A kormány szeretné a fiatal párok döntését elősegíteni

A kormány szeretné a fiatal párok döntését elősegíteni

Hollik István kormányszóvivő, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a családvédelmi akciótervről, az önkormányzati választás kampányáról, de szóba kerültek hazánk nemzetközi kapcsolatai is.

A kormányszóvivő a családi támogatások kapcsán kérdésre külön beszélt az egyedülállókról. Mint kiemelte, a babaváró támogatás esetében a kormány két feltételt szabott, az egyik az, hogy legyen szándék a gyermek vállalására, a másik feltétel pedig két ember, egy férfi és egy nő házassága. Ezt a hitelt tovább lehet vinni abban az esetben is, ha éppen a szülők valamilyen sajnálatos okból kifolyólag elválnának. Hollik István elmondta, már nem kampányol a kormányzat a családpolitikai támogatások népszerűsítése érdekében, hiszen ezek „átmentek” a köztudatba, de mindez nem jelenti azt – tette hozzá, hogy a kormány ne gondolkodna folyamatosan azon, miként tudna segíteni a családosoknak, a családoknak. Magyarországon – ellentétben más nyugat-európai országokkal – a fiatal párok igenis szeretnének gyermeket vállalni. Ugyanakkor, a megkérdezett fiatalom által vállalni kívánt gyermekek száma a valóságban mindig eggyel kevesebb a statisztikák szerint. A kormánynak az a célja, hogy ezek a végül nem vállalt gyermekek is megszülethessenek. A kormány szeretné a fiatal párok döntését elősegíteni, azaz a családvédelmi akcióterv nem egy lezárt folyamat, hiszen a magyar nemzetnek csak akkor van jövője, ha vannak csalások, vannak születendő gyermekek.

Az önkormányzati választási kampányban, Erzsébetvárosban történt egy antiszemita cselekmény, amelyet minden a választáson induló párt elítélt. Ennek kapcsán arra a kérdésre, hogy a választásig hátralévő időszakban minden párt ehhez tartja-e magát, a politikus megjegyezte, Magyarország egy szabad ország, ahol mindenki szabadon gyakorolhatja a vallását. Itt a rasszista indíttatású cselekmények száma is jelentősen csökkent, valamint az összes párt elítélő nyilatkozata után is kijelenthető, ma zsidóellenes megjegyzésekkel ma nem lehet politikai tőkét kovácsolni Magyarországon.

A Jobbik és a Mi Hazánk Mozgalom is korábbi és jelenlegi története során többször is olyan kifejezésekre ragadtatta magát, amelyek kirekesztőek, antiszemiták, rasszisták voltak. Azt, hogy lehet-e ellenük a nulla tolerancia elvét alkalmazni, Hollik István úgy felelt, amennyiben törvénysértést követnek el, akkor természetesen, de ezt a kérdést a véleménye szerint elsősorban az ellenzéki pártoknak kell feltenni, akik kötöttek a Jobbikkal egy a kormánypártok által elvtelennek tartott politikai megállapodást. Azzal a párttal, amelynek egy volt országgyűlési képviselője meggyalázta a Cipők emlékművet, ez a politikus jelenleg bekerülhet az egyik megsei közgyűlésbe az ellenzéki összefogás révén.

A magyar külügyminiszter aláírásával megerősítette azt a megállapodást, amelynek alapján magyarok vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba és viszont. Ez a kormányszóvivő szerint köszönhető volt a javuló magyar-amerikai kapcsolatoknak

A Kínával meglévő jó kapcsolatokról szólva is azt emelte ki a képviselő, a magyar kormány határozott célja, hogy minden nagyhatalom abban legyen érdekelt, hogy Magyarországgal sikeres együttműködése legyen, ami mindkét fél számára előnyös. Az elmúlt kilenc év egyik legnagyobb diplomáciai sikere, hogy ezt elérte a kormány, hiszen az Egyesült Államok a vállalkozásai okán éppen annyira érdekelt Magyarország sikerében, ahogy ezt teszi Kína, Oroszország, Törökország. Ma Magyarország minden nagyhatalommal kiegyensúlyozott kapcsolatban áll – fűzte hozzá a kormányszóvivő, mindezt úgy teszi, hogy a legközvetlenebb szövetségesek az Európai Unió, a NATO tagállamai.

Hollik István arra a kérdésre, hogy nem lenne-e hasznos a magyar nemzeti légitársaságot újjáéleszteni úgy felelt, ez egy nagyon kíméletlen piac, ahol nagy múltú cégek dőlnek be, az óriáscégek mellett a kisebbek tűnnek el. Hozzátette, ahogy a Liszt Ferenc Repülőtér esetében sem sikerült a szocialista kormányok által eladott részt visszavásárolni, így a MALÉV-et sem lehet a semmiből újraindítani, ez óriási erőforrásokat igényelne.