A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A Fidesz és a visegrádi négyek (V4) támogatása nélkülözhetetlen volt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének megválasztásához – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője.  Elmondta, legalább 374 szavazat kellett ahhoz, hogy Ursula von der Leyent megválasszák, a Fidesznek pedig 13 mandátuma van az Európai Parlamentben, s az új bizottsági elnök végül 383 szavazatot, tehát a szükségesnél kilenccel többet kapott. A Fidesz és a V4-ek nemcsak megakadályozták, hogy a két úgynevezett csúcsjelölt hatalomra jusson, de hozzájárultak ahhoz is, hogy az általuk támogatott Ursula von der Leyen kerüljön pozícióba – hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel. Kijelenthető az is – mondta -, hogy az európai baloldal nem vállalta fel Ursula von der Leyen támogatását, miközben a jobboldal és a liberálisok igen. „Egy nagyon furcsa helyzet van: Ursula von der Leyen egy jobbliberális jelölt (…), csak reménykedni lehet magyarként, hogy a jobbon lesz a hangsúly” – fogalmazott.

 

A dunai hajóbaleset vizsgálata során felvett tanúkihallgatási jegyzőkönyvekből az derül ki, hogy több szabályt is megsérthetett a Viking Sigyn ukrán kapitánya – írja a Magyar Nemzet. Az utasok horrorisztikus jelenetekről számoltak be. A hajózási szabályzat több pontját is megsérthették a budapesti hajókatasztrófa előtt, így a találkozás, keresztezés és előzés b) fejezetben lefektetett előírásait is – vonható le a következtetés a tanúkihallgatási jegyzőkönyvekből a lap cikke szerint. A tragédia estéjén a Lánchídnál lévő Akadémia pontonról 21 órakor Pozsony úti céllal hegymenetben indult el a Viking Sigyn, eleinte, hogy utasai jól láthassák és fotózhassák az Országház épületét sétahajótempóban, alig 2-4 km/óra sebességgel haladtak. A Hableány folyó fő hajózó sodrában lassan haladó Viking Sigynt a pesti oldala felé kisorolva megelőzte, majd 6-7 km/óra sebességgel továbbhaladt. Kapitánya a Margit híd Pest felőli középső hídnyílása alatt akart áthajózni, szabály szerint úgy, hogy a szigetcsúcsot tartotta irányban. A Sigyn, elhagyva a Parlament északi részét, felgyorsított óránkénti 11 kilométeres sebességre, és szintén a középső hídnyílásba tartott. Mivel a két hajó haladási iránya egymást metszette, és a sebességük is eltért egymástól, idő kérdése volt, hogy a Sigyn mikor éri utol és keresztezi a Hableány útját.  A szabályzat szerint a találkozás vagy az előzés csak akkor engedhető meg, ha a hajóút szélessége – valamennyi helyi körülményt és más hajók mozgását is figyelembe véve – kétséget kizáróan elegendő az egyidejű áthaladáshoz – írja a lap.

 

Új ponttal egészült ki a gyermekek otthongondozási díjával (gyod) kapcsolatos állapotvizsgálat szempontrendszere az autisták esetében, miután az elmúlt fél évben többször egyeztetett erről az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), így még komplexebb képet lehet alkotni az autizmus diagnózissal élők állapotáról – jelentette be az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára és az AOSZ elnöke. Fülöp Attila felidézte, a kormány év elején vezette be a gyodot, amely a legsúlyosabb állapotban lévő, önellátásra képtelen gyermekek szüleinek jár, a gyermek életkorától függetlenül. Kővári Edit, az AOSZ elnöke elmondta, az autisták esetében bevezetett új szempont a viselkedést és a belátóképességet vizsgálja. Ez ugyan némileg eltér az ápolási, gondozási szükséglettől, de komoly kihívást jelent az érintett családnak, és indokolhatja a gyerekek otthoni ápolását.

 

Fejlődő, egészséges, zöld és élhető kerületet ígér a XVII. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltjeként Gy. Németh Erzsébet DK-s fővárosi képviselő. Gy. Németh Erzsébet azt mondta: megválasztásuk esetén a kerület versenyképes, gyermek- és idősbarát, továbbá akadálymentes és vállalkozásbarát lenne. A tizennégy közös ellenzéki önkormányzati képviselőjelölttel gyorsítanák és javítanák a főváros belső részeinek megközelíthetőségét közlekedésszervezéssel és buszfolyosók létesítésével, illetve a meglévők bővítésével. Új P+R parkolókat is építenének – közölte, hozzátéve, hogy „a sok év óta vágyott” strandot is megépítenék.

 

Külföld:

 

Az Európai Unió feladata az átfogó biztonság és a béke megőrzése, „ez a legfontosabb kérdés”, amelynek érdekében hosszú távú és egységes megoldást kell találni a migrációra – jelentette ki Antti Rinne finn miniszterelnök Strasbourgban. Az unió soros elnökségét betöltő Finnország miniszterelnöke kiemelte, az emberek a biztonság szavatolását várják, amelyhez stabilitásra van szükség az uniós politikában, valamint szorosabb együttműködésre az unión kívüli országokkal és gazdasági fejlődésre a migráció kiinduló országaiban. A finn elnökség által legfontosabbnak tartott területek, köztük a közös uniós és európai értékek megőrzése, a jogállamiság tiszteletben tartása, a versenyképesség fokozása, a társadalmi integráció és a nemek közötti egyenlőség kérdése, jó kezekben van az Európai Bizottság részéről Ursula von der Leyen elnökké választásával – húzta alá a finn kormányfő.

 

Az oroszok 68 százaléka kedvezően viszonyul Ukrajnához – derült ki a VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézet nyilvánosságra hozott felméréséből. A VCIOM szerint a megkérdezettek 12 százaléka nagyon kedvezően, 56 százaléka pedig alapvetően kedvezően viszonyul a szomszédos államhoz. A válaszadók 12 százalékának ugyanakkor alapvetően rossz, 9 százaléknak pedig nagyon rossz a véleménye Ukrajnáról. A felmérés részvevőinek 30 százaléka testvéri, 8 százaléka baráti, 28 százaléka pedig egyszerűen egy szomszédos államnak tartja a Ukrajnát. Fenyegetést ugyanakkor 12 százalék, ellenséget pedig 9 százalék érzékel benne. Negyvennyolc százalék úgy vélekedik, hogy több dolog különbözteti meg az oroszokat és az ukránokat, mint amennyi egyesíti őket. Ezzel ellentétes álláspontra 36 százalék helyezkedett.

 

Kína nem jelent fenyegetést Oroszország számára, az Iránnal szembeni erőfitogtatás csak veszélyes helyzetet teremthet, és Moszkva kész megfontolni a Georgiával szemben hozott szankciók feloldását – egyebek között erről beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Argumenti i Fakti című lapnak. Lavrov megállapította, hogy az orosz-kínai határkérdés már régóta véglegesen lezárult. A területi igényekről való lemondást a jószomszédi kapcsolatokról, barátságról és együttműködésről 2001-ben kötött kétoldalú szerződés is rögzíti – fűzte hozzá. A „kínai fenyegetésről” szóló mítoszt tehát a miniszter szerint azok terjesztik, akiket aggodalommal tölt el az orosz-kínai kapcsolatok konstruktív fejlődése. A jószomszédság megerősítésének mindkét fél által követett irányvonala többrétű és hosszú távú, nem függ konjunkturális hullámzásoktól, az orosz-kínai együttműködés nem irányul senki ellen – szögezte le Lavrov. A miniszter az Iránnal kapcsolatos orosz álláspontra is kitért. Hangsúlyozta: a Teheránnal szembeni erőfitogtatás veszélyes helyzetet teremthet, és az esetleges katasztrofális következményekért Washingtont terheli majd a felelősség.

 

Jason Greenblatt, az Egyesült Államok nemzetközi tárgyalásokért felelős különleges megbízottja elítélte a palesztin arab vezetők Izrael elleni folyamatos felbujtását. Greenblatt Twitteren utalt egy videóra, melyben a Hamász vezető tagja, Fathi Hammad a diaszpórában élő arabokat zsidók meggyilkolására szólítja a világ minden táján. „A békével kapcsolatos beszélgetések során gyakran hallunk szlogeneket. De nekünk a valósággal kell foglalkoznunk… Amíg ez a GYŰLÖLKÖDŐ ideológia nem kerül FELSZÁMOLÁSRA, ez a béke elérése előtt álló egyik legnagyobb kihívás,” írta Greenblatt. „Ha valóban békét akarunk, el kell távolodnunk a szlogenektől, és többet kell megtudnunk a konfliktusról és annak számos kihívásáról. A Hamász tisztviselője azt mondja a példaként bemutatott videóban, hogy meg kell TÁMADNI, le kell MÉSZÁROLNI és meg kell GYILKOLNI minden ZSIDÓT a bolygón, és soha nem fogják elismerni Izraelt.” A Hamász terrorszervezet hétfőn hivatalos közleményben igyekezett elhatárolni magát Hammad kijelentéseitől.

 

Gazdaság:

 

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetését, július 24-ét követően felélénkül az albérletpiac, ebben az időszakban számolni kell a bérleti díjak akár 10-15 százalékos emelkedésével is a lakáspiaci szakértők szerint. A GKI Gazdaságkutató Zrt. közölte, hogy a hallgatók Budapesten főként az egyetemük közelében próbálnak lakást bérelni, ezért elsősorban a XI. és a IX. kerület belső része a legnépszerűbb. Ezekben a kerületekben a garzon lakások bérleti díja 120 ezer forint körül van, a közel 100 négyzetméteres, társbérletnek is alkalmas lakás albérleti díja pedig 200 ezer forinttól indul.  Vidéken a három legfontosabb egyetemi városban – Debrecen, Pécs és Szeged – nagyon eltérnek az albérleti árak. A belvárosi lakásoknál példaként említették, hogy 150 ezer forintos havi díjért Debrecenben egy kétszobás, Szegeden és Pécsen akár háromszobás lakást is lehet bérelni. Az Ingatlan.com arról tájékoztatott, hogy a fiatalok leginkább a főváros XI., IX., XIII. és XIV. kerületében, illetve a belvárosi kerületekben (V., VI., VII.) keresnek lakhatási megoldást. Az albérletárak azonban pont ezekben a kerületekben a legmagasabbak, az előbbieknél a havi díjak 145 ezer és 165 ezer forint között, a belvárosi kerületekben pedig 160 ezer és 210 ezer forint között mozognak. A felvételi ponthatárok kihirdetésétől szeptember végéig tartó albérletszezonban 30-40 százalékkal élénkül a kereslet a kiadó lakások iránt. Ezáltal néhány ezer forinttal emelkednek a bérleti díjak, de ez átmeneti jellegű, az árak az év végére kiegyenlítődnek.

 

Időjárás:

 

Hazánkban csütörtökön délelőtt a napsütés mellett főként délnyugaton lesz több a gomolyfelhő, a Dunántúlon helyenként záporokra kell készülni. Délután a napsütés mellett időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, ezekből helyi záporok is kialakulnak. A szél napközben mérsékelt délkeleti lesz. Hajnalban 12, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 29 fok között alakul. Késő este 17, 24 fok lesz. Csütörtökön frontmentes idő lesz, fokozódik a nappali felmelegedés. Az érzékenyebbeknél ismét megjelenhetnek enyhébb alvásproblémák, illetve migrén, a keringési rendszer betegségeiben szenvedőknek is nehezebb napjuk lehet. A déli órákban nagy lesz a leégésveszély, illetve az allergiások tünetei is fokozatosan erősödnek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota, többen nehézlégzést is tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.