A magyarországi zsidók biztonságáról, a média felelősségéről, valamint arról, hogy miként is működik a civil szervezetek támogatási rendszere.

Ez egy jó rendszer

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a magyarországi zsidók biztonságáról, a média felelősségéről, valamint arról, hogy miként is működik a civil szervezetek támogatási rendszere.

Ferenc pápa erdélyi látogatása kapcsán a helyettes államtitkár elmondta, azt nem tudja, hogy szerepel-e a tárgyalási naptárban a román kormány mulasztása a visszaadandó egyházi, így a romániai magyar egyházi ingatlanok tárgyában, de az látható, egyre fogynak a lehetséges kormányzati tárgyalópartnerek Romániában. A magyar kormány mindenesetre abban érdekelt, hogy ebben az ügyben segítséget kapjon a Vatikántól, de arról nincsen információ, hogy vannak-e készületben kézzelfogható ajánlatok, de bíznak a Szentatya segítségében, de már az is fantasztikus, hogy ellátogat majd a magyarok lakta területekre.

Németországban arról írnak, hogy nem biztonságos a zsidóknak kipában közlekedni az utcán, a magyarországi helyzettel kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Vince kiemelte, szerencsére itthon ilyen helyzet nem elképzelhető, a politikus bízik abban, hogy a későbbiek során sem fordulhat elő, az biztos, ami a magyar kormányon múlik, azt meg is teszik. Hozzátette, az látszik, a németországi médiában, a közéletben is megindult egy párbeszéd a német zsidósággal, annak biztonságával kapcsolatban. Véleménye szerint a német média még abban érdekelt, hogy elsősorban a szélsőjobboldali veszélyre hívja fel a figyelmet, ebben van is igazság, ám az sem feledhető, Berlin különböző kerületeiben nem ez jelenti a problémát, sokkal inkább a szélsőséges iszlám hívek. Szalay-Bobrovniczky Vince szerint már a német fővárosban is vannak no-go zónák, ezt ma már nem is nagyon tagadják az illetékesek. Emlékeztetett arra, hogy amikor erről a magyar kormány beszélt, akkor iszonyatos médiatámadásoknak volt kitéve, ma már nem is tagadják ezeknek a zónáknak a létezését. Magyarországon ilyenek nincsenek, sőt azt is el lehet mondani, hogy a magyarországi, elsősorban budapesti zsidókat leginkább a külföldi turisták által éri atrocitás – fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

A budapesti Maccabi Európa Játékok kapcsán arról beszélt a politikus, hogy bármi is a közbeszéd a nyugati sajtóban, az biztos, nyugodtan lehet ilyen típusú rendezvényeket itthon rendezni, persze nem árt az óvatosság, mindenestre nagyon oda kell figyelni mindenre. Ez a sportesemény, ahogy mások is, amelyeket itthon rendeztek azt mutatják, Magyarországgal kapcsolatban a nemzetközi bizalom nagyon erős. Ennek kapcsán azt emelte ki, hogy elválik egymástól a két világ, egyrészt van egy médiakép, ami azt mutatja, minden szörnyű nálunk, de mellette ott van a látható, érezhető valóság is, ami ennek pont az ellenkezője.

Arra a felvetésre, hogy nem lenne-e hasznos megnyerni a nemzetközi médiát, Szalay-Bobrovniczky Vince azt felelte, ez egy örök dilemma, még nagykövetként többször is próbálkozott ezzel. Ám azt látta, amit elértek, az csupán egy csepp volt a tengerben, hiszen a média alapvető akarata az volt, a magyar kormány ne tudja azt kommunikálni, hogy rendben mennek a dolgok. Hozzátette, ezt a csatát nagyon nehéz megnyerni, a kormány, Magyarország imidzse valóban nem jó Nyugaton, bár sok mindent megtesznek a javítás érdekében, de az is igaz, ezt nem nagyon akarják egyes erők megadni a magyar kormánynak.

Szalay-Bobrovniczky Vince azt is megjegyezte, kételyei vannak, hogy ennek a képnek a megváltoztatásához elegendőek lesznek a vasárnapi EP választás eredményei, bár az is igaz, azok az erők, amelyek szimpatizálhatnak a magyar kormánnyal, azok nagyjából megtartották a támogatásukat odahaza. A politikus reményét fejezte ki, hogy lesz majd az EU-nak más problémája, mintsem azzal foglalkozzon, hogy milyen is a jogállamiság helyzete Magyarországon.

Ugyancsak erős kételyének adott hangot a helyettes államtitkár azzal kapcsolatban, hogy a határon túl élő magyar kisebbség ügyével az új vezetésű Európai Unió behatóbban foglalkozik majd, bár a magyar kormány ezt nagyon is szeretné elérni. A kormányzat és az EP képviselők is azon lesznek, hogy a nemzeti kisebbségek is felkerüljenek az uniós térképre, nagyobb figyelmet kapjanak. Szalay-Bobrovniczky Vince szerint Európa kénytelen lesz ebben az irányban is változni, ha másért nem, akkor azért, mert ezt az emberek fogják kikényszeríteni.

A helyettes államtitkár, mint a kormányzat civil szervezetekkel foglalkozó politikusa beszélt arról is a támogatások kapcsán, hogy létezik egy civil alap, a Nemzeti Együttműködési Alap, aminek az idei pályázatai is sikeresek voltak, az idei hatmilliárdos összeget jövőre megemelik és valamivel több mint hétmilliárd forint áll majd rendelkezésre, hiszen ide kerülnek majd azok az egy százalékok, amit nem ajánlottak fel az emberek az általuk megnevezett civil szervezetek javára. Bár az látszik, az alapnak az lenne az érdeke, hogy ne rendelkezzenek az emberek a civil egy százalékról, mert akkor több folyik be hozzájuk, ám mégis az a céljuk, hogy minél többen éljenek a felajánlások lehetőségével, erre még egy kampányt is indítottak idén. De a civil szervezetek máshonnan is kaphatnak, kapnak is pénzeket, Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta, tavaly minden más helyről, kormányzattól, az EU-ból, az önkormányzatoktól és máshonnan 280 milliárd folyt be a civil szervezetekhez a tavalyi évben. Ez, valamint a magyarországi civil szervezetek magas száma (61 ezer) is azt mutatja a politikus szerint, hogy minden kritika és támadás ellenére, a magyar rendszer az jó, jól is működik.