A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Egy családbarát kormánynak a védőnőkön és a civil szervezeteken keresztül kiemelten kell foglalkoznia a gyermekek anyatejes táplálásának ügyével, a szoptatás szakembereken keresztüli segítésével, támogatásával – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence az anyatejes táplálás világnapja alkalmából rendezett konferencián közölte: a kormány azon dolgozik, hogy Magyarország családbarát ország legyen, ahol a családok, a gyermekvállalás támogatása kiemelt ügy. Megjegyezte, sok országban nem így gondolkodnak, és „a férfi és női mosdó mellé egy gender mosdót terveznek, míg a magyar kormány azon dolgozik, hogy a férfi és női mosdó mellé egy szoptató-pelenkázó helyiség is kerüljön”. Az államtitkár kitért arra, hogy a kormány 2016-ban 50 százalékkal emelte a leadott anyatej literenkénti árát, így a korábbi 1800 forint helyett 2700 forintot kapnak azok az édesanyák, akik többlettejüket leadják.

Öt évre Maróth Miklóst, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi alelnökét nevezte ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkárság Irányító Testülete elnökének Orbán Viktor miniszterelnök Lovász László MTA-elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter konszenzusos javaslata alapján. Közös döntés született a testület tagjairól is – olvasható a tárca közleményében. Az ELKH működteti 2019. szeptember 1-jétől a kutatóintézet-hálózatot. A kormány azt várja a kutatóhálózati rendszer megújításától, hogy az több, a magyar gazdaság és társadalom számára jobban hasznosuló kutatást fog eredményezni, ennek érdekében évi 32 milliárd forinttal meg is növelte az innovációs és kutatási célokra fordítható forrásokat. Az Országgyűlés július 2-án fogadta el a hazai kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosítását. A változások célja a megfelelő garanciák mentén, hatékonyabban működő kutatási szervezetrendszer kialakítása.

A jogszabályi változásoknak köszönhetően éjfél és reggel öt óra között, a mélyalvási időszakban szinte teljesen megszűnik a repülőgép-forgalom Budapest felett, a Liszt Ferenc-repülőtéren tervezetten nem szállhatnak fel és le repülőgépek – jelentette be Tarlós István főpolgármester. A korlátozáshoz szükséges jogszabály-módosítások „részben már életbe léptek, részben a legközelebbi jövőben életbe lépnek” – mondta Tarlós István. Kifejtette: ötről tíz csomóra emelték a le- és felszálláskor megengedett hátszél erősségét, a főváros felett kényszerűen végrehajtott éjszakai repülésekért akár 1000 eurós bírságot is kiszabhatnak, továbbá a zajmérési helyek számát az eddigi hatról tizenháromra növelik, és a lakosság is ellenőrizheti ezeket a méréseket. „Mindezek következtében az eredmény az lesz, hogy a mélyalvás időszakában gyakorlatilag Budapest felett a repülések megszűnnek” – fogalmazott. Tarlós István rámutatott, a változások révén a repülőtértől északnyugati irányba lévő sűrűn lakott rész zajterhelése gyakorlatilag megszűnik, és a délkeleti irányba szállhatnak majd le és fel az 1-es kifutóról a repülőgépek.

 

Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, az autonómia ügyeiért felelős miniszterelnöki megbízott a Heti Tv Pirkadat című műsorában nemzetpolitikáról, a kisebbségek védelméről és a baloldalról beszélt.

A miniszterelnöki megbízott a munkája kapcsán felmerült kérdésre, mely szerint az Európai Unió mennyire kéri számon a tagállamoktól az őshonos kisebbségek védelmét elmondta, a közösség mindig megvizsgálja a kisebbségek védelmének a helyzetét egy belépni kívánó országnál, azaz ez az egyik feltétele a tagságnak. Azonban – tette hozzá, az sajnálatosan érdekes, hogy az EU ezen túl az őshonos kisebbségek ügyével egyáltalán nem foglalkozik, olyannyira, hogy nemrégiben egy vita is volt arról, miért kéri számon Magyarország a közösséget ennek kapcsán, hiszen erről neki nincs mandátuma. Szili Katalin ezzel szemben azt fejtette ki, az EU-nak arra van mandátuma, amit saját magának kreál. Ráadásul az Európai Parlament ezt a kérdést eltolja magától és az Európa Tanácsra bízza, amelyik testület csupán ajánlásokat tehet, az is igaz voltak különböző magyar kezdeményezések ilyen irányban. Az EP is megfogalmazott kisebbségvédelmi javaslatokat, de ezek elsősorban általában foglalkoztak a témával, nem külön kiemelve az őshonso kisebbségeket. A politikus emlékeztetett rá, nemrégiben írt egy cikket, amiben kitáért arra, hogy az EP nemrégiben hozott egy határozatot március 25-én, amelyben az afrikai származású emberek alapvető jogait taglalta. A cikkben azt szögezte le, hogy nagyon jónak tartaná, ha a közösség ezt a módszert az őshonos kisebbségekre is alkalmazná. Az említett határozatban szerepelnek egyéni és kollektív jogok, szociális jogo, de megtalálható a diszkrimináció-ellenesség is, véleménye szerint ezt a módszert például Magyarország is felhozhatná pont az őshonos kisebbségek védelmében.

Külföld:

 

Hadat üzent a bűnözésnek, és egy sor kormányzati intézkedést jelentett be Viorica Dancila román miniszterelnök, megelőzendő, hogy megismétlődjék a múlt héten elrabolt, vélhetően nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves lány tragédiája, aki hiába hívta a segélyhívót, a hatóságok nem tudták megmenteni. A szociáldemokrata politikus szerint „túl sokáig kizárólag a korrupció elleni harcra összpontosult a közfigyelem”, így a a bűnözés elleni harc háttérbe szorult.  „Ezt nem fogadhatjuk el. A korrupció elleni küzdelmet folytatni kell, de a hangsúlynak a látványelemekről a megelőzésre kell áthelyeződnie” – idézte a kormányfőt az Agerpres hírügynökség. A miniszterelnök kijelentette: Románia nem a bűnözőké, a nemi erőszakot elkövetőké, a pedofiloké és az emberkereskedőké. Rámutatott: nőként és anyaként tudja, mit jelent aggódni a család és gyermekek biztonságáért, de ő az a nő, akinek eszközei is vannak a helyzeten változtatni.

Mintegy 70 hadihajó és más vízi jármű, 58 repülőgép és helikopter és 10 ezer katona részvételével hadgyakorlatot kezdett a Balti-tengeren az orosz hadiflotta és a légierő. Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint az augusztus 9-ig tartó Óceáni Pajzs-2019 fedőnevű manővereken alapvetően azok a flottaegységek vesznek rész, amelyek szombaton Szentpéterváron és Kronstadtnál felvonultak a haditengerészet napja alkalmából megrendezett vízi parádén.  Az orosz hadiflotta főparancsnoka, Nyikolaj Jevmenov tengernagy irányítása zajló gyakorlat célja a közlemény szerint a flottaközi csoportosulás bevetésének és a hadvezetésnek a gyakorlása, valamint annak ellenőrzése, hogy mennyire felkészült a haditengerészet Oroszország nemzeti érdekeinek védelmére.

Húszi lázadók megtámadtak Jemenben egy rendőrlaktanyát, és többtucatnyi rendőr halálát, illetve sebesülését okozták.  A lázadók előbb rakétával támadták meg a kormány által ellenőrzött Áden déli kikötővárostól 20 kilométerrel nyugatra lévő rendőrlaktanyát, majd egy robbantásos, öngyilkos merényletsorozatot is végrehajtottak ellene. A támadás megszervezéséhez drónt is használtak – közölték a meg nem nevezett nyilatkozó források. Ezt megelőzően robbanás történt egy ádeni katonai díszszemlén, ahol szintén többen meghaltak. Mindkét támadás elkövetőjeként a síita húszik jelentkeztek, akiket Irán támogat a jemeni háborúban. A lázadók szóvivője sajtónyilatkozatban közölte, hogy a díszszemlére egy drónnal és egy ballisztikus rakétával mértek csapást.

Egy izraeli tiszt közepesen súlyos és két katona könnyű sérüléseket szenvedett, amikor egy határsértő gázai terrorista tüzet nyitott rájuk, számoltak be az Izraeli Védelmi Erők Twitteren. A hadsereg kiszúrta, ahogy a gyanúsított a határkerítés felé tart az izraeli Kisszufim területén, és a protokollnak megfelelően riasztotta a közelben lévő Goláni csapatokat. Miután a terrorista behatolt izraeli területre tüzet nyitott a katonákra, közepesen súlyosan megsebesítve egy tisztet. Az incidens során egy katona könnyű repesz sérüléseket szenvedett, míg egy másiknak megsérült a dobhártyája a saját lövéseitől. Az erősítésül küldött másik Goláni-egység lokalizálta a fegyverest, tüzet nyitott rá és megölte. Ezen felül a hadsereg tanktűzzel megsemmisített egy Hamász katonai pozíciót. A hadsereg szóvivője szerint a határsértő terrorista Hamász egyenruhában volt, Kalasnyikovval és gránátokkal – melyek közül legalább egyet a csapatokra dobott – volt felfegyverkezve. A történteket a szóvivő rendkívül súlyosnak nevezte, függetlenül attól, hogy úgy vélik, a terrorista önállóan cselekedett, nem parancsra. A sebesült harcosokat a beersevai Szoroka Kórházban szállították, és értesítették családjaikat. Egyik sérült sincs életveszélyben.

Gazdaság:

 

A Lazard befektetési bankot választotta új befektetési tanácsadónak a Mol Nyrt. kivásárlásához az INA horvát olajipari vállalatból a horvát kormány. A kabinet tavaly tavasszal már egyszer döntött befektetési tanácsadóról, akkor a Morgan Stanley, az Intesa Sanpaolo Group és a Privredna Banka Zagreb (PBZ) konzorciumot választotta, de a szerződés aláírására mindmáig nem került sor.  Zágráb 2017. decemberében 22 nemzetközileg elismert tanácsadót kért fel ajánlattételre, amelynek határideje 2018. január 15. volt. A határidőt később a jelentkezők alacsony száma miatt meghosszabbították, de maradt a hét ajánlat. A cégek 7-14,3 millió euróért vállalták volna az elemzői és konzulensi munkát. A Morgan Stanley, az Intesa Sanpaolo Group és a PBZ közös ajánlata, amit a „legversenyképesebbnek értékelt” korábban a kormány, 8 millió euróba került volna, a Lazard befektetési bank 9 millió euróért végzi majd el a munkát.

 

Időjárás:

Szombaton szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok a napos időszakok mellett. Feltámad az északi-északnyugati szél. A legmelegebb órákban 24-30 fokra van kilátás.