A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Gyászol a magyar honvédség:  Halálos áldozata is van a hétfő délelőtti, az M7-es autópályán történt katonaikonvoj-balesetnek – mondta a honvédelmi miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Benkő Tibor közölte: egy fiatal, kiváló katona hunyt el. A miniszter részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak és a barátoknak. A balesetben az elhunyt katonán kívül öten sérültek meg. Belső vizsgálatot rendeltek el a körülmények tisztázására. Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka azt mondta, átcsoportosításhoz kapcsolódó művelet része volt a közúti konvoj haladása.
A balesetben súlyosan megsérült katona állapota stabil, négy katona könnyebb sérülést szenvedett.
Korom Ferenc elmondta: a belső vizsgálat kiterjed a speciális körülmények és szabályok betartására, erre harminc napja van a tárca szerveinek.
A Magyar Honvédség egyik katonai menetoszlopa szenvedett közúti balesetet ma kora délután. A helszínre mentőhelikopter is érkezett. A tehergépjárművekből álló konvoj a Bátor Harcos 2019 gyakorlatra tartott Hódmezővásárhelyről a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőterére, Veszprém-Újmajorba. Az ütközésben civil gépjármű nem sérült meg, a baleset okait a rendőrség vizsgálja.

 

A magyar kormány méltatlannak tartja, hogy Brüsszel a határvédelemre fordított kiadások mindössze alig több mint egy százalékát térítené meg Magyarország számára – mondta Hollik István kormányszóvivő. Kifejtette: a brüsszeli bizottság több mint kétéves időhúzás után reagált a magyar kormány kérésére, és mindössze 6,6 milliárd forint megtérítésére tett ígéretet. Felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök még 2017-ben fordult Jean-Claude Juncker bizottsági elnökhöz, hogy a sokat emlegetett szolidaritás jegyében fele részben járuljon hozzá a határon a kerítés építéséhez és a védelem költségeihez.  Elmondta: 2015, a kerítés megépülte óta eddig összesen 504 milliárd forintot fordított a magyar kormány határvédelemre. Kiemelte: az eddigi bevándorláspárti brüsszeli vezetés mindent elkövetett, hogy húzza az időt, és ne szálljon be a magyar határvédelem költségeibe. Az ő céljuk az volt, hogy legalizálják a migrációt, és minél több bevándorlót hozzanak Európába – fűzte hozzá a kormányszóvivő.

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a MÁV vezetőit, hogy javítsanak a Pest megyei vasúti közlekedés állapotán. A DK frakcióvezető-helyettese Homolya Róbertnek, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójának szavaira reagált. Arató Gergely úgy fogalmazott: a MÁV vezetője megtartotta „szokásos, tanév előtti, hurráoptimista termelési beszámolóját” a vasút állapotáról, a valóság azonban nagyon más képet mutat. A fővárosi agglomeráció naponta vonatozó utasai azt tapasztalják, hogy Budapest környékén az összeomlás szélén áll a vasúti közlekedés – mondta a politikus. A vonatok folyamatosan késnek, kimaradnak, zsúfoltak, „elfogadhatatlanul mocskosak” – jelentette ki. Hozzátette, hogy  a MÁV az alapvető feladatait sem képes ellátni. Nem hangzatos propagandaszólamokra van szükség, hanem vasúti fejlesztésekre – közölte Arató Gergely.

A legfrissebb adatok szerint két és fél év alatt csaknem duplájára emelkedett a sikeres újraélesztések száma az Országos Mentőszolgálatnál – közölte a szervezet. Míg 2016 első félévében 575 esetben sikerült visszaadni a beteg életét gyors helyszíni beavatkozással, addig 2019 első félévében már

1009 ilyen esetet regisztráltak. Az Országos Mentőszolgálat hozzátette, a féléves időszakban előforduló mintegy ötezer hirtelen szívmegállásos esetnél a megkezdett újraélesztések száma is megkétszereződött (2335-ről 4653-ra nőtt), vagyis a nagyobb esély nagyobb sikerszámot produkált.  A mentőszolgálatnál úgy vélik, az elmúlt két év feltűnő eredményeinek hátterében a mentők új szakmai és kommunikációs stratégiája állhat, amelynek része a telefonos újraélesztési protokoll kötelező alkalmazása, új szakmai eljárásrendek bevezetése, a Szív City közösségi életmentő applikáció elindítása, az országos defibrillátortérkép megalkotása és a laikusok számára indított „Hősképzés” szemléletformáló hatása is.

Dr. Róna Iván, a Mazsihisz turisztikai igazgatóságának vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt arról a munkáról, amivel megnyerika fővárosba látogató turistákat.

Róna Iván a Magyarországra látogató turisták megnyerése kapcsán elmondta, látnivalók dolgában nagy a kínálat itthon, ahogy egész Európában, ahhoz, hogy sok turista bejöjjön sokat kell dolgozni, a marketingnek nagy szerepe van.

A Mazsihisz turisztikai igazgatóságának stratégiája szerint azokat az egyéni turistákra figyelnek, akik amúgy is Budapestre látogatnak, ehhez nem egy invitatív, hanem egy informatív kampányra van szükség, hogy ezek a látogatók a Dohány utcai zsinagógát és más emlékhelyeket válasszanak. Így el lehet mondani, hogy a teljes látogatottság 85 %-a az egyéni turistákat jelenti.

Hozzátette Róna Iván, a látogatók majdnem negyede megy el a Zsidó Múzeumba, de például majdnem 80 százaléka megnézi a Dohány zsinagóga alatt látható gettómúzeumot is, ahol olyan információkat ismerhetnek meg a látogatók, amikről eddig nem volt tudomásuk. Ennek kapcsán azt mondta el az igazgató, a látogatók 90 százaléka nem zsidó.

 

Külföld:

 

Donald Trump amerikai elnök közölte a G7-országcsoport biarritzi csúcstalálkozóján, hogy Emmanuel Macron francia elnök kikérte a véleményét, mielőtt meghívta Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert a találkozóra. A csúcstalálkozó befejeztével elégedetten nyilatkozott minden tárgyalási témával, még Iránnal kapcsolatban is. Hírügynökségek jelentése szerint a francia diplomácia és az európai partnerek arról próbálták meggyőzni Trumpot, hogy tegyen gesztusokat az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló, 2015-ös többhatalmi megállapodás megmentése érdekében. A Trump vezette Egyesült Államok tavaly kilépett a megállapodásból, és ismét szankciókat vezetett be Irán ellen. E szankciók hatásai alól az európai hatalmak nem tudják kivonni magukat, hiába ragaszkodnak ahhoz, hogy részükről érvényben tartják a szerződést, illetve nem képesek ellensúlyozni a negatív hatásokat Irán érdekében, hiába ígérik neki. Trump hangsúlyozta, hogy jó a kapcsolata Macronnal, és nem tekintette tiszteletlenségnek a részéről, hogy rövid időre váratlanul meghívta Zarífot is.

 

A tengerbe zuhant Délkelet-Spanyolország partjainak közelében a spanyol hadsereg egy harci repülőgépe, a pilótának sikerült a becsapódás előtt katapultálnia a járműből, de nem élte túl a balesetet – jelentette be a védelmi minisztérium. A C-101 típusú sugárhajtású gépet gyakorlatozás közben érte a baleset hétfő reggel. Videofelvételeken látszik, ahogy orral előre a tengerbe zuhan, nem messze Manga del Mar Menor üdülőhely strandjától. A közelben lévő strandokat lezárták, mert a gép roncsaiból oda is hullottak darabok. A légierő tájékoztatása szerint egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a szerencsétlenséget.

 

Hamarosan a török szárazföldi csapatok is belépnek Északkelet-Szíriában az Egyesült Államokkal közösen, a kurd fegyveresek területén kialakítandó biztonsági övezetbe – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök a kelet-törökországi Malazgirtben mondott beszédében. A biztonsági övezet kialakításának ötletét január közepén Donald Trump amerikai elnök tűzte újból napirendre. Ankara és Washington azonban hónapokon át nem jutott dűlőre a részleteket illetően, miután eltérően ítélik meg a térségben a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia szerepét. Végül a két fél augusztus 7-én egy olyan török-amerikai műveleti központ létrehozásáról állapodott meg, amely a délkelet-törökországi Sanliurfa tartományból koordinálja majd a biztonsági övezetet. A műveleti központ szombaton kezdte meg működését. Az egyezség értelmében augusztus 14-e óta török drónok is szolgálatot teljesítenek Északkelet-Szíriában, szombat óta pedig közös helikopteres járőrözés kezdődött.

 

Arab média jelentések szerint Izrael légicsapást hajtott végre a Bekaa-völgyben egy Hezbollah-szövetséges palesztin terrorista csoport bázisa ellen. A hadsereg nem kommentálta az arab médiában közzétett híreket. Izrael általában nem szokta megerősíteni az egyébként gyakran előforduló szíriai Hezbollah-célpontok ellen indított légicsapásokat, a libanoni támadások azonban ritkának számítanak. Az arab közösségi médiában megjelenő videók szerint az állítólagos izraeli légicsapás következtében a Bekaa-völgyet megrázó robbanások után tűz gyulladt ki. A légitámadás célpontja a szír – libanoni határhoz közeli, Kusayr város melletti bázis volt, mely a Bassár Aszad mellett harcoló Népi Front Palesztina Felszabadításáért – Főparancsnokságához tartozott. A Népi Front Palesztina Felszabadításáért – Főparancsnokság (nem összetévesztendő a Népi Front Palesztina Felszabadításáért szervezettel, mely 1968-ban kivált belőle) volt a felelős számos halálos terrortámadásért Izraelben a ’70-es és 80-as években, köztük egy iskola busz elleni támadást Észak-Izraelben, melyben 9 gyereket és 3 felnőttet gyilkoltak meg.

 

Gazdaság :

 

Szigorú ingatlanpiaci korlátozására készül a berlini városvezetés, nagy vitát kiváltó tervei szerint a 2011-es szinten fagyasztják be a lakások bérleti díját – jelentették berlini lapok. A tartományi rangú német főváros kormánya (szenátus) még nyár elején határozta el, hogy a bérlakásban élő berliniek, vagyis a lakosság nagyjából 85 százaléka védelmében 2020-tól öt évre befagyasztják a lakbéreket. A városfejlesztési szenátor hivatalából most kiszivárogtatott tervek szerint a 2025-ig érvényes maximális árak meghatározásához a 2011-es lakbérszínvonalat veszik alapul. Az akkori árakat a reáljövedelmek időközbeni emelkedésének mértékével korrigálják. A lakbér megállapításánál a komfortszintet és az ingatlan átadásának időpontját veszik figyelembe.

 

Időjárás:

 

Hazánkban kedden délelőtt elkezd szakadozni a felhőzet, de még sokfelé erősen felhős idő lesz jellemző. Helyenként eső, zápor is lehet. Délután eleinte még tovább szakadozik, csökken a felhőzet, és kisüt a nap, majd a fülledt időben ismét szórványos zivatarokra kell készülni. A szél napközben mérsékelt délkeleti lesz. Hajnalban 18, 23 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 28, 34 fok között alakul. Késő este 22, 28 fok lesz. Kedden a frontmentes idő ellenére ismét a vérnyomásproblémák és a keringési zavarok erősödésére lehet számítani, emellett fejfájás és ingadozó komfortérzet is jelentkezhet. Az érzett hőmérséklet a fülledt, párás időben a mért értékek felett alakul. Többen tapasztalhatnak légszomjat és rosszullétet. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.