Az is baja az európai közösségnek, hogy nagyon különbözőek a jogrendszerek, bár az alapértékek ugyanazok

Az is baja az európai közösségnek, hogy nagyon különbözőek a jogrendszerek, bár az alapértékek ugyanazok

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a határokon túl élő magyarság helyzetéről Ukrajna és Románia kapcsán, ahogy arról is, milyen előadásokkal készül a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen.

A képviselő nemrégiben vett részt a pacok élőlánca elnevezésű programon. Ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy ez a rendezvény arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi Szlovákiában, Losoncon és környékén jelentősen visszaesett a magyarság lélekszáma. A két ország határán lévő épületet, a határállomást az ottani magyar közösség vásárolta meg, hogy egy közösségi teret hozzon ott létre.

Mindeközben egy másik szomszédos államban, Ukrajnában tartottak parlamenti választást, amelyet az előrejelzések szerint a nemrégiben megválasztott államfő pártja nyert meg toronymagasan. Bár egyelőre úgy néz ki, nem lesz magyar képviselője az ukrán törvényhozásnak, de Bajkai István szerint az új elnök, annak elképzelései azért némi bizakodással tölthetik el Magyarországot. Persze van is mit javítani, hiszen jelenleg a két ország viszonya nem a legjobb, bár a magyar diplomácia nagyon sokat dolgozik a viszony javításán, amelyhez a mostani parlamenti választások is hozzájárulhatnak.  Az igaz ugyan, hogy Ukrajnával szemben Magyarországnak, mint NATO tagnak, az EU egyik tagállamának vannak ütőkártyák a kezében, de a politikus szerint két nép, két ország közötti jó kapcsolatnak nem ütőkártyákon kellene múlnia. Abban bízik, hogy Ukrajna új vezetése az ottani magyarságra és a két állam közötti kapocsként tekint majd a jövőben. De addig is azért a magyar külpolitika minden lehetséges fórumon felemeli szavát a határokon túl élő magyarok érdekében, mert ahogy azt a képviselő megismételte, ma a magyarság a legüldözöttebb kisebbség Közép-Kelet-Európában.

Bajkai István elutazik a Bálványosi Nyári Szabadegyetemre, Tusvánoyosra, itt nyilvánvalóan szóba kerül majd a két ártatlanul bebörtönzött magyar fiatal ügye is, akiknek többek között a politikus is képviseli az érdekeit. Velük kapcsolatban elhangzott, bár szinte minden lehetséges romániai fórumon fellebbeztek, ám mégis továbbra is börtönben ülnek. Bajkai István megjegyezte, mostani látogatása alatt szeretne a két fiatallal, valamint a hozzátartozóikkal is találkozni, valamint az ügyvédekkel is konzultálni. Szeptemberben lesz még egy tárgyalás, ahol döntenek – immár másodfokon – a büntetésük felfüggesztéséről, már csak azért is, mert az a jogszabály, amiért elítélték a két magyart, már nem létezik a román jogrendben. Hozzátette a politikus, bár mindkét ország tagja az EU-nak, de úgy látszik, hogy az európai jogelveket nem mindenhol ugyanúgy alkalmazzák.  Ez a közösség egyik nagy baja, hogy nagyon különbözőek a jogrendszerek, bár az alapértékek ugyanazok, így a különböző jogi megoldások között különbségek vannak.

Az Európai Parlamentben már felmerült, hogy Romániával szemben is lehetne érvényesíteni az EU hetes cikkelyét. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz képviselői támogatnának-e egy ilyen kezdeményezést, Bajkai István elmondta, ez egy érzékeny kérdés, ezt a lépést jól meg kell fontolni, véleménye szerint a hangsúlyt sokkal inkább a diplomáciai kapcsolatok erősítésére kell fordítani. A képviselő megerősítette véleményét, mely szerint biztosan Ferenc pápa legutóbbi romániai, erdélyi látogatásán is, amit lehetet, azt szóvá tette, hiszen beszélt a kisebbségek megbecsüléséről többek között.

A képviselő elmondta, Tusványoson négy panelben lesz érintett előadóként, elsősorban az autonómiáról és az emberi jogokról fog majd beszélni, másutt meg Budapestről és Magyarország fejlődéséről is tart majd előadásokat.