A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Magyarország készen áll, sőt már hozzá is fogott, hogy a digitalizálódó világgazdaság egyik sikertörténete legyen – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Telecom World 2019 konferenciájának megnyitóján. Az esélyek jók, mert Magyarországon már szilárd alapjai vannak a digitális gazdaságnak. „Magyarország már most is egy digitális gazdaság Európa szívében, a jövő nálunk már elkezdődött” – mondta a kormányfő. Orbán Viktor hozzátette: az elmúlt tíz év Magyarországon bebizonyította, hogy „nálunk a jövőt nemcsak meg tudják tervezni, hanem meg is tudják valósítani”.

 

Az ellenzék törvénytelenül kezelte a választók személyes adatait Józsefvárosban – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, aki visszalépésre szólította fel az ellenzék VIII. kerületi polgármesterjelöltjét és a helyi ellenzéki jelölteket az önkormányzati választáson való részvételtől. Kocsis Máté a Magyar Nemzet írására utalva kifejtette: a napilapban közölt fotók alapján az ellenzéki összefogás jelöltjei törvénytelen listát készítettek az ajánlóívekről. A kormánypárti politikus megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a történteket, és rámutatott: felmerül a választók adataival való visszaélés, illetve a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja.

 

Pikó András polgármesterjelölti kampányában mindent a magyar és európai adatvédelmi szabályoknak megfelelően tesznek – közölte a VIII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt kampányfőnöke. Udvarhelyi Tessza a közleményben a Magyar Nemzetben megjelent cikkre reagálva úgy fogalmazott: semmilyen tiltott adatbázis-építést nem folytatnak sem az ajánlóíveken megadott adatokkal, sem más formában. Reagálásában Udvarhelyi Tessza azt írta: a választási kampányban a polgármesterjelölt adatkezelését a C8 Civilek Józsefvárosért Civil Társaság végzi, melynek szabályzata elérhető a csoport közösségi oldalán, valamint minden online és offline kapcsolatfelvételi űrlapon is.

 

Tarlós Istvánt a fővárosiak 56 százaléka tartja alkalmasnak a főpolgármesterségre, és csak 34 százalékuk kételkedik ebben, Karácsony Gergelyt a budapestiek 32 százaléka tartja alkalmasnak, 53 százaléka pedig nem – közölte a Nézőpont Intézet.  A magukat baloldalinak nevező szavazók 43 százaléka Tarlós István győzelmére, 41 százaléka pedig Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok jelöltjének győzelmére számít az önkormányzati választáson. A budapestiek 60 százaléka Tarlós István, a Fidesz-KDNP jelöltje, 18 százaléka Karácsony Gergely, 1 százaléka Puzsér Róbert győzelmére számít. A kormánypártiak 88 százaléka veszi biztosra Tarlós István újbóli megválasztását, és csak három százalékuk gondolja, hogy az ellenzéki pártok jelöltje legyőzi a választáson. A kutatásból kiderült az is, hogy Puzsér Róbertet a szavazók tizenegy, a „nemzeti baloldali” Thürmer Gyulát hat, Berki Krisztiánt pedig egy százalékuk nevezte alkalmas jelöltnek – tették hozzá.

 

A Demokratikus Koalíció(DK) el fogja érni az Európai Parlamentben (EP), hogy az önkormányzatok közvetlenül az EU-nál pályázhassanak fejlesztési pénzekre, így kikerülve az „Orbán-kormány korrupt rendszerét” – mondta Dobrev Klára, a párt EP-képviselője. Dobrev Klára

szerint az önkormányzati kampányban a Fidesz azzal „ijesztgeti” a választókat, hogy ha nem a kormánypártokra szavaznak, akkor nem jut majd pénz a városoknak és a falvaknak, ez a fenyegetés azonban ma már üresen cseng. Hozzátette: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése alapján a EU pontosan tudja, hogy a Orbán-kormány a „legkorruptabb” kabinet, így a jövőben minden eurócentet meg fognak gondolni, amit ennek a kormánynak a kezére bíznak. Dobrev Klára hangsúlyozta: a DK EP-képviselőjeként és az Európai Parlament alelnökeként a EU legfontosabb döntéshozóival folytatott tárgyalásain pontosan látja azt a szándékot, hogy kialakuljon egy olyan pályázati rendszer, amelyben a források jelentős részére közvetlenül lehetne pályázni az EU-nál.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jószéf Amrani távozó izraeli nagykövetet fogadta. A  megbeszélésen megállapították, hogy a magyar-izraeli kapcsolatok soha nem voltak még ilyen jók. Magyarország az elmúlt években következetesen kiállt Izrael mellett a nemzetközi szervezetekben. Szijjártó Péter arról biztosította a nagykövetet: a magyar külpolitika egyik fontos törekvése továbbra is az lesz, hogy Izraelhez tisztességesen közelítsenek a nemzetközi politikai életben, és „ne válhasson méltatlan támadások célpontjává”.

 

Külföld:

A hétfői vitanappal véget ér a brit parlament jelenlegi ülésszaka, és október 14-én, az új kormányprogramot ismertető királynői beszéddel kezdődik a következő törvényhozási évad – közölte a londoni miniszterelnöki hivatal. Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök nemrégiben bejelentette, hogy kormánya ebben a hónapban lezárja a parlament jelenlegi ülésszakát, és október közepén, alig két héttel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) jelenlegi határideje előtt új programot hirdet.  A mostani ülésszak befejezésének időpontja eddig bizonytalan volt, de a Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint a hétfői vitanap végeztével a jelenlegi törvényhozási időszak is véget ér.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke bemutatta a biztosjelöltek végleges névsorát, a portfóliók tervezett elosztásának ismertetésére azonban még egy napot várni kell.  Ezen hivatalos brüsszeli tájékoztatás szerint von der Leyen az utóbbi hetekben egyeztetéseket folytatott a november elején hivatalba lépő testületbe jelöltekkel. A lista nem tartalmaz meglepetéseket, mivel a nevek különböző forrásokból már korábban ismertté váltak, szakértők szerint a tárcák elosztása lesz igazán érdekes. A volt német védelmi miniszter a nemek egyensúlyára törekedett, amelyet majdnem sikerült is elérni, a jelöltek között ugyanis – rajta kívül – tizenkét nő és tizennégy férfi van. A Brüsszelben kiadott lista megerősítette, hogy a magyar jelölt Trócsányi László.

 

Irán megkettőzte új típusú urándúsító centrifugái számát – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), amelynek az ellenőrei a múlt héten jártak a közép-keleti országban. Az IR-4 típusú centrifugák száma az elmúlt hónapokban 11 volt, és ez most már 22-re nőtt a natanzi dúsító üzemben, amint azt szombaton megállapították a helyszínen. A 2015-ben hat nagyhatalommal megkötött, de az Egyesült Államok által 2018-ban felmondott nemzetközi szerződés értemében Irán birtokában 5060 urándúsító centrifuga lehet az IR-1-es típusból. Teherán szerint az új centrifugákra az ország energiaszükségletének fedezése érdekében van szükség. Az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) szóvivője, Behrúz Kamalvandi azt jelentette be szombaton, hogy negyven centrifugát helyeznek üzembe. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy Teherán nem tervezi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek kitiltását nukleáris létesítményeiből, és továbbra is az átláthatóságra törekszik.

 

Lezuhant egy izraeli drón Dél-Libanon területén, közölte az izraeli hadsereg. Az Irán támogatta Hezbollah libanoni terrorszervezet azt állította, hogy terroristái kényszerítették földre az izraeli légijárművet, amikor átlépte a határt. Az Izraeli Védelmi Erők megerősítették, hogy a drón libanoni területen zuhant le, de az okát nem árulta el. A szóban forgó drón egy kis kopter-típusú eszköz volt, rutin felderítést végzett a területen. “Nem áll fenn a veszélye, hogy az eszközből információt nyerhetnének.” nyilatkozta a hadsereg. A Hezbollah terrorszervezet nyilatkozata szerint harcosai fegyverrel közbeléptek, amikor az izraeli drón Ramiyeh falu közelében behatolt Libanonba, és az eszköz most már a terrorszervezet tulajdonában van. A két héttel ezelőtti bejrúti dróntámadás után, melyet állítólag Izrael hajtott végre és a terrorszervezet precíziós rakétaprojektjét célozta, a Hezbollah megfogadta, hogy minden Libanonba behatoló izraeli kémdrónt lelő.

 

Kultúra:

 

Zsidó Előadóművészeti Központ nyílik 2020-ban a Gólem Színház és a VII. kerületi Önkormányzat együttműködésében az MTI szerint. A Csányi utca 3. szám alatti épület nemcsak színházi, hanem tánc-, opera- és dzsesszprodukcióknak is helyet ad.

„A teljes központ 500 négyzetméter nagyságú lesz, benne színházi és közösségi térrel, nagy- és kamarateremmel, kávézóval, öltözőkkel, irodákkal, raktárral. Terveink szerint jövő nyáron megnyílik a kávézó, majd ősztől itt kezdődik a Gólem Színház 2020/21-es évada. A Zsidó Előadóművészeti Központ egész Európában egyedülálló projekt” — mondta Borgula András, a Gólem Színház vezetője vasárnap.

 

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere az MTI-nek kifejtette: néhány hónappal ezelőtt kereste meg Borgula András, aki helyszínt keresett a Gólem Színháznak, miközben a VII. kerületi Önkormányzat éppen kulturális intézményeket keresett. Az ötletet nemcsak ő, de a közgyűlés is támogatta.

„Számunkra kiemelten fontos, hogy a belső-erzsébetvárosi negyed bulinegyed helyett inkább kultúrnegyed legyen. Ez akkor tud megvalósulni, ha kulturális értékteremtőket találunk. Közvetlenül a leendő Zsidó Előadóművészeti Központ mellett található egy ideje a Csányi 5., az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár, és vétek lett volna nem hasznosítani a szomszédságában üresen álló helységet. Belső-Erzsébetvárosban rengeteg közös projektünk van a helyi zsidósággal”

 

Időjárás:

 

Hazánkban kedden délelőtt a párafoltok megszűnnek, csak kevés felhő lesz az égen. Csapadék nem alakul ki. Délután a többórás napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek az égen, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 25 fok között alakul. Késő este 14, 20 fok lesz. Kedden nem érkezik front, de a melegedésre fokozottan érzékenyek körében migrén, fejfájás jelentkezhet. Többen koncentrálási panaszokat tapasztalhatnak, emellett a fáradékonyság, figyelmetlenség is jellemző tünet lehet. Az arra hajlamosaknál enyhébb vérnyomás-ingadozás is felléphet. A napsütés hatására javul a hangulat és a közérzet, a szabadtéri programoknak kedvez az idő. Az érzett hőmérséklet pár fokkal a mért értékek felett, vagy akörül alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.