Csak olyan múzeumról lehet szó, amelyik nemzetközi elismerést hoz az országnak

Csak olyan múzeumról lehet szó, amelyik nemzetközi elismerést hoz az országnak

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az antiszemita veszélyekről Európában, a Sorsok Háza és a Páva utcai Holokauszt Múzeum jövőjéről, valamint a B’nei B’rith jövő esztendőben szerveződő konferenciájáról.

Az államtitkár beszámolt egy konferenciáról, amelyet Brüsszelben tartottak az Európai Parlamentben, ennek témája az európai zsidóság helyzete volt. A politikus fel is szólalt, az előadásában meghatározta azokat a különbségeket, amelyeket Magyarországon és Nyugat-Európában lehet tapasztalni. Beszélt az antiszemitizmusról, aminek kapcsán azt mondta, Nyugat-Európában azért erősebb jóval az antiszemitizmus, ami még további is erősödik, mert az illegális bevándorlókat mindenféle felhatalmazás nélkül engedték be. Hozzátette, bár ezt sokan megpróbálják tagadni, még az európai közösség több vezetője is, de ezek az összefüggések akkor is léteznek. Ellentétes példaként Magyarországot emelte ki, ahol nincsenek olyan történetek, mint Nyugaton, miután az ország, amennyire tudta, a határait lezárta.

Szalay-Bobrovniczky Vince egyik feladata a Páva utcai Holokauszt Múzeum (HDKE) felügyelete, ahol egy igen szűkös költségvetéssel kell a szakembereknek dolgozni. Arra a kérdésre, hogy van-e remény arra, hogy ez a jelenlegi helyzet megváltozzon, az államtitkár elmondta, az idei évben közel a harmadával emelték meg az intézmény költségvetését. Hozzátette, azt biztosan nem lehet mondani, hogy nem lehetne még többet adni a múzeumnak, de a mostani megemelt összeg talán nagyjából elegendő a feladatok ellátására. Most új vezetés dolgozik itt, Kovács Tamás főigazgató irányításával, valamint a működtetésért felelős új kuratóriummal.

A politikus arra a felvetésre, hogy miért nem állnak akkora sorok a Páva utcánál, mint a Terror Házánál úgy vélekedett, a HDKE mostani kiállításával azért lenne tennivaló. Amennyiben ezt a tárlatot sikerülne megújítani, akkor ezzel már lehetne növelni a látogatói számokat, persze az is igaz, hogy az intézményt nem egyszerű megközelíteni nagyobb csoportoknak.

Egyesek szerint az is megoldás lenne a HDKE problémájára, ha az ottani kiállítás, valamint az egész múzeum átköltözne a Sorsok Háza épületébe, ahol aztán a megújulás után kiteljesedhetne. Ezzel kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Vince úgy vélekedett, nem egyszerű a helyzet. Már csak azért sem, mert jelenleg van egy érvényes kormányhatározat, amely szerint a Sorsok Háza épületébe tervezett projektet végig kell vinni, amire két intézmény kapott megbízást, az EMIH és a XXI. Század Intézet. A kormányzatban nincs olyan irányú gondolkodás, ami a két múzeum egyesülését mutatná, ezt az államtitkár nem is támogatná. Kifejtette, ezzel kapcsolatban csak a miniszterelnök és a Miniszterelnökséget vezető minisztert tudná idézni, akik azt mondták, amíg nincs béke a Sorsok Háza körül, addig a kormány nem lép, azaz nem kell sietni sehová. Amíg ez nincs meg, addig ott van a Páva utca, ahol az induláskor sikerült egy konszenzusos kiállítást létrehozni, azt, amit egyébként az államtitkár javítanivalónak gondol. Fontosnak tartotta kiemelni, ő maga is úgy véli, lehetne akár két múzeum is, mutatva azt, hogy milyen virágzó zsidó közösségi élet van ma Magyarországon. Ugyanakkor azt is elmondta, a kormány határozott véleménye szerint – ezt is kiemelte a miniszterelnök már többször is -, úgy létrehozni a Sorsok Házát, hogy nincs körülötte béke, annak nincsen semmi értelme. Csak olyan múzeumról lehet szó, amelyik nemzetközi elismerést hoz az országnak, ezen dolgoznak a megbízott szakemberek, persze a felesleges kritikák hátráltatják ezt a munkát.

A közelgő Maccabi Európa Játékok kapcsán, amelynek Budapest ad otthont, arra a kérdésre, hogy a magyar kormány képes-e tenni a sportolók, a közreműködők, a verseny égészének a biztonságáért, a politikus megjegyezte, a magyar biztonsági szervek biztosan mindent megtesznek ennek érdekében, ahogy ezt már megtették például amikor a Nemzetközi Holokauszt Szövetség, az IHRA tartotta konferenciáját a magyar fővárosban. Ugyanakkor a mostani közel-keleti és európai helyzet sem egyszerű, de szerencsére eddig még nem történt semmi komoly Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Vince arra a hírre, hogy a V4-es országok B’nei B’rith szervezetei jövőre Budapesten tartják meg soron következő konferenciájukat elmondta, ezt egy kiváló döntésnek tartja, aminek csak örülni lehet, a kormány minden tőle telhetőt meg is tesz annak érdekében, hogy ez a rendezvény jól sikerüljön.

Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu miniszterelnökök állapodtak meg jómúltkor arról, hogy a még Cfát városában található magyarajkú zsidó múzeum egy frekventáltabb helyre költözik. Arra a kérdésre, hogy hol áll ez az ügy, az államtitkár elmondta, Hezlija városában már kiválasztásra került az ingatlan, ami otthona lesz majd a múzeumnak. Ez azért is fontos, mert mint azt hozzátette, ez a múzeum megérdemli, hogy nagyobb figyelmet kapjon, ehhez a magyar kormány támogatást is nyújt. Az előkészületek jól haladnak, az új kiállítóhelyre már könnyebben eljutnak a látogatók, a turisták, ami növelheti a kiállítóhely népszerűségét.