Legyen mindenki egy!

Legyen mindenki egy!

Frölich Erika, a Gyere velem zsinagógába! program vezetője sok minden általa szervezett eseményről beszélt, többek között az As Sacra Fesztiválon bemutatásra kerülő rendezvényről beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

Fröich Erika elmondta, a saját gyerekein látta, hogy az általa szervezett programra van igény, ezért is fogott neki Teszler Nellivel és Kálmán Tímeával több nyári gyerekprogram megszervezésének. Nemrégiben kaptak egy újabb felkérést, az As Sacra Fesztivál szervezőitől, hogy nekik is szervezzenek zsidó programokat. Hozzátette, ezen a fesztiválon korábban is voltak kisebb zsidó események, de korántsem olyan mértékűek, mint amilyeneket most kitaláltak. Frölich Erika szerint az is érdekes az általuk kitalált program, hiszen most kivételesen nem elsősorban gyerekeknek, hanem felnőtteknek mutatják be a zsidóságot. Ezen a nagy ökumenikus művészeti fesztiválon az lesz a mottó, hogy: Legyen mindenki egy!

Persze a nyár folyamán a gyerekekről sem feledkeznek meg, a Judafesten szerveznek egy író-olvasó találkozót Nógrádi Gergellyel, de lesz még kifejezetten családi kézműves programjuk is. Ezen túlmenően a Bethlen téri zsinagógával közösen szerveznek kiállításokat, lesz összképzőművészeti tárlat, de máskor meg a zsidó esküvőt mutatják be. Terveznek az OR-ZSE épületében egy fotókiállítást, egy konferenciát, Tudnak-e a neutronok gondolkodni? címmel. Itt megszólalnak majd katolikus, református, evangélikus, pünkösdista és természetesen zsidó gondolkodók

Az As Sacra Fesztivál szeptember 14-én kezdődik, általában a nyitott templomok programmal, ám mivel ez a nap éppen Sábátra esik, így a Páva utcai zsinagóga csak az ünnep kimenetele után nyílik meg. A vendégek az este folyamán igazi haszid legendákkal ismerkedhetnek meg.

Mindezeken túlmenően a három szervező októberben egy sábáti hétvégét is szervez a gyerekek számára Szentendrén. Ugyanakkor az évközben is folyamatosan szerveznek eseményeket, ezek közül kiemelte a nem hagyományos sétát a gettónegyedben, ahol az érdeklődők egészen új, eddig nem ismert információkkal is gazdagodhatnak, így megtudva azt, hogy mitől is volt és milyen élet 100-150 évvel ezelőtt a pesti zsidónegyedben.