Katari külügyminiszter: Katar elfogad minden olyan béketervet, amibe a palesztinok is belemennek

Katari külügyminiszter: Katar elfogad minden olyan béketervet, amibe a palesztinok is belemennek

Katar készen áll arra, hogy elfogadjon bármilyen közel-keleti béketervet, amit a palesztinok is elfogadnak, mondta Mohammed bin Abdulrahman al-Thani sejk, katari külügyminiszter vasárnap.

„Amennyire mi látjuk, most nincs kapcsolat a palesztinok és az Egyesült Államok között,” nyilatkozta Al-Thani a Reuters-nek. „Az álláspontunk továbbra is határozott: támogatunk minden olyan tervet, amelyet a palesztinok hajlandóak elfogadni.”

Riyad Mansour palesztin nagykövet májusban azt nyilatkozta, az Egyesült Államok intézkedései – beleértve Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosaként és a palesztin menekültek támogatásának csökkentését – és Benjamin Netanjahu miniszterelnök fenyegetése, hogy a júdea és szamáriai (Ciszjordánia) zsidó telepeket az országhoz csatolja, nem oldja meg évtizedek konfliktusát és nem eredményez békét.

„Néhányan az (amerikai) kormányban úgy gondolják, igen, a békét segíteni fogja, ha eltörik a palesztinok lábait, az egyik kezét, és betörik öt fogát… és amikor arccal a földön kúsznak, akkor belemennek bármibe, amit ajánlanak nekik,” mondta Mansour.

Al-Thani sejk szerint az arab világ számára elfogadhatatlan lenne egy olyan terv, amit rákényszerítenek a palesztinokra.

„Ha a tervet az egyik fél elutasítja, azt jelenti, hogy a terv vagy igazságtalan, vagy nem reális” mondta Al-Thani. „A legjobb forgatókönyv az, hogy mindkét fél elfogadja, vagy mindkét fél elutasítja.”

A külügyminiszter dicsérte az amerikai béketerv gazdasági részét, de azt mondta, szükség van egy szilárd politikai alapra is.

Katar múlt hónapban közölte, hogy részt vesz az Egyesült Államok gazdasági konferenciáján Bahreinben, csatlakozva az Egyesült Arab Emírségekhez és Szaúd-Arábiához azon arab országok listáján, akik hivatalosan visszaigazolták részvételüket.

„Katar minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy hozzájáruljon a kihívások kezeléséhez, mellyel az arab térség egésze szembesül, miközben fenntartja határozott elvi álláspontjait és az arab népek – köztük a testvéri palesztin nép – legmagasabb érdekeit,” közölte az ország külügyminisztériuma a részvételt bejelentő nyilatkozatában.

A június 25-26-i találkozó Manamában az Izrael és a palesztinok közötti béke gazdasági alapjaira fog összpontosítani, és nem foglalkozik olyan alapvető politikai kérdésekkel, mint a palesztin állam ügye. A palesztinok viszont már jelezték, hogy bojkottálni fogják a csúcstalálkozót.

Donald Trump amerikai elnök veje és vezető tanácsadója, Jared Kushner valamint Jason Greenblatt közel-keleti tárgyalásokért felelős különmegbízott május 28-á este landolt Izraelben, hogy előkészítse a terepet az amerikai kormány béketervének. A delegáció landolását követően nem sokkal az izraeli képviselők megszavazták a Knesszet feloszlatását, miután Netanjahu a határidő lejártáig nem nem tudott kormányt alakítani.

Az új választásokra szeptember 17-én kerül sor.

A Trump-kormány tavaly épp a választások miatt halasztotta el a régóta várt és nagy titok övezte béketerv bemutatását, de mivel nem alakult működőképes izraeli kormány, ismét új időpont után néznek.