Radnainé dr. Fogarasi Katalin: Hajós Alfréd síremlékének megújítása kapcsán munkájukról, küldetésükről.

A múlt megőrzéséért

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) főigazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt Hajós Alfréd síremlékének megújítása kapcsán munkájukról, küldetésükről.

A NÖRI szervezésében kerül sor 2019. július 31-én  11.00 órakor 

Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok sírjának felújítása alkalmából tartandó megemlékezésre, a Kozma utcai Zsidó temetőben, a főigazgató meglepve látta, hogy más szervezetek is elkezdték az intézet meghívójának a terjesztését. Ezzel kapcsolatban a főigazgató megjegyezte, egyik szeme sír, a másik meg nevet. Sír azért, mert annak nem örül, hogy a rendezvényüket más szervezet akarja magáénak tudni, a másik szeme azért nevet, hiszen az a cél, hogy minél többen ott legyenek az átadó ünnepségen.

Radnainé dr. Fogarasi Katalin Hajós Alfréd kapcsán azt emelte ki, hogy egy igazi polihisztor volt, aki egyszerre volt kiváló sportoló, kiváló újságíró, kiváló építész. Ilyen típusú, több tudományágban nagyot alakító ember ma már szinte nincs is. A NÖRI és annak vezetése legkomolyabb feladatának tartja a múlt megőrzését, ez vezetett Hajós Alfréd síremlékének a megújításához is. Ennek kapcsán azt mondta el a főigazgató, ha az általa vezetett intézmény nem nyúl a sírhoz, amihez persze az apropót a rövidesen megnyíló Maccabi Európa Játékok adta, akkor teljesen megsemmisülhetett volna, szinte a huszonnegyedik órában végezték el a munkálatokat.

De más sírok is felújításra kerülnek a Kozma utcában, így Komjádi Béláé, aki a magyarországi vízilabdát megteremtette, majd utána Lajtha Béláé is, aki építészként nagyon sok síremléket tervezett a Salgótarján utcai műemlék zsidó temetőben.

Radnainé dr. Fogarasi Katalin beszámolt arról, a NÖRI kezelésében hatezer sír van, amelyek a Nemzeti Sírkert részei, ezeket igyekeznek felújítani folyamatosan. Olyan nagyszerű emberekről van szó, mint Kazinczy Ferencről, akinek Széphalmon lévő sírját szeptemberben újítják fel.

A NÖRI igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a Salgótarján utcai zsidó temető felkerüljön a világörökségi listára, de ehhez szükség van kormányzati támogatásra, amit az intézet rendszeresen kér is.

A Fiumei úti Nemzeti Sírkert kapcsán a főigazgató megjegyezte, már a legelején is az volt a vágya, hogy ez a hely egyben egy közpark is legyen, ez megvalósult, a temető minden része ápolt. Számtalan programot szervezni a NÖRI a Fiumei útra, a temetőbe, vannak koncertek, előadások, a múzeumukat megújították.

Az intézet egyre másra helyez el a nemzeti és történelmi emlékhelyeken sztéléket, amelyek felhívják a látogatók figyelmét az ott történtekre, eddig közel hetven helyszínen helyeztek el ilyeneket.

A Nemzeti Örökség Intézete

tisztelettel meghívja Önt

Hajós Alfréd

első magyar olimpiai bajnok

sírjának felújítása alkalmából tartandó megemlékezésére.

 Időpont:

  1. július 31. (szerda) 11 óra

Helyszín:

Hajós Alfréd sírja (Kozma utcai zsidó temető, bal kripta, 120. sír)
(1108 Budapest, Kozma u. 6.)

 

Köszöntőt mond:

Radnainé dr. Fogarasi Katalin

a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója

 

Beszédet mond:

Darvas István

főrabbi, a Bét Jehuda (OR-ZSE) zsinagóga rabbija

 

Jusztin Ádám

a Maccabi VAC elnöke

Dr. Kulcsár Krisztián

a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke

Avatóbeszédet mond:

Dr. Deutsch Tamás

a 15. Maccabi Európa Játékok (EMG 2019)

védnöki testületének vezetője,

A Magyar Testgyakorlók Köre elnöke

Közreműködik: Szvorák Katalin, Kossuth-díjas népdalénekes