A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A visegrádi országok (V4) és Közép-Európa sikerét hozta a legutóbbi európai uniós csúcs – mondta Varga Judit igazságügyi miniszterjelölt az Országgyűlés európai ügyek bizottsága és az igazságügyi bizottság együttes ülésén. Varga Judit kinevezés előtti meghallgatásán kiemelte: az uniós intézmények új vezetőiről szóló csúcs bebizonyította, hogy megkerülhetetlenné vált Közép-Európa az európai döntéshozatalban, kiderült, már nem működik az, hogy a régi nagy tagállamok egymás között elosztják a pozíciókat.  Hangsúlyozta: az uniós csatlakozásunk óta eltelt 15 évben sok minden változott, és ennek a folyamatnak volt a csúcspontja az uniós állam- és kormányfők találkozója. Új idők kezdődtek Európában, lehetőség nyílik bizonyos hibák kijavítására például a gazdaságpolitika, a migráció és a jogállamiság területén – vélekedett.

Hadházy Ákos független képviselő távozott a Mindenki Magyarországa Mozgalom alelnöki pozíciójáról. Ezzel a héttagú vezetésből már ketten távoztak – írta meg a Népszava, Ábrahám Júlia ugyanis, aki Hadházy Ákossal együtt korábban az LMP színeiben politizált, már korábban lemondott. A független parlamenti képviselő a Népszavának megerősítette a hírt, de nem akarta bővebben kommentálni. Mindössze annyit mondott: „nem akarok senkit megbántani, nagyon tisztelem Márki-Zay Pétert, de nem érzem úgy, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak a jelenlegi helyzetében jó esélye lenne céljai betöltésére”. Egy másik alapító tag pedig azt mondta a lapnak: „nem cáfolja”, hogy a szétesés szélére került a Mozgalom. A név nélkül nyilatkozó források szerint többek között az a baj, hogy egyes vezetőségi nyilatkozatok alapján már nem politikán felüli a mozgalom, hanem jobboldali. Nem jött létre a remélt mértékben a Kossuth Klubok országos hálózata sem, és ezeknek az őszi polgármesteri választások kapcsán zajló együttműködéseiben is vannak zavarok.

 

Magyarországnak szüksége van korszerű, modern, a 21. század kihívásainak megfelelő magyar honvédségre, amely garantálja az ország biztonságát és aktív tagja a szövetségi rendszernek – közölte a honvédelmi miniszter Szolnokon, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programról tartott tájékoztató előadásán.  Benkő Tibor stratégiai jelentőségűnek nevezte a programot. Mint mondta: nagyon gyorsan változik a biztonsági környezet, új fenyegetések jelentek meg, ezért fejleszteni kell a magyar honvédséget.

Republikánus és demokrata kongresszusi képviselőkből álló delegáció tett látogatást a MAZSIHISZ-nél. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) elnöke röviden ismertette a magyar zsidóság helyzetét, aktuális ügyeit, a kormányhoz fűződő komplex viszonyát. A delegáció rangidős vezetője, a képviselőház demokrata többségének vezetője, Steny Hoyer több kérdést is feltett a magyarországi antiszemitizmussal kapcsolatban. A megbeszélést követően a küldöttség Dr. Frölich Róbert főrabbi kalauzolásában megtekintette a Dohány utcai zsinagógát és az Emanuel Emlékfát. A tárgyaláson jelen volt az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Cornstein is.

 

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában ismételten a GDPR rendeletről, bírságokról és elindult vizsgálatokról beszélt.       Péterfalvi Attila elmondta, az adatvédelmi hatóságok – elsősorban a GDPR rendelet megsértése miatt – több büntetést is kiszabtak, ezeknek az összege már nagyon magas is lehet, mint például egy világcég éves bevételének a négy százaléka. A NAIH az első nagyobb bírságot a Sziget szervezőjével szemben szabta ki, az adatgyűjtés szankcionálása okán, ez az összeg harmincmillió forint volt. A szervezők a döntés ellen fellebbezéssel éltek. A NAIH vezetője megjegyezte, nemrégiben került az Országgyűlés elé egy javaslat, amelyik kötelező adatkezelésként legalizálná azt a megoldást, amit a hatóság szerint a Sziget Fesztivál eddig nem jogszerűen végzett. Persze látni kell, a huszonötezer látogatói számot meghaladó rendezvények esetében felmerülhet kockázat az európai terrortámadások miatt, így az adatkezeléssel foglalkozni kell. A Szigetet illetően a hatóság elnöke azt mondta, bár a bírság összege magas, de a fesztivál árbevételét nézve, ez az összeg magasabb is lehetett volna, de a NAIH nem szeretett volna nagyobb összegű bírságot kiszabni.

Ugyanakkor az egy fontos elvi kérdés – tette hozzá, a hatóságnak mindig van mérlegelési joga, hogy a bírság ne tegye tönkre azokat a cégeket, amelyeket megbüntetnek, ahogy az eljárás se legyen az adott cég konkurenciájának a játékszere.

Külföld:

 

Ursula von der Leyen jelöltségének jóváhagyására kérte az Európai Parlamentet (EP) Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hogy a jelenlegi német védelmi miniszter lehessen Jean-Claude Juncker utódja az Európai Bizottság élén. Az uniós tagországok állam- és kormányfői a hét eleji csúcstalálkozójukon meglepetésre von der Leyent jelölték a brüsszeli testület elnökének. Tusk az EP strasbourgi plenáris ülésén felszólalva leszögezte: a főbb uniós intézmények vezetői tisztségeiben most először sikerült tökéletes nemi egyensúlyt elérni a jelöléseknél. „Remélem, hogy ez ösztönözni fogja a képviselőtestületet a döntése meghozatalakor” – jelentette ki. A volt lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy bár nem a csúcsjelölti rendszer volt végül a meghatározó, demokratikus döntés született.

 

Kiújultak a harcok Kelet-Ukrajnában, a heves ágyúzások hatására több helyen is megsérült a vízvezeték-hálózat, ami 3,2 millió ember vízellátását és közegészségügyi hozzáférését veszélyezteti, hívja fel a figyelmet az UNICEF. Köztük 500 ezer gyerekét is, és a helyreállításnál dolgozó munkások is veszélyben vannak. Összesen öt helyen sérült meg a hálózat a június vége óta fellángoló harcokban. Az év kezdete óta a harcok már 58 alkalommal zavarták meg, vagy állították le teljesen a vízellátást az érintett területen élő 3,2 millió ember számára. Eddig kilenc vízügyi munkás halt meg munkavégzés közben a konfliktus kezdete óta – köztük hárman idén.

 

Jól halad a Közép-Amerikából érkező bevándorlási hullám megfékezésére kidolgozott rövidtávú terv megvalósítása – jelentette ki Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök. „Teljesítjük azokat a kötelezettségeket, amelyeket az Egyesült Államok kormánya felé vállaltunk” – mondta López Obrador. A Washingtonnal folytatott májusi tárgyalásokon Mexikó azt ígérte, hogy 45 napon belül jelentősen csökkenti a területén át az Egyesült Államok déli határait elérő, többségükben illegálisan érkező migránsok számát.

 

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren arra figyelmeztette Iránt, hogy a Teherán által bejelentett várható urándúsítást Washington „fenyegetésként” értékeli.  „Csak óvatosan a fenyegetésekkel. Visszaüthetnek, akkorát, amekkorát korábban még senki nem ütött” – írta mikroblog-bejegyzésében az elnök. Felidézte egyúttal Haszan Róháni iráni elnök bejelentését is, miszerint Teherán a továbbiakban is dúsít majd uránt, mégpedig „olyan mennyiségben, amit akarunk”. Az iráni elnök azt is közölte, hogy országa a legkorábban vasárnap megkezdi a nagyobb mértékben dúsított urán előállítását.  A perzsa állam jelenleg 3,67 százalékosra dúsítja az uránt, ezt a 2015-ben megkötött többhatalmi egyezmény lehetővé teszi. Iráni tisztségviselők azonban jelezték: 20 százalékos dúsításra készülnek. Ezzel közelebb jutnak az atomfegyverekhez szükséges, 90 százalékos urán előállításához.

 

A Rámalláh székhelyű Palestinian Center for Policy and Survey Research friss felmérése megállapította, hogy a palesztinok 83 százaléka politikai függetlenséget részesíti előnyben a gazdasági jóléttel szemben. A megkérdezettek 79 százaléka támogatta a Palesztin Hatóság döntését a június 25-26 között megrendezett bahreini workshop bojkottjára vonatkozóan, míg 15 százalék ellenezte. A hivatalos képviselet hiánya mellett a meghívott palesztin üzletemberek többsége is bojkottálta a konferenciát, valamint a rendezvény idején tüntetéseket rendeztek Gázában és Júdea és Szamáriában. Donald Trump amerikai elnök vezető tanácsadója és veje, Jared Kushner nyitotta meg múlt héten az izraeli-palesztin béketerv első részét bemutató konferenciát, mely egy 50 milliárd dolláros elképzelést takart a palesztin gazdaság felvirágoztatására.

 

Gazdaság:

 

Mégsem javasolja a túlzottdeficit-eljárás elindítását Olaszországgal szemben az Európai Bizottság. A brüsszeli testület közölte, hogy megkapta és értékelte az olasz kormánynak az államháztartási helyzet javítását célzó javaslatait, és arra a következtetésre jutott, hogy az elfogadott intézkedések elégségesek ahhoz, hogy az ügy ezen szakaszában ne javasolja a túlzottdeficit-eljárás megindítását. Az Európai Bizottság az Olaszország által benyújtott stabilitási program alapján június elején még úgy vélte, hogy a magas államadósság miatt indokolt a túlzottdeficit-eljárás megindítása. Ennek elkerülését tette lehetővé, hogy Róma megfelelő korrekcióval állt elő.

 

Idójárás:

 

Hazánkban pénteken délelőtt észak felől fátyolfelhők érkeznek, emellett többórás napsütés melegíti a levegőt. Csapadék nem lesz. Délután sok napsütésre, kellemes időre van kilátás, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 11, 19 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 24, 29 fok között alakul. Késő este 18, 24 fok lesz. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a fokozottan érzékenyek közül többen fáradékonyságot és koncentrálási panaszokat tapasztalhatnak, egyeseknél pedig fejfájás, migrén is felléphet. Alapvetően kellemes késő nyárias időre van kilátás, megfelelő bőrvédelem mellett érdemes minél több időt a szabadban tölteni. Az érzett hőmérséklet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.