A BreuerPress és a HetiTV hírei  2019.05.24

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

 

A fideszes Kósa Lajos arra buzdított mindenkit, akinek fontos a biztonság, hogy a hétvégi európai parlamenti (EP-) választáson támogassa a kormánypártokat és Orbán Viktor miniszterelnök hétpontos programját, amely – mondta – garancia az ország védelmére és a migráció megállítására. A parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke kijelentette: Magyarországon a Fidesz-KDNP képviseli az ország védelmét és a migráció megállítását, a többi politikai erő pártolja a migrációt, és nem az ország védelmét tartja elsődlegesnek. A politikus úgy fogalmazott: Európa invázió alatt van, ez alapvetően fenyegeti a biztonságot, a kultúránkat, a civilizációnkat. Kósa Lajos szerint Magyarország és Európa biztonsága csak akkor biztosítható, ha a mostani EP-választáson azok az erők győznek, azok az erők lesznek többségben az EP-ben, amelyek megállítani és nem bátorítani akarják a migrációt.

 

Nem védekeznünk kell, hanem felkészülnünk az új korra – jelentette ki Szijjártó Péter  a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) párizsi, digitális innovációval foglalkozó miniszteri értekezletén.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter felszólalásában kitért arra, hogy hatalmas globális változás zajlik a világban és az új technológiák alkalmazása minden nemzetgazdaságban a siker előfeltétele. Fokozottan érvényes ez az olyan kis országokra, amelyeknek nincsenek jelentős természeti kincsei, erőforrásai – folytatta.

A kormányok felelősségének hangsúlyozása közben elsődleges feladatként az oktatási rendszerek korszerűsítését említette mind a középiskolákra, mind a felsőoktatásra vonatkozón, hogy a diákok olyan képességek és tudás birtokában legyenek, amellyel versenyképesek lehetnek a munkaerőpiacon.

Szijjártó Péter megjegyezte, hogy a bonyolultabb tudás révén emelkednek a munkabérek, és ez a folyamat már zajlik Magyarországon. Hangsúlyozta, hogy a kormányok feladata kordában tartani a béremelkedést, mert különben gyengül az adott ország versenyképessége és kevésbé lesz vonzó befektetőknek.

 

  • A győzelemhez el kell menni vasárnap szavazni, a kampány hátralévő három napjában a Fidesz mindent megtesz azért, hogy támogatóinkat szavazásra buzdítsuk – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs 

 

A Fidesz kommunikációs igazgatója hozzátette, az utolsó három napban egy szórólapot fognak eljuttatni minden magyar háztartásba. A szórólapon a választás tétjét és a részvétel fontosságáról beszélünk – mutatott rá. Hidvéghi Balázs kitért arra is, hogy támogatóinkat személyesen is felkeresik és telefonon is felhívják. Önkénteseink személyesen viszik ki Orbán Viktor levelét, amely a választás tétjéről beszél. Sok százezer embert keresnek fel így az utolsó három napban – tette hozzá. Támogatóikat arra kérik, hogy most vasárnap menjenek el szavazni, és szavazatukkal támogassák a Fidesz-KDNP jelöltjeit. Csak a Fidesz-KDNP jelöltjeire lehet számítani, hogy hazánkat megvédjük, és a bevándorlást megállítsuk – hangsúlyozta a kormánypárti politikus. Ahogy a miniszterelnök fogalmaz levelében: Európa jövőt választ magának. A kérdés most az, hogy bevándorláspárti vezetői lesznek az Uniónak vagy olyanok, akik megvédik a keresztény európai kultúránkat – idézte Hidvéghi Balázs Orbán Viktort.

 

A szocialisták és Párbeszéd közös programjában a szociális és környezetbarát Európa, valamint az európai nyugdíjminimum megvalósítása szerepel – mondta az MSZP elnöke, a pártszövetség európai parlamenti (EP-) listavezetője. Tóth Bertalan azt mondta: az általuk megfogalmazott szociális Európa programja nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre és a klímavédelemre is. A szocialista politikus céljuknak nevezte, hogy megállítsák a szélsőséges jobboldali politikusok térnyerését az európai politikában. Az uniós pénzek ellenőrzéshez pedig azt fogják kezdeményezni, hogy csak azok a tagállamok kapjanak támogatást, melyek tagjai az Európai Ügyészségnek – tette hozzá.

 

Az Európai Unió nem külföld, az Magyarország

Dobrev Klára, a DK EP listavezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt pártja terveiről, az Európai Unió jövőjéről, valamint arról, hogy mit is jelent az Európai Egyesült Államok.

Dobrev Klára kérdésre válaszolva megerősítette, ha ma kellene döntenie, akkor is elindulna a választáson, sőt, még nagyobb magabiztossággal mondana igent, mert az a program, amivel a Demokratikus koalícióval elindultak, az egyre több s több támogatót szerzett. A választás kapcsán optimistán, bizakodva, telve erővel tekint a jövőbe.

Az EP-ben folyó munkájával kapcsolatban arról beszélt a listavezető, hogy a brüsszeli politika arról szól, hogy az ember szövetségeseket, társakat, barátokat gyűjt ahhoz, amit szeretne megvalósítani. Dobrev Klára egy erős Európát, egy erős Európai Egyesült Államokat szeretne, amelyik jólétet képes biztosítani minden polgárának. A Fidesz minden ellenkező híresztelésével szemben ez az Európai Egyesült Államoknak pont az a lényege, hogy németek, franciák, magyarok, hollandok és minden más vagyunk, mellette pedig van egy európai identitás.

A migrációs problémával kapcsolatban elmondta a politikus, a DK álláspontja ebben a tekintetben is egyértelmű, nem támogatják a kontrollálatlan, ellenőrizetlen bevándorlást. Azt, hogy egy országnak kire van szüksége, kit enged be, azt mindig egy közösségnek kell eldönteni. Ám aki az életét menti, azt be kell engedni, de nem úgy, hogy gyakorlatilag börtönkörülmények között tartanak ma gyerekeket, akiket éheztetnek a magyar határnál.

Dobrev Klára elmondta, nagy hibája a jelenlegi kormánynak, hogy leépítette az oktatást, a diákok egyre rosszabb képességekkel jönnek ki az iskolákból. A versenyképességet nem az tartja fenn, ha olcsó a munkaerő. Megemlítette azt is Dobrev Klára, hogy évtizedekkel ezelőtt a felsőoktatásban tanulók között még többen voltak olyanok, akiknek a szülei nem voltak jómódúak, sajnos az látszik, az elmúlt nyolc évben gyakorlatilag bezárult a társadalmi mobilitás.

 

Külföld:

Brit sajtóértesülések szerint napokon belül, akár pénteken bejelentheti távozásának menetrendjét Theresa May brit miniszterelnök. A kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának legbefolyásosabb szakpolitikai testülete, a kormányzati tisztséget nem viselő képviselők alkotta 1922 Bizottság szerda este értekezletet tartott a pártszabályzat módosításának lehetőségéről, annak érdekében, hogy Theresa May ellen a frakció azonnali hatállyal újabb bizalmatlansági indítványt terjeszthessen be. A tory pártcsoport decemberben már tartott egy bizalmi szavazást, ám Theresa May azt megnyerte, és a jelenlegi pártszabályzat szerint tizenkét hónapon belül, vagyis idén decemberig nincs mód újabb bizalmatlansági indítvány előterjesztésére a frakció részéről May ellen. A szerdán késő este véget ért értekezlet után nem jelentettek be döntést e korlátozás eltörléséről, csütörtökön azonban ismertté vált, hogy az 1922 Bizottság tagjai titkos szavazást tartottak a kérdésről. A voksokat a BBC közszolgálati médiatársaság tudomása szerint zárt borítékokban őrzik, és akkor bontják fel, ha Theresa May június 10-ig nem mutat hajlandóságot a távozásra. A The Times című konzervatív brit napilap csütörtökön közölt értesülése szerint azonban May várhatóan pénteken bejelenti, hogy lemond.

 

Nagy elmozdulást hozhat Ukrajnában egy előrehozott választás a két napja megválasztott államfő Volodimir Zelenszkij javára – vélekedett Fedinec Csilla Ukrajna-szakértő. Az ukrán államfő hétfői beiktatásakor mondott beszédében jelentette be, hogy feloszlatja a parlamentet. Fedinec Csilla elmondta, jelenleg arról van vita, hogy törvényesen működött-e az elmúlt években a parlamenti többség. A szakértő szerint Ukrajnában valószínűleg nem sikerül megváltoztatni a választási törvényt, és a jelenlegi választási törvény erősen kedvez a most is a parlamentben ülő politikusoknak. Ukrajna és Magyarország vonatkozásában a szakértő azt hangsúlyozta, az elnök programjában kiemelten fontos a NATO-hoz való csatlakozás, és Magyarország blokkolja az Ukrajna-NATO bizottság munkáját. Ezért elindulhat egy tárgyalási folyamat, de ettől még nem várható gyökeres változás az ukrán oktatási, nyelvtörvényben.

 

Donald Trump amerikai elnök közel-keleti béketárgyalásokért felelős különmegbízottja felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy ítélje a Hamászt mint terrorszervezetet az Izrael és a palesztinok ellen elkövetett cselekedetiért. A tanács közel-keleti ügyekkel foglalkozó ülésén Jason Greenblatt emlékeztette a hallgatóságot, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász és az övezet második legnagyobb terrorszervezete, a Palesztin Iszlám Dzsihád továbbra is élő pajzsnak használja a civileket, köztük gyermekeket. Gáza népének szűkös erőforrásait terror arzenáljuk bővítésére fordítják, miközben megakadályozzák, hogy a segélyek eljussanak a néphez. Mindemellett izraeli közösségeket, kórházakat és iskolákat támadnak, hogy engedményeket csikarjanak ki Izraelből. „A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád a felelős Gáza népe szenvedéséért,” jelentette ki Greenblatt. „Semmit sem lehet érdemben megoldani addig, amíg nem hagynak fel a terrorral, az erőszakos akcióikkal és nem adják fel Izrael elpusztítására tett esküjüket.

 

Gazdaság:

Továbbra is erős a magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége, a hazai bankrendszer intézményei egy jelentős negatív makrogazdasági sokk esetén is megfelelnének a szabályozói elvárásoknak – derül ki a jegybank Pénzügyi stabilitási jelentéséből. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett jelentés kiemeli: a bankok tőkemegfelelési mutatói erős szolvenciáról tanúskodnak, miközben a likviditásfedezeti mutató is bőven a szabályozói elvárások felett helyezkedik el. A magyarországi bankok 2018-ban tovább növelték mérlegfőösszegüket és azon belül a magánszektor felé fennálló hitelállományukat. A hitelintézetek vállalati hitelállománya mintegy 14 százalékkal, háztartási hitelei pedig 7 százalékot meghaladó ütemben emelkedtek az év során. A hitelállomány bővülésének kiegyensúlyozottságát és fenntarthatóságát egyrészt a kedvező gazdasági környezet, másrészt a kiterjedt szabályozói eszközök biztosítják – írták.

 

Időjárás:

Hazánkban pénteken délelőtt a Dunántúl és a középső területeken gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, északkeleten és a Tiszántúlon maradhat felhős, csapadékos az idő. Délután a legtöbb napsütésben a Dunántúlon élők bízhatnak, a Duna vonalától keletre záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben erős északnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Pénteken nem érkezik front. Záporokkal, zivatarokkal tarkított időben gyakori panasz lesz a légszomj, az asztmások állapota romolhat. A napos időszakokban javul a hő-és komfortérzet, ezeken a tájakon mindenképp ajánlott akár hosszabb időt a friss levegőn tölteni. Az erős északnyugati szél még okozhat fejfájást és a migrénes panaszok is fokozódhatnak. A közlekedést zivatarok és erős széllökések nehezítik. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.