Ne tessék elfogadni a menüt, tessék választani

Ne tessék elfogadni a menüt, tessék választani

Lendvai Ildikó, a Heti Tv Pirkadat című műsorában az önkormányzati választásokról, azok jelentőségéről beszélt.

A politikus az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatban azt mondta, van ennek egy része, amit csak üdvözölni tud, hiszen látni kell, az ellenzéki együttműködést – többek között – a széttördeltség is nehezíti. Ezen a helyzeten segíteni kell a demokratikus ellenzéki pártoknak. Van ilyen megállapodás a fővárosi kerületek, a megyei jogú városok nagyobb részében, és azt sem szabad elfeledni, itt él a választók közel fele, azaz az ország közel fele számára tudtak közös jelölteket javasolni, ami nem kis dolog.

Lendvai Ildikó szerint ma sokan, így volt szocialista politikusok, akik ilyen-olyan módon félreálltak, tették el a jogos és jogtalan személyes mellőzöttség, sértettség érzését és úgy dolgoznak a kampányban, mint évtizedekkel ezelőtt. Igaz, ők már nem a politikában dolgoznak, nem a politikából élnek, de a volt pártelnök szerint, az mindig jó, ha egy közéleti szereplőnek van egy hátországa, van egy polgári szakmája is.

A politikus nagyon fontosnak tartja, hogy a lehetőség szerint mindenki menjen el választani, mert véleménye szerint a közélet és a politika egyik alapszava az önkormányzat, azaz a helyi ügyek képviselete. Most van október 13-án lehetősége az embereknek arra, hogy a valóban őket érintő helyi ügyekbe beleszóljanak. Ezzel nem élni, olyan bűn, mintha bemenne az ember egy vendéglőbe, ahol pocsék a menü, de sosem választ az étlapról, hanem minden egyes nap a menüt választja. Ne tessék elfogadni a menüt, tessék választani – tette hozzá a volt pártelnök.

Véleménye szerint az ön kormányzás azért is fontos, mert az utóbbi években a kormány hatalma nőtt, az önkormányzatoké csökkent, azaz az embereké csökkent. Ezt kell októberben visszaszerezni, hogy az emberek maguk kormányozhassák magukat.