A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Virágokat helyezett el a miniszterelnök Nagy Imre sírjánál a 301-es parcellában. Orbán Viktor feleségével fejezte ki tiszteletét az 1956-os mártír-miniszterelnök sírjánál Nagy Imre újratemetésének 30. évfordulóján – látható az Orbán Viktor Facebook oldalán vasárnap reggel Glora victis felirat alatt közzétett felvételen. A kormányfő és Lévai Anikó megemlékezett a névtelen áldozatokról és névtelen elesettekről is.

A Nagy Imre Alapítvány az új helyen felállított szobornál tartott civil koszorúzási ünnepséget. Jánosi Katalin, a mártír kormányfő unokája arról beszélt, hogy Nagy Imre nevét, hasonlóan az 56 utáni időszakhoz, újra nem kívánják hallani, emlékezetét ismét kitörlik a könyvekből, és szobrát látni sem akarják. Június 16-a az 56-os vértanúk emléknapja. A Kossuth tér mellől a Jászai Mari térre szállított Nagy Imre szobornál emlékeztek a mártír miniszterelnökre, 56-os vértanúkra és a 30 évvel ezelőtti újratemetésre. 1989. június 16-át Jánosi Katalin az elmúlt évtizedek legkatartikusabb napjának nevezte, amikor eggyé kovácsolódott a nemzet, és visszafordíthatatlan lett a rendszerváltás.

Az Országgyűlés ötnapos üléssel folytatja munkáját. A képviselők szerdától péntekig, összesen akár több mint 30 órában tárgyalhatják a kormány 2020-ra szóló költségvetési javaslatát. A házelnök – a parlament honlapján elérhető – napirendi indítványa szerint az ülés a szokásoknak megfelelően hétfőn 13 órakor kezdődik, ezt az interpellációs blokk követi. A parlament kedden dönthet a 2020-as esztendő nemzeti összetartozás évének nyilvánításáról, majd a kabinet a jövő évi adócsomagjáról tart általános vitát. A 2020-as büdzsé tárgyalása szerdán kezdődik a pénzügyminiszter legfeljebb 40 perces nyitóbeszédével, amelyet az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnökének felszólalása követ 30-30 perces időkeretben. A kormánypárti és az ellenzéki képviselőknek összesen 900-900 perc áll rendelkezésükre szerdától péntekig, hogy véleményt mondjanak a költségvetési javaslatról. A pénzügyminiszter előterjesztése benyújtásakor úgy fogalmazott, a kabinet családbarát költségvetést terjesztett be. Varga Mihály kiemelte, jövőre csaknem 224 milliárd forinttal emelkedik a családok támogatása, a gazdaságvédelmi akcióterv mintegy 500 milliárd forintos segítséget jelent a gazdaság szereplőinek, miközben tovább csökkenek az adók és nőnek a biztonsági kiadások.

 

Néhány hónap alatt huszonötezer nyugdíjas tért vissza a munkaerőpiacra, így már százezren dolgoznak közülük – közölte a pénzügyi államtitkár. Tállai András a Magyar Nemzetnek azt mondta: a létszámnövekedésben érdemi szerepet játszhatott, hogy a munkaviszonyt létesítő nyugdíjasoknak már csupán személyi jövedelemadót kell fizetniük, járulékot nem.

 

Július 1-jével nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők alapbére – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó elmondta, ez az emelés a 2016-ban kezdődött többlépcsős béremelési program folytatása, és több mint 78 ezer szakdolgozót, illetve 4400 védőnőt érint.

 

Tiltakozik a közoktatási törvény tervezett módosítása miatt az MSZP. Az ellenzéki párt kifogásolja, hogy az iskolaigazgatók kinevezésekor elveszik a véleményezés lehetőségét a szülőktől, gyermekektől és pedagógusoktól. A szocialista párt álláspontja szerint a magántanulói rendszer hátrányos helyzetbe hozza azokat, akik a rossz állami iskolarendszer hibáit magán tanulócsoportok megszervezésével akarják kiegyenlíteni.

 

Az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje szerint az első főpolgármester-jelölti vita hozzájárulhat ahhoz, hogy magas legyen a részvétel a budapesti ellenzéki előválasztáson. Karácsony Gergely mellett a pénteki vitán Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum, és Kálmán Olga, a DK által támogatott jelölt vett részt. A jelöltek a város működtetésének átláthatóságát, a zöldfelületek és a bérlakásállomány növelését, a forgalom enyhítését ígérték.

 

Külföld:

 

A brit külügyminiszter szerint megfelelő brit javaslat esetén az Európai Unió hajlandó lenne újratárgyalni a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) kidolgozott egyezménycsomagot, annak érdekében, hogy megoldás szülessen az ír-északír határellenőrzés problémájára. Jeremy Hunt, a kormányzó Konzervatív Párt és a kormány éléről távozó Theresa May utódlásáért folyó versengés egyik résztvevője kijelentette: ha az európai vezetőket megkeresi „egy olyan brit miniszterelnök, akivel hajlandók tárgyalni”, és ötleteket terjeszt eléjük az ír határprobléma megoldására, akkor „hajlandók lennének a csomag újratárgyalására”. Az Európai Bizottság többször is határozottan leszögezte, hogy nem lehetséges a kilépési egyezségről folytatott tárgyalások újraindítása, és több uniós vezető is ilyen értelmű nyilatkozatokat tett. Arra a kérdésre, hogy Emmanuel Macron francia elnök vagy Angela Merkel német kancellár kifejezte-e neki valaha is készségét a kilépési megállapodás újból megnyitására, a brit külügyminiszter úgy fogalmazott: a két vezető politikus hajlandó lenne „szemügyre venni a csomag egészét”, különösen azt, hogy a csomagnak a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszerrel foglalkozó részét nem lehetne-e a jelenleginél sokkal részletesebbé tenni.

 

Pozsonyban beiktatták hivatalába Szlovákia új köztársasági elnökét. Zuzana Čaputová személyében először került nő az államfői tisztségbe. A politikus beszédében kiemelte: törődni fog a szlovák nemzet, a nemzeti kisebbségek és az országban élő etnikai csoportok jólétével.

 

Tíz embernek engedélyezte a partra szállást Matteo Salvini olasz belügyminiszter a Sea Watch nem kormányzati szervezet (NGO) hajójáról, amely három nap óta a dél-olaszországi Lampedusa szigeténél várakozik a kikötésre több mint ötven migránssal a fedélzetén. Három kiskorú, három nő, köztük két várandós anya, két sebesült férfi és két kísérő kapott engedélyt a partra szállásra. Őket a Sea Watch hajóján olasz hatósági orvosok válogatták ki, majd Lampedusa szigetére szállították őket, és itt kórházi ellátást kaptak. A német civilszervezet holland felségjelzésű Sea Watch 3 nevű hajója azonban továbbra sem kapott engedélyt, hogy olasz vizekre lépjen. Fedélzetén 42 migráns maradt. A vízi jármű szerdán a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben vette fedélzetére a migránsokat, majd egyenesen Olaszország irányába vette útját. Csütörtök óta nemzetközi vizeken várakozik, Lampedusa partjaitól mintegy húsz kilométerre.

 

A szekuláris jobboldali Jiszráel Beitenu párt vezetője, Avigdor Liberman a 13-as csatornának azt mondta, a szeptember 17-i választások után egységkormányt fog kikényszeríteni Benjamin Netanjahu Likud pártja és a Beni Gánc vezette Kék-Fehér között. „Likud-Kék-Fehér kormányt fogunk kikényszeríteni, ez egy válság kormány lesz, nemzeti-liberális. Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni, hogy megakadályozzuk az ultraortodox pártok bekerülését a kormányba… Az ultraortodoxok egy haredi-halachikus kormányt akarnak. Megdöbbenve láttam a versenyt Gánc [Kék-Fehér] és Netanjahu között, hogy melyikük tud többet engedni az ultraortodoxok javára.” Liberman szerint Netanjahu arra próbálja kihegyezni a kampányt, hogy ki lesz a miniszterelnök, pedig valójában az a kérdés, milyen kormány fog alakulni.

 

Költségvetési csalás ügyében egy jeruzsálemi bíróság bűnösnek találta Szara Netanjahut, az izraeli miniszterelnök feleségét, és pénzbüntetésre ítélte. Szara Netanjahu ellen 2017-ben emeltek vádat amiatt, hogy hosszú éveken át közpénzből fizette a háztartásában élők étkeztetését, miközben alkalmazott szakácsot, és ezzel több mint 360 ezer sékel (28 millió forint) kárt okozott az államnak. Törvény szerint csak abban az esetben költhetett volna közpénzt az étkeztetésre, ha nincs saját szakácsa. A per tavaly októberben kezdődött el. Szara Netanjahut börtönbüntetés nem fenyegette az ügyben. A kormányfő felesége vádalkut kötött az ügyészséggel, amely szerint nem bűncselekmény követett el, hanem csak szabálysértést, mert jóváhagyta a kormányfői rezidencia akkori főgondnokának gyakorlatát, ami költségvetési csalásnak minősül. Az ügyészség enyhítő körülménynek tekintette, hogy a vádlott büntetlen előéletű volt, hogy az ügy miatt megalázást kellett elszenvednie a közvéleménytől, valamint hogy a csalás évekkel ezelőtt történt. A bíróság 45 ezer sékel (3,5 millió forint) kártérítésre és 10 ezer sékel (780 ezer forint) pénzbüntetésre ítélte őt. nA volt főgondnok, Meni Naftali szintén vádalkut kötött az ügyészséggel, és 10 ezer sékel pénzbüntetést kell fizetnie.

 

Gazdaság:

 

Összességében kiegyensúlyozottan teljesített az ipar az áprilisi adatok alapján Magyarországon – mondta Csath Magdolna közgazdász a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, a héten közzétett adatait elemezve. Az ipari termelés 6,3 százalékkal meghaladta áprilisban az egy évvel korábbit. A regionális adatok viszonylag kiegyenlített fejlődést mutattak, csak az észak-magyarországi régióban volt kisebb a teljesítmény – jelezte a szakértő. Ágazati bontásban kiemelkedően jól teljesített az élelmiszeripar és a járműgyártás. Az elektronikai, számítástechnikai, optikai termékek gyártása csökkent, ennek oka a nemzetközi piacokon tapasztalható bizonytalanság lehet – tette hozzá. Az építőipari termelés volumene 40,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit áprilisban.  A növekedés üteme hosszabb távon nem lehet olyan magas, mint az elmúlt hónapokban, de ha nem lesz ekkora a bővülés, az sem jelent nagy csapást a magyar gazdaságra – fogalmazott Csath Magdolna.

 

Időjárás:

 

Hazánkban hétfőn délelőtt sok lesz felettünk a felhő, de időnként napsütéses időszakok is előfordulhatnak. Helyenként kisebb eső, zápor kialakulhat. Délután fülledt, párás időre készülhetünk, a gyakran erősen felhős időben többfelé lehet zápor, zivatar. A szél napközben mérsékelt északi lesz. Hajnalban 18, 23 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 24, 29 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Hétfőn kettős fronti hatás érvényesül. A mérsékelten meleg, fülledt időben többen fejfájást, illetve nehézlégzést is tapasztalhatnak. A szabadban változó komfortérzetre kell készülni, az arra érzékenyeknél pedig vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. Az UV-sugárzás a déli órákban a napos tájakon elérheti a nagyon erős fokozatot, de máshol nem áll fenn a leégés veszélye. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás erősen süllyed.