A kórházban mindenhol rendnek kell lenni

A kórházban mindenhol rendnek kell lenni

Dr. Deutsch Zsuzsa, Valastyán László a Mazsihisz Szeretetkórházáról, annak különlegességéről, valamint arról a jelentős felújításról beszéltek a Heti Tv Pirkadat című műsorában, ami egy komoly kormányzati támogatás következtében a napokban indul el.

Deutsch Zsuzsa elmondta, számára, mint minden orvos számára az a természetes, hogy a nagyviziteken minden beteggel szót vált, ha kell egy kézszorítással, egy simogatással is segíti a gyógyulást, de azt is megjegyezte, ő maga ezen alkalmakkor még az illemhelyekre is benéz, mert a kórházban mindenhol rendnek kell lenni. Mindenütt kell legyen papír, kézmosó folyadék, kéztörlő, minden ilyenre kell jusson pénz, mert ez is alapvető, hiszen a jó környezet már maga egy fél gyógyulást jelent, ahogy az is, hogy a személyzet, az orvostól kezdve a nővéreken át, egészen a segédápolókig mindenki kedves legyen a betegekkel.

A Szeretetkórház már egyetemi oktatókórházként működik, az igazgató szerint ezt az átalakulást az egyetem, a hallgatók is érzik. Tudni kell azt is, a kórház jellegzetessége a gerontológia is ma már elsődlegesen választható szak, eddig ez nem így volt, ma már tudnak fiatal szakembereket is felvenni, a geriátria szerencsére ma már egyre népszerűbb is.

A magyar kormány a Mazsihisz Szeretetkórházának is jelentős támogatást adott, hogy belevághassanak egy komolyabb felújításba. A munkálatokat Valastyán László vezeti, aki elmondta,már szerdán kerül kiírásra az első közbeszerzési eljárás, amikor ennek eredményhirdetésére kerül sor, akkor kerül kiírásra a következő. Az elképzelések szerint a felújítási munkálatok ellenére is maximális ágyszámon kell üzemeljen a kórház, ahol éppen a munkálatok zajlanak, ott pedig a lehető legrövidebb időn belül végezzenek.

Deutsch Zsuzsa megerősítette, a beruházás alatt a betegfelvétel változatlanul működik tovább a Szeretetkórházban, a zsidó felekezetű és a nem zsidó felekezetű betegeket is felvesznek változatlanul, akik valóban kórházi ápolásra szorulnak.

A főigazgató asszony szerint az általa vezetett intézményben igyekeznek segíteni azokon a betegeken is, a szokott orvosi ellátáson túl, gyógytornásszal, pszichológussal, sok minden mással is, akikről más kórházakban lemondanak. Sokuk közülük a kezelések után még haza is mehetnek a szeretteik körébe.

A kórház számos új berendezéssel is gyarapodott, ezek többek között úgy kerülhettek az intézménybe – emelte ki Valastyán László, hogy minden lehetséges pályázaton elindultak, Azt is elmondta a műszaki igazgató, hogy a felújítások során majd osztályok fognak költözni a kórházon belül, de ezekről időben tájékoztatják majd a betegeket és a hozzátartozókat egyaránt, ahogy a kórház saját honlapján és a közösségi oldalakon is.

Deutsch Zsuzsa beszélt a felekezeti kórházak összefogásáról, ami egy nagyon jó kapcsolatot is jelent és amit sikerült elérniük, a jelentős kormányzati támogatást, azt mind közösen, együttese érték el. Folyamatosan segítik az intézmények egymást, betegeket vesznek át egymástól, mint megjegyezte, ez az együttműködés példaként szolgálhat az élet más területein is.