A BreuerPress  és a HetiTV hírei 

A BreuerPress  és a HetiTV hírei 

A Facebook kedden ismerte el, hogy korábban, saját állítása szerint a felhasználók engedélyével lehallgatott bizonyos beszélgetéseket, amelyekről leiratot is készített. A hírre reagálva a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közölte, vizsgálják a közösségi cégóriás hangfelvétel-leírási gyakorlatát. Mint írják, az elmúlt időszakban több nagy technológiai vállalat állította le azt a gyakorlatát, amely szerint rögzített beszélgetéseket emberek hallgatnak vissza és elemeznek. A legfrissebb hírek a Facebook hasonló tevékenységéhez kötődnek, amely magyar polgárok adatait is érintheti. A sajtóban eddig megjelent információk aggodalomra adnak okot, a hatóság mindazonáltal méltányolja, hogy a Facebook a hanganyagok elemzésének felfüggesztéséről döntött, olvasható a közleményben. A NAIH továbbá azt is közölte, részt fog venni a Facebook említett adatkezelésének uniós szintű vizsgálatában, egyszersmind a Facebook magyarországi képviseletétől írásbeli garanciát kér a magyar polgárok adatainak védelmére nézve. Amennyiben a hatóság úgy ítéli meg, hogy a Facebook által vállalt garanciák nem biztosítanak kellő védelmet, úgy a hatóság élni fog a GDPR 66. cikkében rögzített hatáskörével, és Magyarország területén alkalmazott intézkedésként meg fogja tiltani az adatkezelést.

Közösségi tervezéssel újul meg mintegy 450 millió forintból a Római-part. A Főkert Nonprofit Zrt. online kérdőíven, csütörtöktől szombatig pedig személyesen is várja a lakosság véleményét arról, hogy miként fejlesszék a partszakasz hét pontját – mondta a társaság zöldfelület-fejlesztési igazgatója. Az óbudaiak, békásmegyeriek véleményének figyelembevételével újul meg a Római-part. A beavatkozásokra a part Aelia Sabina köz és Őrtorony utca közötti részén kerül sor – mondta Nagy Dénes, a Főkert Nonprofit Zrt. zöldfelület-fejlesztési igazgatója. „Hét akcióterületről van szó. Elsősorban funkcióbővítő, illetve komfortjavító beruházásokat jelentene a fejlesztés, a lakosság számára szeretnénk komfortosabbá, használhatóbbá tenni az egész partszakaszt” – egyértelműsítette Nagy Dénes.  fejlesztési folyamat nulladik fázisa lenne a lakossági konzultáció, a Főkert arra kíváncsi, hogy az ott élők mit szeretnének a legjobban, „bizonyos kereteken belül mi az a funkció, amit látni szeretnének, akár olyan szintig is, hogy milyen termékeket használjunk fel ahhoz, hogy minél szélesebb megelégedés övezze az átalakítást”.

„Elfogynak a rendőrök, ha nem emelkedik a fizetés. Az Orbán-kormánnyal romló közbiztonság vár az országra” – írja közleményében a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt arra a sajtóban megjelent hírre reagált, hogy a 24.hu közérdekű adatigénylésére az Országos Rendőrfőkapitányság azt a tájékoztatást adta, miszerint a rendőrök 10 százaléka ma is másodállást vállal, hogy meg tudjon élni. A DK úgy látja, „ha a hivatalos adatokban szereplő, engedélyezett másodállások aránya ilyen magas, akkor a baj a valóságban még nagyobb lehet. Az a kormány, amely rendről és közbiztonságról papol, valójában ugyanannyira tartja ezeket fontosnak, mint az egészségügyünket, az oktatásunkat vagy a nyugdíjunkat; semennyire.”

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője az önkormányzati választási kampány előtt értékelte az ellenzéki pártok tevékenységét, de szóba került még a helyi politizálás jelentősége is.

A politikus értékelte az ellenzék helyzetét az önkormányzati választások kampánya előtt. Mint kifejtette, azt a kezdetektől fogva lehetett tudni, hogy ami létrejött, az nem egy valódi szövetség, nem egy értékeken alapuló összefogás, hanem egy olyan koalíció, amelyben néha összeegyeztethetetlen ellentétek vannak. Példaként hozta fel a Jobbikot, amelyről véleménye szerint nemrégiben még úgy fogalmaztak, hogy velük biztosan nem fognak együttműködni, mert ennek a pártnak antiszemita nézetei vannak, rasszista megmozdulásokat szervez, ezekkel a gondolatokat terjeszt. Bajkai István hozzátette, az egy fogalmi ellentmondás és a politikában megbocsáthatatlan, hogy egy olyan párt, amelyik kifejezetten antidemokratikus nézeteket vall, egyáltalán egy asztalnál ülnek a magukat demokratikusnak valló ellenzéki erők.

A nemrégiben feltűnt különböző jelöltek kapcsán arról beszélt Bajkai István, akik a közösségi létben, a közösségért akarnak dolgozni, azoknak nagyon elkötelezettnek kell lenni. Ugyanakkor az is igaz, erősítette meg az általa korábban elmondottakat, ha minél többen vesznek részt a közéletben, a politikában, annál több, színesebb gondolat tud a felszínre jutni. Ez a sokszínűség jellemzi például Erzsébetvárost is, ahol pár száz méteren belül lehet egymástól teljesen eltérő emberekkel, civil szervezetekkel találkozni.

 

Külföld:

Az osztrákok biztonságára továbbra is az iszlám szélsőségesség és a terrorizmus jelenti a legnagyobb veszélyt; annak ellenére, hogy Ausztriában még nem követtek el terrorista merényletet – jelentette ki a szövetségi bűnügyi rendőrség vezérigazgatója az osztrák hírügynökségnek. Franz Lang utalt arra is, hogy Ausztriában Európa és a világ más országaival összehasonlítva kevésbé feszült a helyzet. Peter Gridling, az alkotmányvédelmi hivatal vezetője szerint „komoly és kiszámíthatatlan veszélyforrást” jelentenek ugyanakkor az úgynevezett visszatérők. 2018 végéig több mint negyven nő hagyta el Ausztriát, és utazott el a szír- iraki háborús területekre; közülük több mint húszan jelenleg is Szíriában, illetve Irakban tartózkodnak. Gridling szerint kérdés, hogy mekkora veszélyt jelenthet a társadalomra az ő visszatérésük; erre vonatkozóan ugyanis még nincsenek tapasztalatok.

A brit kormányfő az Európai Unióval való „rettenetes összejátszással” vádolt meg képviselőket. Boris Johnson a Facebook közösségi portálon tartott élő közvetítésben úgy vélekedett, hogy az Európai Unió kevésbé hajlik a kompromisszumra az Egyesült Királysággal a brit EU-tagság megszűnéséről szóló új megállapodásról amiatt, hogy a londoni parlament ellenzi a kilépést. A képviselői kérdések és azonnali kormányfői válaszok parlamenti ülésszakban esedékes alsóházi órájának mintájára először megtartott eseményen a konzervatív kormány miniszterelnöke azt mondta, ez növelte annak valószínűségét, hogy az „Egyesült Királyság megállapodás nélkül kényszerül távozni” október végén. Az Európai Unió kitart a Johnson hivatali elődjével, Theresa May kormányfővel elért megállapodás mellett, és nem hajlandó újratárgyalni. A július 24. óta hivatalban lévő új miniszterelnök azt mondta, rendezett brexitet akar, de ehhez szükség van arra, hogy „európai barátaink” hajlandók legyenek a kompromisszumra.

Elfogta a philadelphiai rendőrség azt a férfit, aki tűzpárbajba keveredett a rendőrökkel, és túszokat is ejtett közülük. A férfit őrizetbe vették, a megsebesített rendőröket pedig már kiengedték a kórházból. A lövöldözés helyi idő szerint szerda este tört ki a város északi negyedének egy házában, ahová a rendőrök azért szálltak ki, hogy idézést adjanak át az ott lakó férfinak. A rendőrök több, kábítószer-kereskedelemmel gyanúsított személyt le is tartóztattak, de egyikük azonnal tüzet nyitott, és több órán keresztül tartó tűzpárbaj kezdődött. Az elkövető hat rendőrt meglőtt, kettőt pedig egy időre túszul ejtett, őket végül egy öt órán keresztül tartó lövöldözés után tudták kimenekíteni. A Fox televízió értesülései szerint a tüzet nyitó férfi több száz lövést adott le. AR-15-ös típusú gépkarabéllyal lőtt, és más fegyverek is voltak nála. A televízióban megszólaltatott szakértők szerint az AR-15-ös az elmúlt években a tömeggyilkosok „kedvenc” lőfegyvere volt. A philadelphiai rendőrség adatai szerint idén – keddig bezárólag – 353 gyilkosságot követtek el a városban. A várost különösen a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények fojtogatják.

"Bár a bűncselekmények száma rekord alacsony New Yorkban még sok mindent kell tenni annak érdekében, hogy minden New York-i biztonságban érezze magát a szomszédságában" - jelentette ki Bill de Blasio, New York polgármestere annak kapcsán, hogy az NYDP, a New York-i Rendőrkapitányság tájékoztatást adott ki arról, hogy a bűncselekmények tekintetében csökkenő tendenciát mutatnak a számok.

Yahya Sinwar, a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet második legnagyobb hatalommal bíró tagja Khan Younis lakosaival találkozott, és megragadva az alkalmat reagált a Kék-Fehér párt vezetője, Beni Gánc ex-vezérkari főnök megjegyzéseire, aki azt mondta, az Izrael és a Hamász közötti következő harc lesz az utolsó. “Arra buzdítom Beni Gáncot, hogy emlékezzen vissza, hogyan vallott kudarcot az izraeli hadsereg az ő vezetése alatt, amikor szembeszállt a kelet-gázai lakosokkal az Erős szikla hadművelet idején. A következő konfrontáció során egyetlen sorozattal rakéták százaival zúdítunk esőt Izraelre,” mondta Sinwar az Israel Hayom napilap szerint. A terrorista vezér hangsúlyozta, hogy szervezete nem érdekelt egy újabb összecsapásban, de “Hősies harcosaink és aktivistáink a katonai szárnyban erőt gyűjtenek, alagutakat ásnak és megőrzik képességüket, hogy több száz rakétát lőjenek ki Izraelre.” Sinwar szintén dicsérte egy hamászos terrorista 2 héttel ezelőtti akcióját, aki a határkerítésen át behatolt Izraelbe és tüzet nyitott az izraeli csapatokra, megsebesítve három katonát. A terroristát végül az erősítésnek küldött csapatok lelőtték és megölték.

 

Gazdaság:

Rossz napjai vannak a befektetőknek. Egymás után bukkannak fel az olyan gócpontok világszerte, amelyek külön vagy együttesen akár azt a szerteágazó válságot is előidézhetik, amelyet már sok közgazdász egy ideje időszerűnek tart. Változatlanul aggodalomra ad okot a hongkongi forrongás, és most ehhez jött Argentína, ahol már egyenesen az államcsőd eshetőségéről kezdtek beszélni az amúgy is súlyos gazdasági gondok mellett. Miután Mauricio Macri, a dél-amerikai ország piacbarát elnöke fájdalmas vereséget szenvedett az ellenzéki Alberto Fernandeztől az ország elnöki előválasztásán, zuhanórepülésbe kezdett a peso. Antje Praefcke, a Commerzbank devizapiaci szakértője szerint a befektetők most attól tartanak, hogy az ellenzék esetleges októberi győzelmét követően Argentínában államosítások, állami beavatkozások és korlátozott valutakereskedelem kezdődhet meg ismét, mint ahogy arra a múltban már volt példa.

 

Időjárás:

Szombaton a napos időt fátyolfelhők, valamint időnként kisebb gomolyfelhők zavarhatják meg, de átmenetileg egy-egy gyenge futó zápor csak néhol keleten és északkeleten fordulhat elő. Az Alpokalján megélénkülhet a délnyugati szél. Hajnalra foltokban pára, köd képződhet. A legmagasabb hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul.