A visegrádi országok egységesen már népességet, gazdasági erőt tekintve is képesek felvenni a verseny

A visegrádi országok egységesen már népességet, gazdasági erőt tekintve is képesek felvenni a verseny

Farkas Örs politikai elemző a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az Európai Unió vezető tisztségviselői posztok elosztásáról, a V4-es országok eddigi sikeres együttműködéséről.

 

Jelenleg az Európai unió vezetői próbálnak megállapodni a vezető helyekkel kapcsolatban. Most nagy a küzdelem, ennek oka lehet többek között az is, hogy azok a pártok, amelyek a csúcsjelölti rendszert támogatták, az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták, nem értek el olyan eredményt, amilyet szerettek volna.

Macron francia elnök volt az, aki a legerőteljesebben képviselte azt a nézetet, mely szerint nincs szükség a csúcsjelölti rendszerre, az Európai Tanácsnak kell a kezdeményezést magához ragadnia. Ez meg is valósult, jelen pillanatban a tagállamok állam- és kormányfői között két csomagról folyik a vita, az egyikben szerepel a szocialista Timmermans, mint az Európai Bizottság elnöke és a néppárti Manferd Weber, az Európai Parlament elnökeként, a másik csomagban is szerepelnek nevek, ám ezekről nem lehet pontosan tudni semmit, egyedül Michael Barnier neve merült fel itt. Róla már 2014-ben is tárgyaltak, a magyar miniszterelnök már akkor felvetette a francia politikus jelöltségét.

Egy biztos, szerdán alakul meg az Európai Parlament, a képviselőknek meg kell választani az elnököt, ha ma az állam- és a kormányfők nem tudnak megállapodni a posztokról, akkor az Európai Parlament elnöki széke kikerül a tárgyalási csomagból, hiszen majd a képviselők döntenek holnap.

Egy biztos, most nagyon izgalmas a helyzet. Ami Magyarországot illeti, a V4-es országok és Olaszország abban érdekelt, hogy az eddigi két csúcsjelölt ne tudjon érvényesülni, már azért sem, mert mind Timmermans, mind pedig Weber nagyon sok kritikát fogalmazott meg Magyarországgal szemben. A V4-es országok azért is zártak össze, mert eleget nyeltek már eddig is az európai vezetőktől, és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a visegrádi országok egységesen már népességet, gazdasági erőt tekintve is képesek felvenni a versenyt akár Németországgal, akár Franciaországgal szemben is – emelte ki az elemző. Ahogy azt is látni kell, ennek a térségnek komoly hatása van a környező országokra is.

A németeket illetően arról beszélt Farkas Örs, hogy az elmúlt években többször is rossz választ adtak a különböző kihívásokra, kezdve a 2012-es mediterrán államokban kitört gazdasági válsággal, de a migrációs válságot is lehetne említeni. Angela Merkel igyekszik szép lassan kivonulni a politikából, de azt nem szabad feledni, még erős az őt körülvevő szövetségi rendszer. Egyesek szerint az EU-ban most kialakuló vezetői problémákra ő lehet a megoldás, ám ez az elemző szerint egyáltalán nem valószínű.

A német kancellár hátrébb vonulásával a francia elnök szerepe is megváltozott a közösségen belül. Farkas Örs szerint az ő mozgása is érdekes, például a V4-es országokkal közösen érte el a csúcsjelölti rendszer bukását. Ám innentől kezdve már a német tengellyel működik együtt, most a visegrádi országokhoz a baloldali olasz miniszterelnök csatlakozott.

Arra a felvetésre, hogy mi történhet, az elemző úgy felelt, látható az eddig meglévő európai politika nem tarható fenn, pedig ebben jelenleg a német-francia oldal az érdekelt, míg az újonnan csatlakozottak pedig nem. Az is tudható, hogy a májusi választások óta lezajlott tárgyalások után nem lehet tudni semmit.

Lehet ezt még húzni, de az biztos, az állam- és kormányfőket is nyomja a megállapodás felelőssége, több poszt is gazdára vár, a bizottsági elnöké, a parlamenti elnöké, az Európai Központi Bank elnökéé, a külügyi főtárgyalóé.

Az is biztos, hogy mindenkinél szerepelnek nevek, de még nem beszéltek róla nyilvánosan, most komoly megbeszélések, ha lehet ilyet mondani, alkudozások zajlanak. A visegrádi országok eddig jól állnak, az ő érdekeik is érvényre jutottak, mint a németeké és a franciáké.

Ami a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyát illeti, Farkas Örs szerint mindezt az dönti majd el, hogy milyen hiány alakul majd ki az EU-ban, a magyar párton is sok minden múlik, látva a Néppárt politikai helyzetét.  megjegyezte azt is, hogy bár Trócsányi Lászlót jelölte Magyarország uniós biztosnak, de hogy milyen posztot kap, az is attól függ, hogy ki lesz a Bizottság elnöke, milyen munka folyik majd a testületben.