Nem lenne jó, ha az új képviselőtestület pártpolitikai feszültségeknek lenne a színtere

Nem lenne jó, ha az új képviselőtestület pártpolitikai feszültségeknek lenne a színtere

Niedermüller Péter, az ellenzéki összefogás erzsébetvárosi polgármesterjelöltje a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt terveiről, a polgármesteri programjának alappilléreiről.

A politikus elmondta, most, hogy az önkormányzati választás kampánya célegyenesbe fordult, hiszen már alig több mint két hét van vissza, az összes szereplőnél nő az adrenalinszint, mindenki egyre többet dolgozik. Összességében elmondható, hogy a kampány jó úton halad, de a végső döntést a választók hozzák majd meg október 13-án.

A polgármesterjelölt szerint az szerencsés, hogy a választáson induló pártok bármit is gondoljanak a politikáról, a demokráciáról, mégis abban egységesek, hogy mindannyian elutasítják a zsidóellenes megmozdulásokat, ami előfordult Erzsébetvárosban a kampány során.

A kampánnyal kapcsolatban arról beszélt Niedermüller Péter, összehasonlítva az Európai Parlamentben végzett munkáját, hogy azt mindenki látja, a politikai kultúra egészen más itthon, mint más európai országokban. Véleménye szerint azzal is lehet tenni azért, hogy ebben a tekintetben is felzárkózzon Magyarország Európához, hogy ő maga például nem reagál mindenre, nem hajlandó az útszéli stílust felvenni. Hozzátette, nem akarja és nem is fogja az ellenfeleit a közösségi oldalakon minősítgetni. Az ellenzéki politikus kijelentette, neki egy fontos politikai célja van, egy másik önkormányzatot szeretne, egy másik önkormányzati kultúrát akar kialakítani. Véleménye szerint, ami most van, az nem jó az erzsébetvárosiaknak, de ezt nem mocskolódással akarja elérni, hanem tárgyszerű viták kezdeményezésével, ötletek felsorolásával.

Niedermüller Péter kijelentette, nincs B terve, azaz egyértelműen biztos abban, hogy október 13-án győzni fog.  Amennyiben győz, akkor legelső lépés az lesz, hogy át kell tekinteni a képviselőtestület összetételét, megismerkedni az általa nem ismert képviselőkkel, mert mint megerősítette, polgármesterként nem pártpolitikát szeretne csinálni, hanem várospolitikát. Ennek fontos eleme, aki szintén ebben gondolkodik, azok mindannyian részt is vehetnek ebben. Ez azt is jelenti, hogy nem szeretné, ha az új képviselőtestület pártpolitikai feszültségeknek lenne a színtere. Mindenkinek azon kell dolgozni, mindegy is honnan jön, hogy Erzsébetvárosból egy jobb kerület legyen emelte ki a politikus.

Niedermüller Péter válaszolt arra az interjúra, amelyet még régebben, az EP választások előtt adott és ahol arról beszélt, nem szeretne önkormányzati politikus lenni. Mint kifejtette, akkor valóban ezt gondolta, ez volt a véleménye, ami közben megváltozott, köszönhetően többek között annak is, hogy öt párt mondta azt, legyen polgármesterjelölt. Azt is megjegyezte, nagyon örül a mögötte lévő csapatnak, már azért is, mert az tévedés – emelte ki, hogy egy polgármesternek mindenhez kell értenie. Egy városvezető feladata az irányítás, a vezetés, a keretek megteremtése. Rengeteg olyan jó ember van a mai önkormányzatban is, akiknek a szakértelmére bátran lehet támaszkodni.

A terveit illetően még azt mondta el Niedermüller Péter, hogy szeretné az önkormányzatot kinyitni, bevonva minél több civil szervezetet, a lakókat, hogy valóban egy szolgáltató önkormányzat jöjjön létre. Azt is megjegyezte, botrányosnak tartja, hogy Budapest közepén rettenetesen néznek ki társasházak, ahol olyan körülmények között laknak emberek, ami a XXI. században elfogadhatatlanok. Ezért polgármesterként a társasházak rendbehozatala lenne az egyik prioritása, támogatva az ott élőket is a saját lakásuk felújításában. Erre egyébként vannak uniós források is. Növelni kell a zöldfelületeket is, az átmenőforgalmat korlátozni kell, meg kell reformálni a parkolási rendszert.  Ugyanakkor a bulinegyeddel is foglalkozni szeretne polgármesterként, de azt is hozzátette, ha sikerül is Belső-Erzsébetvárosban rendet tenni, közben már ott az új fenyegetés, az új bulinegyed, ami a Városligetben alakul ki a majdan felépülő elit éttermekkel, szórakozóhelyekkel.  Így az a veszély alakulhat ki, hogy a kerület két bulinegyed közé lesz beszorítva, ezt semmiképpen sem kívánják eltűrni. Ezen elképzelések megvalósulásával valóban a főváros ékköve lehet Erzsébetváros – tette hozzá Niedermüller Péter.