3. Kárpátaljai Zsidó Napok 2019. augusztus 1-4. Beregszász!

3. Kárpátaljai Zsidó Napok 2019. augusztus 1-4. Beregszász!

 

3. Kárpátaljai Zsidó Napok
2019. augusztus 1-4. Beregszász!

A magyar zsidó emlékezetben Kárpátalja az eltűnt, elpusztított, autentikus zsidóság otthonaként él, amely számtalan elnémult zsidó történet születési helye és temetője, a mindennapok magyar kultúrájának elsüllyedt szigete.

A 3. Kárpátaljai Zsidó Napokon zsidók és nem zsidók együtt emlékezhetünk a gazdag vallási és művészeti értékeket megteremtő kárpátaljai kultúrákra, hogy közösen fölidézzük a múlt emlékét, a helyi kisebbségek történelmét és sokszínű hagyományát. Az emlékezet határtalan, s örökké fennmaradhat, mert az emlékezés nem más, mint az eltávozottak visszafogadása – a közös emlékezés valójában a közös jövő.

TERVEZETT PROGRAM

Augusztus 1. csütörtök, 19.00 óra
Dixieland és klezmer – ünnepélyes megnyitó a Debrecen Dixieland Jazz Band fellépésével

A Debrecen Dixieland Jazz Band zenekart 1984-ben alapította Gyarmati Zoltán jazz szaxofonművész, a legendás Debreceni Jazz Quartett tagja. Az együttes 1985 óta a Debreceni Jazz Napok állandó résztvevője, a megalakulásától fogva számos hazai és külföldi meghívásnak tesz eleget. Dániában 1987-ben az Európai Rádió Unió Tonderi Fesztiválján sikerrel képviselték Magyarországot, és 1989-ben eljuthattak az európai oldtimers zene kiemelkedő ünnepére, a drezdai Dixieland Fesztiválra. A Debrecen Dixieland Jazz Band azóta Európa csaknem összes országában játszott, és kétszer a jazz őshazájában, az Egyesült Államokban, ezen belül New Orleans-ben is nagy sikert aratott.

A zenekar repertoárjában a népszerű dixieland-örökzöldek és a tagok saját szerzeményei mellett különböző stílusok (klezmer, hot jazz, modern szerzemények) dixielandes megszólaltatása is szerepel. Az együttes munkáját Hajdú-Bihar megye Aranyéremmel, Debrecen város Csokonai-díjjal és Debrecen Kultúrájáért díjjal ismerte el. A Debrecen Dixieland Jazz Band része Debrecen Értéktárának. Legutóbbi elismerése a Megéve-i Jazz Verseny Közönség Díja (2018).

A zenekar tagjai: Gyarmati Zoltán alapító – szaxofon; Gyarmathy István – klarinét, zenekarvezető; Kovács János – trombita, ének, művészeti vezető; Tóth Dániel – harsona; Tikász Sándor – bendzsó, gitár, ének; Kerekes Imre – tuba; Pataji Géza – dob; Kovács Marietta Mária – hegedű, ének.
Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulája

Augusztus 2. péntek, 17.00 óra
A 20. század legszebb magyar slágerei – Nógrádi Gergely főkántor és Teszter Nelli zongoraművész koncertje

A beregszásziak nagy örömére idén is ellátogat Kárpátaljára Nógrádi Gergely, a 2017-ben a Magyar Kultúra és Művészet Tiszteletbeli Nagykövetévé kinevezett budai főkántor. A Zsidó Pavarotti címmel kitüntetett, és 2015-ben Európa legjobb kántorhangjának választott Nógrádi Gergely műsornaptárában idén olyan helyszínek szerepelnek, mint Izrael, Csehország, Ausztria, USA, Kanada, Románia, Hollandia, Svédország, Németország, Szerbia, és nem utolsósorban Kárpátalja. Beregszászon a 20. század legszebb magyar slágerei közül ad elő, zongorán ezúttal is Teszter Nelli zongoraművész kíséri a Zsidó Pavarottit.
Helyszín: Beregszászi zsinagóga, Zrínyi utca 6.

Augusztus 3. szombat, 15.00 óra, Főiskola
Ízek és dallamok, élőzenével és finom ízekkel fűszerezve.
Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola / Kiscsikó étterem

Augusztus 3. szombat, 19.00 óra
Bach szvitek zsinagóga falai között – Banda Pál gordonkaművész szólóestje

Ezen a csodálatos estén Johann Sebastian Bach művei hangzanak el. Johann Sebastian Bach hat csellószvitet írt, amelyeknek előadása rendkívüli felkészültséget, valamint technikai tudást igényel. Banda Pál ezúttal a C-dúr szvitet és a C-moll szvitet adja elő. A C-dúr szvit az optimizmus zenéje, a Prelúdium egyszerű skálával indul és zárul, de hasonlóan lendületesek és életteliek az azt követő tételek is. A C-moll szvit sokkal sötétebb tónusú, a franciás prelúdiumot itt egy fúga követi, a híres Sarabande pedig – szinte egyedülálló módon a zeneirodalomban – egyetlen akkordot sem tartalmaz.

Banda Pál a magyar kortárs zenészek között egyike Johann Sebastian Bach legjobb tolmácsolóinak. A legendás Tátrai Vonósnégyes csellistájának, Banda Edének a fiaként kilenc évesen kezdett csellózni, majd a Zeneakadémián az édesapjánál tanult. Pályáján olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Solti György, Schiff András, Rudolf Serkin, Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt, és Lorin Maazel. Anglia legjelentősebb koncerttermeiben játszotta szólistaként egyebek közt Haydn és Schumann versenyműveit, Bach és Kodály szólószonátáit. 2012 óta az English Piano Trió művésze, de a koncertezés mellett a tanítás is fontos helyet kap az életében, hiszen a londoni Purcell School és a Royal College of Music professzora. A koncert műsora: J. S. Bach: C-dúr szvit; J. S. Bach: C-moll szvit
Helyszín: Beregszászi zsinagóga, Zrínyi utca 6.

Augusztus 4. vasárnap, 16.00 óra, Zsinagóga
Müller Péter Sziámi és Jávori Ferenc Fegya különleges programja

Müller Péter Sziámi előadóművész, költő a kortárs magyar művészeti egyik legkreatívabb személyisége, így a fellépései mindig eseményszámba mennek. Különösen igaz ez akkor, ha Sziámi partnere nem más, mint a kelet-európai klezmert önmagában is megszemélyesítő Jávori Ferenc Fegya, akinek a jiddis zene kilencvenes évekbeli reneszánszát és mai népszerűségét köszönhetjük. Ráadásul a legendás Fegya Kárpátaljára mindig hazatér, hiszen Munkácson született, itt kezdett hegedülni tanulni, majd az egyetem elvégzése után Nagyszőlősön és Huszton tanított zenét. Sziámival ezúttal nem mindennapi művészeti eseményre vállalkoznak, hiszen ők ketten most együtt lépnek a beregszászi közönség elé – úgyhogy nem árt az előzetes biztonsági óvintézkedés, mert a színpad garantáltan fölrobban a tehetség erejétől. Mi előre szóltunk!
Helyszín: Beregszászi zsinagóga, Zrínyi utca 6.

Augusztus 4. vasárnap, 20.00
A Király 50 árnyalata – Király Viktor koncertje Beregszászban

Király Viktor, énekes, dalszerző, a Megasztár-sorozat győztese, a 2008-as „Év Hangja”, az amerikai „The Voice” című műsor legjobb 20 versenyzője közé bejutott művész most a zenekarával, a The Dreamers nevű csapattal látogat Beregszászra. Az énekes-dalszerző koncertjén az árnyalatait mutatja meg a beregszászi közönségnek. Egy kicsit jobban közel enged, egy kicsit többet megmutat magából. Bensőséges, mégis energiával teli koncertnek lehetnek tanúi azok, akik ellátogatnak az eseményre, hogy meghallgassák Király Viktor kedvenc saját soul, funk, pop stílusú dalait. A koncerten állandó zenekara, a The Dreamers kíséri a sokoldalúságáról ismert énekes, zenészt. Fergeteges buli lesz Beregszász főterén, nem szabad kihagyni!
Helyszín: Beregszász Főtér

Szervezők

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Budapest), Határtalan Kultúra Program (Budapest), Shalom Alapítvány (Beregszász), Magyarország Beregszászi Konzulátusa, Beregszász városa, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (Beregszász), Pro Cultura Subcarpathica (Beregszász)

Kiemelt támogatók:
Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kiemelt médiatámogató:
Pulzus rádió

Támogatók:
Chizay borászat, Globál Projekt Inveszt Lampertszász Kft, Thermal Maximus Hotel

Médiatámogatók:
Kárpátalja.ma, xn--krptinf-hwac8p.net/, xn--krptalja-8yac.net/

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Tovább az esemény oldalára »