Nem a térkőlobbi, hanem a falobbi irányába kell elmozdulni

Nem a térkőlobbi, hanem a falobbi irányába kell elmozdulni

Kerpel Fronius Gábor, a Momentum politikusa, a párt volt főpolgármester-jelöltje beszélt a saját elképzeléseiről, a választási kampányról, az ellenzéki összefogásról a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A politikus beszélt az indulásáról, hogy történészként végzett, majd a rendszerváltozás idején tolmács lett, ennek köszönhetően először külsőként dolgozott egy biztosítónak, ahol végül rendszerszervező lett, innen vezetett az útja a biztosítási informatikával foglalkozó saját cégéhez.

A Momentumhoz a Nolimpia kampány után csatlakozott aktivistaként, azért hozzájuk, mert úgy látta, már elég a közösségi oldalakon kifejtett dühöngésből és ebben a mozgalomban megvan a szükséges potenciál, ráadásul a céljaikkal túlnyomórészt egyet is értett. Aktivistából lett egy idő után küldött, majd a XIII. kerületi szervezet vezetője, majd lett főpolgármester-jelöltje.

Kerpel Fronius Gábor a jövőt firtató kérdésre azt mondta, még nem lehet tudni, hogy mi lesz majd. Azt már megtapasztalta, hogy a családja, a négy gyermeke támogatta őt eddig a közéleti szerepvállalása kapcsán. Sokat szerepelt eddig, de azt megjegyezte, hogy amikor felkérték őt a jelöltségre, akkor jelezte, miután eddig nem szerzett ilyen irányú tapasztalatot, van némi kockázat az újdonság előnye mellett.

Ami az eredményt illeti, a politikus hozzátette, mind ő, mind a pártja sokat dolgozott, neki személy szerint sikerült egy olyan arcát megmutatnia a Momentumnak, ami korábban ismeretlen volt, amivel sikerült megmutatni, az a párt nem csak a huszonévesek generációját képviseli.

Az ellenzéki főpolgármester-jelöltek előválasztásán harmadik lett, a megállapodás szerint a vesztesek támogatják a győztest, jelen esetben Karácsony Gergelyt, ami azt jelenti, hogy mind a Momentum, mind pedig Kerpel Fronius Gábor is együttműködik a főpolgármester-jelölttel és a mögötte levő pártokkal. Az együttműködést illetően úgy vélte, most legelőször az őszi választásig tartó kampányig és a szavazásig kell előrelátni. Karácsony Gergely már átvett kampányelemeket a Momentumtól, ezek egyike a Vegyük vissza Budapestet! szlogen.

Kerpel Fronius Gábor a saját kampányában három dologra fókuszált, ezek egyike a lakhatás problémája volt, ebben a témában Karácsony Gergellyel közel állnak egymáshoz. Mellette az immár közös kampányban nagyon erősen vinne egy átláthatósági csomagot. A harmadik szintén fontos téma a közlekedés. Hozzátette, minden jelölt fontosnak tartja a közlekedés ügyét, a város élhetőbbé tételét, bár a jelenlegi főpolgármester, Tarlós István csak az első ciklusában tett ebbe az irányba valóban fontos lépéseket, sajnos a második ciklusban ebből már jelentősen visszavett.

Arra a kérdésre, hogy az európai városok viszonylatában mennyire élhető Budapest, a politikus elmondta, bár nem ismer sok várost, de amiket ismer, azokban feltűnően több a zöldfelület, mint a magyar fővárosban. Példaként hozta fel a Széll Kálmán teret, ahol a kampány során többször is megfordult, ahol kora reggel felforr az ember agya, hiszen nincsen árnyat adó zöldfelület. Arra a felvetésre, hogy mi lehet a megoldás, Kerpel Fronius Gábor szerint egy kis odafigyelés kellene, hogy ne a térkőlobbi, hanem a falobbi irányába mozdulna el a város vezetése.

Az ellenzéki együttműködés kapcsán azt emelte ki, a Momentum mindig is az összellenzéki együttműködés híve volt, a fővárosban ebbe várják az LMP-t is, amelynek vidéki szervezetei már csatlakoztak egy-egy településen az összefogáshoz. Ami a Jobbikot illet, Kerpel Fronius Gábor úgy véli, egyrészt vannak az ellenzéki pártok, velük szemben áll a NER, ami gyakorlatilag megszüntette a demokratikus politizálás lehetőségeit. Az előválasztás, ami nem volt egy közjogi aktus, ami inkább egy alulról szerveződő fontos esemény volt, ez lehet választ a NER-re és ebben a Jobbik is szerepet vállalt. .