A BreuerPress és a HetiTV hírei – Magyarország és a világ hirei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Az összefogás fontosságát hangsúlyozta a csíksomlyói pünkösdi búcsún mondott prédikációjában a temesvári megyéspüspök. Pál József Csaba – Szent II. János Pál pápa szavait idézve – hangsúlyozta: a közösség lelkülete az a képesség, hogy a jót lássuk meg a másikban. A püspök az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatban kialakult konfliktusról úgy vélte: itt nem két nép áll egymással szemben, hanem egy meggondolatlan vagy rossz szándékú intézkedés korbácsolta fel az indulatokat.

 

A köztársasági elnök szerint az úzvölgyi magyar katonatemetőben történtek kegyeletet, törvényt és nemzetközi megállapodást sértettek, emellett mélységesen erkölcstelenek voltak. Áder János Csíksomlyón, a pünkösdi mise után arra hívta fel a figyelmet, hogy a temetőben kialakított román parcella keresztjeinek egy része magyar katonák földi maradványai fölé került. Hangsúlyozta: a román hatóságok is törvénysértőnek találták a temető átalakítását, amely egy román-magyar megállapodást is sért. Előzőleg a román kormányfő azt javasolta, hogy az úzvölgyi katonatemető kerüljön a bukaresti védelmi minisztérium kezelésébe. Korábban a magyar kormány tiltakozott amiatt, hogy csütörtökön román szélsőségesek feldúlták a sírkertet.

 

A Fidesz döntése lesz, hogy az Európai Néppártban látja a leghatékonyabbnak politikája képviseletét vagy más keretek között – mondta Hidvéghi Balázs, a kormánypárt frissen megválasztott európai parlamenti (EP-) képviselője. A Fidesz kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott, az Európai Néppárt „se hús, se hal, balfelé mozduló politikája” gyengülést hozott, ezért a pártcsalád irányultságát „jobboldalra kellene vinni”. Hidvéghi Balázs arról számolt be, hogy a néppártban őszinte elismerés övezi a Fidesz-KDNP választási eredményét, sokan pedig reményüket fejezték ki, hogy a magyar kormánypártok maradnak az Európai Néppártban. A politikus ezzel összefüggésben megerősítette, a néppárti tagság nem önmagáért való céljuk, valódi szándékuk ugyanis, hogy a „magyaroktól kapott felhatalmazást” tettekre váltsák. Úgy fogalmazott: a magyarok arra szavaztak óriási többséggel, hogy álljunk ki a bevándorlás ellen, a nemzetek Európája koncepciót képviseljük, ragaszkodjunk a magyar nemzeti szuverenitáshoz és „szembemenjünk azzal a rossz brüsszeli politikával, amely az elmúlt években meggyengítette Európát”. Kiemelte, ezt a feladatot olyan körben kívánják elvégezni, amelyben a legtöbb esélyük nyílik a megvalósításra. „Amennyiben ez az Európai Néppárton belül végezhető el a legjobban, akkor ott, ha máshol, akkor pedig ott” – tette hozzá.

 

Azonosították a szombat délután Százhalombattánál megtalált holttestet. Az eddig eltűntként keresett dél-koreai nő a május 29-ei dunai hajóbaleset áldozata. A Duna teljes déli szakaszán tovább tart a kutatás. Még hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát keresik. A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni. A magyar hatóságok több mint egy hete folyamatosan keresik az áldozatokat. Az elsüllyedt sétahajó kiemelésének előkészítése is megkezdődött.

 

Jövőre minden eddiginél több pénz jut a biztonságra – jelentette ki a honvédelmi államtitkár. Németh Szilárd kiemelte: a büdzsé fókuszában a családvédelmi és a gazdaságvédelmi akcióterv áll. Hangsúlyozta: a gazdaság és családok további növekedésének alapja a biztonság, ezért a 616 milliárd forintos forrásból folytatódik a honvédelmi és haderőfejlesztési program, emellett a honvédelmi ágazatban is lesz béremelés 2020-ban.

 

Külföld:

 

A nagyvárosokban élő szegények, rászorulók megsegítésére szólított fel Ferenc pápa a pünkösdi virrasztáson mondott beszédében. A katolikus egyházfő vezette vigílián hagyományosan a római egyházmegyében szolgáló papok és az olasz főváros plébániáinak hívei vettek részt, összesen mintegy ötvenezren. Vasárnap délelőtt Ferenc pápa a Szent Péter téren mutatja be a pünkösdi nagymisét.

 

Bírálatokat váltott ki Németországban Michael Kretschmer, Szászország tartományi miniszterelnöke, aki Vlagyimir Putyinnal tartott találkozója után annak a véleményének adott hangot, hogy meg kellene szüntetni az Oroszország elleni szankciókat, és meghívta az orosz elnököt Szászországba. A kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, aki Szászországban éppen választási kampányban vesz részt, a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum keretében tárgyalt Putyinnal.  Kretschmer és Putyin találkozóján részt vett Peter Altmaier (CDU) szövetségi gazdasági miniszter és a szociáldemokrata párti (SPD) Manuela Schwesig, Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi miniszterelnöke is.

 

A tengerjáró hajók behajtása ellen tüntettek Velencében. A természetvédőkből, velencei lakosokból és turistákból álló hatezer fős tömeg amiatt is tiltakozott, hogy egy hete egy csaknem 300 méter hosszú tengerjáró nekihajtott egy kisebb turistahajónak. A balesetben négy külföldi turista megsérült.

 

Megállapodott a migráció megfékezéséről az Egyesült Államok és Mexikó, ezért a kilátásba helyezett vámok bevezetését Washington felfüggeszti – jelentette be amerikai elnök. A Washingtonban tárgyaló mexikói külügyminiszter megerősítette Donald Trump bejelentését. A megállapodás értelmében Mexikó vállalja, hogy beveti a nemzeti gárdát, különös tekintettel az ország déli határára, és a mexikói kormány lépéseket tesz, hogy felszámolja az embercsempész-hálózatokat.

 

A jemeni húszi lázadók többszörös dróntámadást hajtottak végre a szaúd-arábiai Dzsaizán városának repülőtere ellen. A támadás célpontjai olyan hangárok és bunkerek voltak, amelyekben pilóta nélküli repülőgépeket tároltak. Az al-Maszíra nem szolgált további részletekkel. Rijád egyelőre nem erősítette meg a támadások tényét. A húszi felkelők az elmúlt hónapban jelentősen fokozták rakéta- és dróncsapásaikat Szaúd-Arábia ellen, több alkalommal is támadták a szaúdi-jemeni határ közelében található Dzsaizán és Nadzsrán repülőterét is. Szaúd-Arábia vezeti a katonai koalíciót, amely a kormányerőket támogatja a húszi lázadók ellen a jemeni polgárháborúban.

 

Izraelnek jogában áll elcsatolni Ciszjordánia egy részét – jelentette ki David Friedman jeruzsálemi amerikai nagykövet. „Bizonyos körülmények között, úgy gondolom, hogy Izrael megtarthatja Ciszjordánia egy részét, de nem az egész területet” – mondta a nagykövet a The New York Timesnak. Friedman megjegyzése várhatóan még jobban elidegeníti a palesztinokat attól a béketervtől, amelyet az Egyesült Államok dolgoz ki, s amelyet mind ez idáig nem hoztak nyilvánosságra. A palesztinok ragaszkodnak ahhoz, hogy majdani államukat az Izrael által 1967-ben, az úgynevezett hatnapos háború során elfoglalt területeken, Ciszjordániában és a Gázai övezetben hozzák létre. „Az utolsó dolog, amire a világnak szüksége van, az egy Izrael és Jordánia között meghúzódó, bukott palesztin állam” – fogalmazott Friedman, . A palesztinok meggyőződése, hogy a készülő terv egyértelműen Izraelnek fog kedvezni, és nem tekintik méltányos közvetítőpartnernek az Egyesült Államokat, miután Donald Trump amerikai elnök kormánya a nemzetközi konszenzussal szembemenve elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és áthelyezte nagykövetségét a keresztények, a zsidók és a muszlimok számára is szent városba.

 

Gazdaság:

 

Június 26-ig még pótolhatóak a hiányzó ügyféladatok a pénzintézeteknél, biztosítóknál; a mintegy kétmillió, eddig még azonosítatlan bankszámla tulajdonosának több mint két hete van erre – hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium. Az azonosítást mielőbb érdemes elvégezni, mert ennek hiányában június 27-től a bankok, takarékszövetkezetek, illetve az egyéb intézmények nem teljesíthetik az érintett lakossági vagy vállalati ügyfeleik megbízásait. A PM emlékeztetett, hogy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának hatékony megakadályozása érdekében a magyarországi pénzügyi szolgáltatóknak legkésőbb idén június 26-ig teljeskörű átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről. A pénzintézeteknek két évük volt az adategyeztetésre. A határidő közeledtével a bankoknak is célszerű erősíteni tájékoztatási tevékenységüket annak érdekében, hogy az eddig el nem ért ügyfeleik is pótolhassák hiányzó adataikat – hangsúlyozta a tárca.

 

Kultúra:

 

Június végéig látogatható A test diadala – Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlat a Szépművészeti Múzeumban, ahol Michelangelo, valamint Leonardo, Raffaello és más kortársaik nyolcvan művével találkozhat a közönség. A nagyszabású tárlat más munkák mellett azt a rajzot is bemutatja, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben, és a tizenkét-tizenhárom éves Michelangelo legkorábbi ismert műveként azonosítottak. A kiállításra Michelangelo csaknem harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből, a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból kölcsönzött alaktanulmánya érkezett a múzeumba. A reneszánsz művészeket elsősorban az emberi test ábrázolása érdekelte, Michelangelo művészetének középpontjában a férfiakt állt. A Sixtus-kápolna boltozatán megfestett erőtől duzzadó, dinamikus pózokban megragadott alakjai generációk számára jelentettek inspirációs forrást. Ezért a tárlat fókuszában Michelangelo 29 alaktanulmánya áll: az első ötleteit megőrző, gyorsan papírra vetett skiccektől a művek kivitelezését közvetlenül megelőző, aprólékosabban kidolgozott, befejezett rajzokig.

 

Időjárás:

 

Hétfőn délelőtt kevés fátyolfelhő szűrheti a napsütést, helyenként gomolyfelhők képződhetnek, de csapadék nem lesz. Délután folytatódik a napos, száraz idő. A szél napközben élénk délkeleti lesz. Hajnalban 14, 19 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 27, 32 fok között alakul.