A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője szerint reménykeltőek Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság új elnökének kijelentései. Hidvéghi Balázs a felidézte, hogy a német politikus azt mondta: bár régebben a föderális Európai Egyesült Államok híve volt, ma már azt gondolja, hogy a sokszínűségben kell erősnek lennie az Európai Uniónak. A Fidesz-KDNP-s EP-képviselő kemény csatákra számít ősszel. „Várjuk meg persze azt, hogy milyen bizottság áll össze” – fogalmazott. Megjegyezte, hogy az összes fideszes szavazatra szükség volt Ursula von der Leyen megválasztásához. Az EB új elnöke világosan beszélt arról, hogy akkor lehet erőssé tenni az uniót, ha minden tagállammal szemben egyenlő mércét alkalmaznak, ha egységet hoznak létre – hangoztatta a képviselő. Úgy vélekedett, Ursula von der Leyen jól érzi, hogy gesztusokat kell tennie azok felé, akiket igaztalan vádakkal illettek az elmúlt években.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter aláírta a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést, amelynek célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel. A miniszter felidézte, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hat évig pereskedett az Európai Bíróságon a polgári kezdeményezés elindításának lehetőségéért, míg végül sikerrel járt. Kiemelte, az Európai Unióban rendkívül fontos, hogy legyenek olyan ügyek, amelyekben a polgárok ki tudják fejezni akaratukat. Gulyás Gergely jelezte: a polgári kezdeményezésben 2020. május 7-éig egymillió aláírást kell összegyűjteni legalább hét uniós tagországban annak érdekében, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.

 

Kilencvenéves korában váratlanul elhunyt Heller Ágnes világhírű filozófus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja.

A budapesti egyetemen tanult magyart és filozófiát. Lukács György tanítványa lett, de politikai okokból mindkettejüket eltávolították az ELTE-ről. 1963-től tíz éven át az MTA Szociológiai Kutatócsoportban dolgozott, később filozófia doktori fokozatot szerzett. Nem bírta a kommunista rendszer cenzúráját, korlátozásait, 1977-ben második férjével, a szintén filozófus Fehér Ferenccel emigrált, Berlinben, Melbourne-ben, Torinóban, São Paulóban és New Yorkban tanított.

A rendszerváltás után hazajárt Szegedre és az ELTE-re tanítani. Megválasztották az MTA levelező, majd rendes tagjának. 1995-től 1999-ig, nyugdíjazásáig az ELTE Esztétika Tanszékén tanított. 2010-től professor emerita volt az ELTE Esztétika Tanszékén.

Széchenyi-díjas, Goethe-érmes, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, Budapesti díszpolgári címét is megkapta.

Heller Ágnes gyakran szerepelt a Heti TV műsoraiban, visszatérő vendége volt Bánó András Kvartett című közéleti vitaműsorának.

Július 19-én kora este hunyt el,  az MTA balatonalmádi üdülőjéhez közel, a tóhoz indulva. Ismerősei hiába várták a Balaton-parton.

Heller Ágnest a főváros saját halottjának tekinti.

 

Külföldre és belföldre is többet utaztak a magyarok tavaly. A Központi Statisztikai Hivatal elemzése szerint a belföldi turisták az előző évihez hasonló számban, de hosszabb időre utaztak az itthoni célpontokra. A Budapesten és Pest régióban, illetve a Közép- és Nyugat-Dunántúlon élők utaztak a legtöbbet. A többnapos utazások legkedveltebb célpontjai a szomszédos országok, valamint Németország, Csehország, illetve Olaszország, Görögország voltak. KSH adatai alapján a külföldről Magyarországra irányuló forgalom is emelkedett 13 százalékkal.

 

Mintegy 180 orvosi rendelő épülhet vagy újulhat meg a Magyar Falu Program két újabb pályázatának most közzétett eredménye alapján. A célra 4 milliárd forint fordítható. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Mesztegnyői falunapon azt is elmondta: az orvosi rendelőkre meghirdetett pályázaton a jelentkezőknek csak mintegy fele juthat támogatáshoz, így a tervek szerint jövőre újra kiírják ezt a lehetőséget. Gyopáros Alpár hozzátette: emellett 778 kistelepülésen nyílik lehetőség orvosi eszközök beszerzésére, összesen 2 milliárd forint értékben.

 

Külföld:

 

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt toronymagasan nyerte a vasárnap megtartott előrehozott parlamenti választást Ukrajnában az esti urnazárás után közzétett exit poll-felmérések szerint. Az úgynevezett „nemzeti exit-poll” felmérés szerint a Nép Szolgája pártra a választáson résztvevők 43,9 százaléka szavazott. A második helyen a Moszkva-barát politikusokból álló, Viktor Medvedcsuk által irányított Ellenzéki Platform – Életért párt végzett 11,5 százalékkal. Harmadik lett Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás nevű pártja 8,9, negyedik a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) 7,6, ötödik pedig Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang (Holosz) nevű pártja 6,3 százalékkal. Ugyanilyen eredményekre jutott csekély eltéréssel a Szocisz közvélemény-kutató és az Ukrán Választók Bizottsága (KIU) nevű szervezet is. Több párt nem érte el a bejutáshoz szükséges öt százalékot.

 

Az a lényeg, hogy a háborút sikerüljön megakadályozni a Perzsa-öböl térségében – szögezte le Heiko Maas német külügyminiszter. „Európai partnereinkkel és a térség országaival együtt kifejtett minden erőfeszítésünk ezt a célt szolgálja” – nyomatékosította a német diplomácia vezetője. A szociáldemokrata politikus azt mondta, a brit tartályhajó lefoglalása óta még kiélezettebb és veszélyesebb lett a helyzet. Heiko Maas felszólította Teheránt, hogy legyen tisztában a felelősségével, ne feszítse tovább a húrt. A miniszter szerint a helyzet megoldásához „okos diplomáciára” van szükség. Ha a diplomácia elbukik, és bekövetkezik a katonai eszkaláció, azzal senki sem fog jól járni, mindenki veszíteni fog rajta – hangoztatta Maas. Irán destabilizációs tevékenysége miatt a NATO is aggodalmát fejezte ki – emlékeztet a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A katonai szövetség a szabad hajózás joga megsértésének minősítette a brit hajó lefoglalását.

 

A brit pénzügyminiszter bejelentette, hogy lemond, ha Boris Johnson lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke. Philip Hammond azzal indokolta ezt a döntést, hogy tudomása szerint Johnson megkövetelné kormányának tagjaitól a megállapodás nélküli, rendezetlen Brexit lehetőségének elfogadását.  Hammond közölte, hogy ő ehhez soha nem adná a nevét, ezért ha Johnson lesz a miniszterelnök, szerdán benyújtja lemondását Theresa May távozó kormányfőnek, még mielőtt May ugyanaznap bejelenti saját lemondását az uralkodónak. Boris Johnson volt külügyminiszter, aki hivatali utódjával, Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel verseng a pártvezetői és a kormányfői tisztségért, a kampányban többször is kijelentette, ha ő lesz az új brit miniszterelnök, Nagy-Britannia a Brexit október 31-i határnapján mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár lesz Brexit-megállapodás, akár nem.

 

Megtartotta felsőházi többséget Abe Sindzó japán miniszterelnök kormányzó Liberális Demokrata Pártja és koalíciós partnere a választáson az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató által közölt exit poll szerint. Az egyelőre kétséges, hogy szövetségeseivel együtt kétharmados többségre is szert tehet-e. Az LDP és koalíciós partnere, a Komeito Párt 66-67 felsőházi mandátumot szerezhet meg abból a 124-ből, amelynek sorsáról voksoltak. Ez – a már meglévő képviselői helyekkel együtt – többséget jelent majd a 245 fős felsőházban.  Kérdéses azonban, hogy a kormánykoalíció szövetségeseivel együtt képes lesz-e kétharmados többségre szert tenni, amely ahhoz lenne szükséges, hogy el tudják indítani a második világháború után született pacifista alkotmány módosítását. Ehhez 85 mandátum elnyerése kellene. Az exit poll szerint az alkotmánymódosítást támogató erők 76-88 közötti képviselői helyet szerezhetnek.

 

Több mint 30 illegálisan érkezett bevándorló sérült meg egy észak-macedóniai autópálya-balesetben. A migránsokat szállító kisbusz leszaladt az útról és egy 14 méter mély árokba rohant, miután a rendőrök üldözőbe vették a járművet, és a sofőr menet közben kiugrott. Az észak-macedón állampolgárságú 24 éves sofőr is súlyosan megsérült.

 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szombaton felülmúlva David Ben-Guriont Izrael leghosszabb ideje szolgáló kormányfőjévé vált. Netanjahu nevéhez számos diplomáciai és gazdasági siker írható. A történelmi sikerre azonban némi árnyékot vet, hogy mivel áprilisban nem tudott kormányt alakítani, szeptemberben ismét nyernie kell a választásokon, valamint meg kell győznie Avichai Mandelblit legfőbb ügyészt az októberi meghallgatáson, hogy ejtse az ellene folyó 3 korrupciós eljárást. A 69 éves miniszterelnök, az Izrael Demokrácia Intézet szerint, több mint 13 évet, 4876 napot töltött el a Közel-Kelet egyetlen demokráciájának vezetőjeként. Először 1996-1999 között, majd 2009-től mostanáig.

 

Gazdaság:

 

Az Európai Unió kész nullára csökkenteni az Egyesült Államokból importált autók vámját – közölte a német gazdasági és energetikai miniszter, aki szerint ezzel a döntéssel megoldható a két fél közötti vita. Peter Altmaier azt mondta, hogy az EU készen áll több fontos ipari termék importvámját nullára csökkenteni, és ezzel az intézkedéssel például értelmét veszítené az a washingtoni érvelés, hogy a járművek amerikai importvámja alacsonyabb az európainál. Az Egyesült Államok jelenleg 2,5 százalékos behozatali vámmal terheli az EU-ból származó autókat, miközben az Európai Unió az Egyesült Államokból érkező kisebb autókat 10, a pickup járműveket 25 százalékos vámmal sújtja.

 

Időjárás:

 

Hazánkban ma délelőtt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, elvétve lehet csapadék. Délután hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, a felhős tájakon zápor, zivatar valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 16, 21 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 27, 32 fok között alakul. Késő este 20, 25 fok lesz. Hétfőn nem érkezik front. A megélénkülő szél hatására fejfájás, stressz és nyugtalanság jelentkezhet. A meleg időben gyakori lesz a migrén és a vérnyomás-ingadozás. A hőérzet magas, a napos idő jót tesz a hangulatnak. A közlekedést az erős széllökések és a helyi zivatarok nehezítik. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.