A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Az elkövetkező évtizedek egyik legnagyobb kihívása lesz, hogy miként lehet szabályozni a nagy multinacionális vállalatok túlhatalmát. Az Igazságügyi Minisztériumban munkacsoport alakul a kérdés áttekintésére, hogy meddig terjed a véleménynyilvánítás és a techcégek által gyakorolt cenzúra szabadsága, mi a helyzet az adózás, az adatvédelem terén. Erről Varga Judit igazságügyi miniszter beszélt a Sziget fesztivál európai uniós pontján. „Az országokhoz nem köthető, határokon átívelő tevékenységet folytató nagyvállalatok szabályozását uniós és nemzeti szinten egyaránt újra át kell tekinteni. A techcégek működése nem átlátható, nem ellenőrizhető, nem biztos, hogy ott fizetnek adót, ahol a bevételük keletkezik” – mondta az igazságügyi miniszter az EU és a Facebook társadalom – kihívások és megoldások című előadásában. Varga Judit a jelenlegi helyzetet elsősorban azért tartja aggályosnak, mert – mint fogalmazott – ezek a cégek egyre inkább politikai és társadalmi aktorokként lépnek fel a világban. „Nemcsak arra koncentrálnak, hogy a maguk területén jobbá tegyék a világot, hanem próbálják a mögöttük álló tulajdonosok meggyőződése szerinti világképet ráerőltetni a felhasználókra. Például a Facebooknak nem dolga, hogy cenzúrázzon bizonyos migrációval kapcsolatos híreket” – jelentette ki.

Világosan fogalmaztam korábban: Tóbiás Józsefnek az Országgyűlés őszi ülésszakáig kell egyértelművé tennie, kitölti-e a mandátumát – így válaszolt Tóth Bertalan a Népszavának arra a kérdésére, hogy elbeszélgetett-e már a Teneriféről ingázó párttársával arról, marad-e országgyűlési képviselő, vagy sem. Ezzel az országos MSZP után maga a pártelnök is ultimátumot intézett Tóbiáshoz. Mint ismert, júliusban derült ki, hogy Tóbiás József, az MSZP volt elnöke bukása után a Kanári-szigetekre költözött családjával. A politikus gyerekének egészségügyi problémáival magyarázta a történteket, és egyúttal azt is elárulta, nem végleg költözött Tenerifére, de a döntés miatt havonta többször repülőre kell ülnie. Lendvai Ildikó, a szocialisták volt parlamenti képviselője élesen bírálta párttársát, az ide-oda utazgatással kapcsolatban pedig azt mondta, „ez így nem mehet tovább”.

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a magyar kormány és a Microsoft közötti korrupciós ügy kivizsgálásának érdekében az MSZP – jelentette be a párt frakcióvezető-helyettese. Harangozó Tamás emlékeztetett: egy amerikai vizsgálat derítette ki, hogy 2013 és 2015 között a Microsoft indokolatlanul nagy kedvezményekkel adott el licenceket és szervizszerződéseket olyan közvetítő cégeknek Magyarországon, amelyek ezeket már piaci áron értékesítették tovább kormányzati intézményeknek, többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak és az Országos Rendőr-főkapitányságnak. E-mailek is előkerültek, amelyek szerint a cég magyar vezetői és a kormány tagjai egyeztettek ezekről az üzletekről, így a kormányzati összefonódás és háttér egyértelmű ebben az ügyben – mondta az ellenzéki politikus.

Thürmer Gyula pártelnök a Munkáspárt főpolgármester-jelöltje – jelentette be Kakacs Magdi, a párt alelnöke. Thürmer Gyula szerint a Munkáspárt segítő önkormányzatokat szeretne létrehozni, annál inkább, mert ilyen programot egyik főpolgármester-jelölt sem ajánl. Ők tisztaságot, harmonikus közéletet és párbeszédet kínálnak a választóknak. Mindemellett megfizethető bérlakásokat, ellenőrzött közkiadásokat, ügyeletes közillemhelyeket és rendes utakat is.

Az augusztus 20-i légi parádé előkészületei miatt kedd délután „megnövekedett zajhatásra” lehet számítani Budapest fölött, a Duna Parlament és Lánchíd közötti szakaszán – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A HM azt írta: az augusztus 20-i ünnepi programsorozat részeként jövő kedden délelőtt a Magyar Honvédség csaknem egyórás légi parádé keretében mutatja be rendszeresített és a közeljövőben rendszerbe kerülő légi járműveit a Duna felett. Ennek előkészítésekén kedden (tartaléknap szerdán) 14 és 15 óra között három katonai helikopter méri fel a légi parádé helyszínét Budapesten a Duna Parlament és Lánchíd közötti szakaszán, ezért ebben az időszakban „megnövekedett zajhatás várható”, valamint részleges folyamzárra lehet számítani – olvasható a közleményben.

 

Külföld:

 

Egy látszólag apró, beruházási ügy miatt új választás jöhet Olaszországban – mondta Szomráky Béla Olaszország-szakértő. Hozzátette: az előrehozott választások lehetőségét Matteo Salvini belügyminiszter jelentette be, miután a nagyobbik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) benyújtott egy javaslatot a Torinó és Lyon között tervezett gyorsvonat (TAV) építésének leállítására. Ezt a kisebb kormánypárt, a Salvini által vezetett Liga nem támogatta. A szakértő szerint a kormánykoalíciónak létre sem szabadott volna jönnie, hiszen a két pártnak szinte minden témában eltérő a véleménye. Egyedül a migrációs kérdésekben értettek valamennyire egyet, amely fő probléma volt a térségben, hiszen 2017-es felmérések szerint a tengeren keresztül érkezett migránsok 70 százalékát fogadta be Olaszország – magyarázta.  A Liga egy előrehozott választáson előnyös helyzetben lenne, mint az Öt Csillag Mozgalom, mivel a nagyobbik kormánypártnak a tavalyi választásokon mért támogatottsága megfeleződött, most csak 17 százalékos – mondta Szomráky Béla.

 

A bukaresti kormány összetételének és programjának megújítására szólította fel Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) miniszterelnököt koalíciós partnere, a liberális ALDE-t vezető Calin Popescu Tariceanu szenátusi házelnök. A kisebbik kormánypárt elnöke az infrastruktúra-fejlesztéstől elvont erőforrások miatt bírálta a kormány által hétfőn elfogadott költségvetés-kiigazítást. Tariceanu szerint a kormány jelenlegi összetételében alkalmatlannak bizonyult a nagyszabású beruházások megvalósítására, ezért az állami intézmények reformjára, a kormányprogram megújítására és egy olyan kabinetre van szükség, amelynek tagjait hozzáértésük alapján választják ki.  Tarcianu augusztus 20-áig adott ultimátumot Dancilának, hogy javaslatot tegyen a kormány szerkezetének és összetételének módosítására, kimondatlanul is arra utalva, hogy ellenkező esetben pártja kilép a kormányból. A bukaresti kormánykoalícióban azt követően keletkezett feszültség, hogy a PSD nem volt hajlandó elfogadni Tariceanut a koalíció közös államfőjelöltjeként, és saját elnökjelöltet akar indítani Dancila személyében.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy olyan puskaporos hordóvá változtatja a Perzsa-öböl térségét, amely csak a szikrára vár. A térség robbanásra kész puskaporos hordó, mert „Amerika és szövetségesei elárasztják fegyverekkel” – hívta fel a figyelmet Zaríf az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak adott interjújában. Rámutatott: az öböl vízi útja keskeny, és kevésbé biztonságos lesz, ha emelkedik a rajta cirkáló külföldi hadihajók száma. A Hormuzi-szoroson áthaladó tengeri kereskedelem biztonsága az amerikai-iráni konfliktus egyik gyújtópontja. Az elmúlt időszakban többször követtek el szabotázsakciót olajszállító tartályhajók ellen, amelyek mögött Washington az iszlám köztársaságot sejti.

Elfogták az izraeli biztonsági erők  Ciszjordániában a csütörtökre virradóra megölt fiatal izraeli katona gyilkosait – közölte a Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat.  A két palesztin férfi – az egyik 24, a másik 30 éves – a Hebron melletti Beit Kahilból származik, a fiatalabb a radikális iszlamista palesztin Hamász szervezet tagja.  A 19 éves izraeli Dvir Szorek, egy katonai jesiva – vallási iskola – diákjának holttestét csütörtök hajnalban találták meg a ciszjordániai Migdál Oz kibuc közelében, a Gus Ecion települési blokkban. Az áldozat polgári ruhában volt, testén számos késszúrás volt látható.  Az izraeli hadsereg közlése szerint a gyanúsítottak letartóztatásakor a katonák azt a gépkocsit is elkobozták, amelyet a merényletkor használtak. A Beit Kahilban tartott razzia során mintegy száz palesztin kövekkel dobálta a katonákat, akik feloszlatták a tüntetést.

 

Gazdaság:

 

Az építőipar termelése továbbra is dinamikusan nő, az ágazat teljesítménye idén 30 százalék körüli növekedést érhet el – így kommentálták szakértők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentését az építőiparról.  Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta, hogy a második félévben is magas lesz az építőipar teljesítménye, de a növekedés dinamikája csökkeni fog, mert a múlt év második félévében nagyon magas bázis számokat mértek. Koji László szerint az építőipar a második negyedévben több mint 30 százalékkal bővült, így az ágazat mintegy 1,2 százalékponttal járul hozzá a GDP második negyedévi növekedéséhez. Horváth András, a Takarékbank vezető elemzőjének kommentárja szerint az ágazat év elején mért magas teljesítménye után szemmel láthatóan lassul az építőipari konjunktúra, de továbbra is növekedés tapasztalható. Az elemző szerint az a kérdés, hogy a lassulást mennyiben okozzák átmeneti hatások. Példaként a szakemberhiányt és a 27 százalékra visszaemelkedő áfát említette.

 

Időjárás:

 

Hazánkban kedden délelőtt a Tiszántúlon derült vagy gyengén felhős marad az ég, az ország más részein megnövekszik a felhőzet és szórványosan várható zápor, zivatar. Délután a Dunántúlon és a középső tájakon felhős időre készülhetünk záporokkal, zivatarokkal. A keleti országrészben folytatódik a gyengén felhős, napos idő. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 19, 24 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 24, 33 fok között alakul. Késő este 18, 23 fok lesz. Kedden erős hidegfront érkezik és okoz lehűlést. A front hatására görcsös panaszok léphetnek fel, gyakori tünet lesz a görcsös fejfájás, az izom-és hasigörcs. A vérnyomás panaszok fokozódnak, nő az infarktus kialakulásának kockázata. A hirtelen lehűlés az egészséges szervezetet is megviseli, az idősek és krónikus betegek a legkinkább veszélyeztetettek. A közlekedést az erős időnként viharo oldalszél és a zivatarok nehezítik. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.