A családpolitika a nemzetépítés folyamatának a része

A családpolitika a nemzetépítés folyamatának a része

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a kormányfő kötcsei beszédéről, a honvédelmi fejlesztésekről, valamint az önkormányzati választásról.

 

A politikus beszámolt arról, hogy részt vett a demográfiai, családvédelmi konferencián a múlt héten, ezt az eseményt most rendezték meg harmadszor. Hozzátette, az eseménynek egyértelmű üzenete volt, mégpedig az, hogy abban a politikában, amit a magyar kormány képvisel, egyre több partnerre sikerül találni Európán belül, elsősorban Közép-Európában. Több kiváló hazai és külföldi politikus, a magyarországi egyházak képviselői is tiszteletüket tették a konferencián, azaz mindenki, akinek fontos a nemzet. A rendezvénynek is ez volt az üzenete, hiszen gyermekek, családok nélkül a nemzet léte megkérdőjeleződik.

A kormány családpolitikai terve kapcsán, a saját lakóhelyéről, Csepelről is beszélt a képviselő. Mint megjegyezte, a kormánynak és az önkormányzatoknak is megvan a szerepe, hogy elősegítsék az akadályok lebontását a gyermekvállalás előtt. A családvédelmi akciótervnek hét eleme van, ebben például az otthonteremtés nagyon erősen szerepel. De meg kell említeni a nagyszülők bevonásának lehetőségét, az autóvásárlási támogatást is, ahogy a négygyermekes édesanyák adómentességét. Külön beszélt Németh Szilárd a kormány által indított bölcsődeépítési programról, amelynek értelmében 2022-re nem lesz az országban olyan település, ahol nem lesz bölcsődei férőhely. Ebből a szempontból Csepelen nagyon jó a helyzet, mert nem kell sorba állni a bölcsődéért, már két éve felújították az intézményeket.

A Kötcsén vasárnap megrendezésre került Polgári Piknikre is ellátogatott az államtitkár, mint elmondta, a miniszterelnök az előadását a nemzetépítés folyamatára építette, arról beszélt, mit kell tenni azért, hogy Magyarország magyar ország maradhasson, a magyar nemzet legyen megőrizve, az ország függetlensége, szuverenitása biztosított legyen. Ennek kapcsán – idézte fel a kormányfő beszédét Németh Szilárd, egyrészt szükség van egy nagyon jól felépített gazdaságpolitikára, ami biztosítja a folyamatos növekedést, ami képes biztosítani a nyugdíjak értékállóságát. Orbán Viktor azt is mondta, ha a magyar gazdaság növekedése a GDP arányait tekintve csak két százalékkal haladja meg az európai átlagot, akkor ez elegendő lesz a családpolitikai tervek finanszírozására. Ez nem elérhetetlen, hiszen a magyar gazdaság most is csúcsokat dönt. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a kormány rezsitámogatást tudott adni a nyugdíjasoknak, hiszen erre ígéretet is tettek, nem először, hiszen volt már nyugdíjprémium, és más támogatások is.

A honvédelmi államtitkár külön beszélt a Magyar Honvédségről is. Kifejtette, a Zrínyi 2026 Program egy jelentős előrelépés, itt nem csak haderőfejlesztésről van szó, hanem az emberekről is. Ennek része a toborzás, hiszen arra van szükség, hogy lelkileg és testileg is jól képzett katonák kerüljenek ki az iskolákból. Külön beszélt a tartalékosokról, akiknek a száma mára elérte a kilencezer főt, a tervek szerint 2026-re ez a szám eléri a húszezret.

Németh Szilárd elmondta,a honvédelmi oktatás három szinten folyik, első szinten az általános iskolások táboroztatása van, mindegyik honvédelmi tábor telített volt, jövőre még többet kell majd indítani. A közel negyven táborban mindenféle képességeket kipróbálhattak a gyerekek, például volt katonai informatikai tábor is. Az államtitkár külön beszélt arról is, hogy a felsőoktatásban tanulók számára is nyitva áll a lehetőség, már a tanulmányaik alatt is szerződést köthetnek a hallgatók a Magyar Honvédséggel.

A politikus beszámolt az önkormányzati választási felkészülésről, Csepelt kiemelve. Mint megjegyezte, jelenleg hivatalosan két polgármesterjelölt van, de a legalkalmasabbnak a kormánypárti jelöltet, a mostani polgármestert tartja, aki az elmúlt öt évben bizonyította azt, amit a Fidesz 2010-ben elkezdett, mennyire lehet profi módon a csepeliek megelégedésére megcsinálni. A polgármester mögött felsorakozó csapat is megbízható, akik számára a kerület jobbá tétele a legfontosabb. A képviselő hozzátette, ennek a munkának meg is van az eredménye, hiszen nagyon sok támogató aláírást kaptak, azaz bizakodással vágnak neki az október 13-i választásnak.

Csepelen épül jelenleg is a Kozma István Birkózó Akadémia, Németh Szilárd elmondta, a jelenlegi információk szerint decemberben kerül sor az átadásra. Hozzátette ez a csarnok elsősorban a fiatal 14-19 éves korosztály számára épül, mert ez a sportban a legnehezebb időszak, ilyenkor hagyják abba sokan a sportolást. Itt az akadémián nem csak a sport képességeket fejlesztik, hanem a gyerekek kapnak egy polgári képzettséget is, amivel a sportolói pályafutásuk után tudnak élni.