A V4-es tagállamok, így Magyarország egy valódi értékeken alapuló kiválasztásban érdekeltek

A V4-es tagállamok, így Magyarország egy valódi értékeken alapuló kiválasztásban érdekeltek

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a parlamenti munkáról, az Európai Unióban folyó küzdelmekről.

A Parlament a nyárban is ülésezik, ezzel kapcsolatban a képviselő elmondta, az EP választások miatti szünet után egy erőteljes törvénykezési munka indult meg. Kedden választják meg az ombudsmant például, ami a politikus szerint egy nagyon fontos feladat, hiszen az állampolgári jogok védelmezőjéről van szó.

A tegnapi nap folyamán minden fontos törvényt elfogadtak a családvédelmi akciótervvel kapcsolatban, ennek van olyan eleme, amit gyakorlatilag azonnal hatályba is léptettek, mint a babaváró kölcsön felvételének a lehetősége, a gépjárművek kedvezményes megvásárlása, a további kedvezményes kölcsönök bevezetése. Vannak olyan részek is, amelyek a következő év január elsejétől lépnek életbe adójogi szabályok miatt, ez például a négygyermekes anyák adómentessége. Azt is lehet tudni, hogy már tegnap hatalmas érdeklődés volt a bankfiókoknál a babaváró kölcsön iránt. Hozzátette, bár az igaz, hogy ezeket a kölcsönöket, mint minden ilyet, vissza is kell fizetni, de például a babaváró hitel, abban az esetben, ha három gyermek születik egy családban, ez átalakul támogatássá. Ugyanakkor az is igaz, minden kölcsönszerződésnél tisztában kell lenni a feltételekkel, a mostani állami hitelek esetében a kormánynak, mint az egyik félnek a feladata a megfelelő tájékoztatás, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy a másik fél hozzájusson a hitelhez.

Az EP választások után most az Európai unió vezetői próbálnak meg vezetőket választani a közösség élére. Bajkai István szerint a magyar miniszterelnök komoly küzdelmeket vív, hogy olyan vezetőket válasszanak meg, akik valóban megbecsülik a tagállamokat, azokat a lehető legnagyobb egyetértésben képviselve. A mai nap folyamán is lesznek egyeztetések, ezek kimeneteléről még nem lehet tudni semmit. A képviselő bízik a jó és józan döntésben, az biztos, a magyar küldöttség, a V4-es országok vezetői is ezen dolgoznak. Most nem úgy megy, mint az eddigi választásokon, ahol eddig a csúcsjelölti rendszernek köszönhetően előre le volt játszva a posztok elosztása, mára azonban más a helyzet, az egész EU is jelentős változások előtt áll. Most például a V4-es tagállamok, így Magyarország egy valódi értékeken alapuló kiválasztásban érdekeltek.

A politikus beszámolt arról, hogy a Fidesz budapesti választmánya is felkészült a helyhatósági választásra, két került kivételével meg is nevezték már a polgármesterjelöltjeiket, a képviselőjelöltek is rövidesen megnevezésre kerülnek, azaz a Fidesz-KDNP felkészülten várja az őszi választást.