A magyar kormány elvi álláspontja nem változott

A magyar kormány elvi álláspontja nem változott

Hollik István kormányszóvivő, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az Európai unió jövőjéről, a magyar kormány álláspontjáról, valamint arról, hogy ki lehet az Európai Bizottság következő elnöke.

 

A politikus elmondta, már értékelték az EP választás eredményeit, ahol a Fidesz-KDNP pártszövetség győzött, a magyar emberek egyértelmű döntést hoztak, a választási eredményből kiolvasható az emberek szándéka. Változást akarnak Európában, ezzel persze nem csak a magyarok többsége van így – tette hozzá Hollik István. Véleménye szerint azok az Európában lévő pártok, amelyek a bevándorlás megállítását és Európa megjavítását tűzték ki, azok mind jobban szerepeltek. Fontos változások kezdődtek el az Európai Unióban, ehhez hozzátartozik, Magyarország jól teljesít, hiszen 2019 első negyedévében a magyar gazdaság teljesített a legjobban. A kormányszóvivő kijelentette, ahhoz, hogy ez a fejlődési ütem megmaradjon, szükség van az EU működésének a megváltoztatásához. A magyar kormány úgy véli, jelenleg az Unió nem segíti a nemzetállamokat a növekedésben, a biztonság megőrzésében, ezeket a problémákat nem oldja meg, helyette sokkal inkább tetézi. Ezért is van szükség egyértelmű változásra Európában, a kormány reméli, hogy a mostani egyeztetések is ezt az eredményt hozzák majd.

Ezen az egyeztetésről, ahol kormány- és államfők vesznek részt már sok minden kiszivárgott, de azt tudni kell, a magyar kormány elvi álláspontja nem változott, az nyilvános is. Az biztos, ezeken a tárgyalásokon mindenki a saját nemzeti érdekét képviseli, Orbán Viktor is azt képviseli, amire a magyar emberek többsége szavazott, azaz a bevándorlás megállítását, a keresztény kultúra védelmét, az Európai Unió működésének a megváltoztatását.

A kormány már öt évvel ezelőtt is azt mondta, rossz a csúcsjelölti rendszer – mondta el a kormányszóvivő, amely szerint a pártcsaládok megnevezik a saját jelöltjüket az Európai Bizottság élére és az adja az elnököt végül, amelyik megnyeri az EP választást. Ugyanakkor a Lisszaboni Szerződés azt mondja, az EB elnökének megválasztásának a joga a kormány- és államfőké. Hollik István szerint a brüsszeli bürokrácia lopakodó jogalkotásának az eredménye, hogy a csúcsjelölti rendszer pont a szerződést nem veszi figyelembe. A magyar kormány szerint az Európai Tanácsban ülő kormány- és államfők nevezzék meg, hogy ki legyen az EB következő elnöke, ne pedig az Európai Parlament frakcióinak a háttéralkujának köszönhetően legyen valaki ennek a fontos tisztségnek a betöltője. A jelenlegi helyzet szerint úgy látszik – mondta el a politikus, hogy nem a két nagy pártcsalád jelöltje közül lesz az egyik az EB következő elnöke.

Angela Merkel kancellár szerepét illető felvetésre Hollik István kifejtette, az európai emberek akarata, mely szerint változást akarnak, a németországi eredményeken is meglátszik, hiszen eddig nem fordult elő olyan, hogy az ottani két nagy párttömb, a CDU-CSU és az SPD együtt ne szereznék meg a szavazatok több mint felét. A választóknak ott is elege let az eddigi együttműködésekkel. A Fidesz-KDNP ezért is hangoztatja már egy ideje, hogy az Európai Néppártnak meg kellene gondolnia, ne reflexből baloldalon keressen partnereket, helyette fontolja meg a jobboldallal való együttműködés lehetőségét. A németországi eddigi nagykoalíció – a kormányszóvivő szerint azt érte el, hogy a német kereszténydemokraták már csak a nevükben hordozzák magukon a keresztény értékeket, miután annyi kompromisszumot kellett kötniük a szociáldemokratákkal.

Hollik István úgy véli, a németországi folyamatot lehet majd látni az Európai Parlamentben is, ám azt, hogy ennek mi lesz a következménye az uniós intézményrendszerben és Németországban azt még senki sem tudja. Az biztos, a magyar kormány érdekelt abban, hogy a változásra való törekvésnek, amit az emberek is kifejeztek, hangot adjon a tárgyalásokon.

Azt is érdemes figyelni, hogy az európai jövőt illető elképzeléseket illetően Franciaország és Németország egymással ellentétes álláspontot képvisel, ez a csúcsjelölti támogatásban is érzékelhető, hiszen a német kancellár az egyik legnagyobb támogatója a néppárti EB elnökjelöltnek, Manfred Webernek,

A kormányszóvivő a hazai ügyekkel kapcsolatban elmondta, az Országgyűlés megkezdte újból a munkáját, a kormány tervei szerint a családvédelmi akcióterv pontjait tartani fogják, a változásokhoz a Fidesz-KDNP pártszövetség képviselői biztosítják a szükséges többséget.