A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István a Kormányinfón ismertették a kormány legutóbbi időszakának döntéseit, valamint válaszoltak a kérdésekre. A Heti Tv is több fontos ügyben kérte ki a miniszter véleményét. A heti Tv kíváncsi volt a kormány véleményére a Mi Hazánk Mozgalom által létrehozott Nemzeti Légióról. Gulyás Gergely elmondta, ma Magyarországon erőszak monopóliuma csak a kormánynak van, csak a kormány hozhat létre erőszakszervezeteket. A tervezett légió tagjainak a fegyvertartásával kapcsolatban meg azt jegyezte meg, a nemzetbiztonsági szervek pontosan figyelnek, így éles fegyverekkel ezek az emberek nem rendelkezhetnek.

Erzsébetvárosban nem egyszer fordult elő, hogy feltehetőleg ittas külföldi turisták inzultáltak zsidó embereket. Egyes esetekben már feljelentés is történt. Arra a kérdésre, hogy mit tud tenni a kormány, a miniszter leszögezte, a feljelentést követően már az eljárás folyamatban van, azt tudni kell, Magyarországon mindenki hitét, vallását tiszteletben tartják. A biztonsággal kapcsolatos másik felvetésre azt is elmondta, a Maccabi Európa Játékok alatt a belügyminiszter ígérete szerint mindenki biztonságban lesz. A kancelláriaminiszter a versenyekre még nem kapott meghívót, ha érkezik ilyen, akkor megfontolja, hogy elmegy-e és szurkol a magyar csapatnak.

A Romániában ártatlanul elítélt és bebörtönzött két fiatal kapcsán, a Heti Tv kérdésére arról beszélt a miniszter, hogy a kormány minden jogi segítséget igyekszik megadni ezen túlmenően minden lehetséges nemzetközi fórumon felhívják a figyelmet a nem korrektnek tartott eljárásra, teszik mindezt annak ellenére, hogy ezekben a fórumokban már többször is csalódtak Egy másik felvetésre Gulyás Gergely megerősítette a kormány álláspontját, mely szerint a 2010-es állampolgársági törvény hasznos volt, hiszen azok is lehettek ezáltal magyar állampolgárok, akik nem laknak életvitelszerűen Magyarországon.

A Heti Tv megkérdezte, hogy mikor fog a miniszter találkozni a Mazsihisz megválasztott elnökével. Gulyás Gergely válaszában elmondta, valóban megkereste őt Heisler András a szervezet elnöke, kérve, hogy beszéljenek több aktuális kérdésben, így a Sorsok Háza ügyében. A kancellária miniszter ismertette válaszlevelét, melyben leírta, hogy a május egy mozgalmas hónap, két választással együtt, hiszen május 12-én a Mazsihisz tisztújítását majd követi május 26-án az EP választás, ami mindkét félnek komoly elfoglaltsággal jár. A választás után azonban nyitott a miniszter, hogy a megválasztott elnökkel, jelen esetben Heisler Andrással egyeztessen.

Gulyás Gergely Magyarország legutóbbi Izrael melletti kiállása kapcsán is, amellyel meggátoltak egy egységes uniós álláspontot elmondta, való igaz, hogy az EU külpolitikai kérdésekben csak akkor képviselhet egységes álláspontot, ha azt minden tagállam osztja. Magyarország már többször, így Izrael miatt is kénytelen volt élni a vétóval, ezt a későbbiek során is megteszi, ha szükség van rá. mert fontos az Izrael melletti kiállás. A miniszter elmondta, a jövő évi költségvetés is tartalmaz olyan tételeket, amelyek az épített örökség megőrzését szolgálja a határokon túl is. Beszélt arról is, hogy a már most sikeres izraeli és kínai kulturális évad mellett a Balassi Intézetnek az a feladata, hogy minél több helyen ismertesse meg a világon a magyar kultúrát, annak jelentős értékeit.

 

A Fidesz által képviselt politika kisebbségbe fog kerülni az Európai Parlamentben – jelentette ki a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy az „erősebb Európáért” kiálló pártcsaládok, a néppárt, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek legalább 460 helyet fognak szerezni a 751 fős Európai Parlamentben. Eközben az Orbán Viktor politikájával egyetértők, például a Matteo Salvini olasz belügyminiszter által szervezett pártcsalád akkor sem szerez 90-nél több helyet, ha a Fidesz az ő frakciójukhoz csatlakozik – hangsúlyozta. Azzal érvelt, hogy az EP-n belül önmagában egyetlen pártnak vagy frakciónak sem lesz abszolút többsége. Nem az a kérdés, hogy kinek hány képviselője van egyedileg, hanem az, hogy ki tud barátokat és szövetségeseket találni a saját politikájához – tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki szerint a DK erősebb Európát, európai egyesült államokat kívánó politikája könnyebben talál majd barátokat és szövetségeseket, mint a Fideszé, függetlenül attól, hogy az utóbbinak hány mandátuma lesz.

 

Külföld:

 

Az Európai Néppárt (EPP) nem nyit az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini vezette Liga felé – jelentette ki Angela Merkel német kancellár.”Nem” – válaszolt kurtán az EPP-hez tartozó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a Süddeutsche Zeitung című német lapban közölt interjúban arra a kérdésre, el tudja-e képzelni, hogy közeledés kezdődik az EPP és a Liga között. Arra a kérdésre, hogy valóban nem lesz semmiféle együttműködés Salvinivel vagy hasonló csoportosulásokkal, kifejtette: nyilvánvaló, hogy az EPP-től nagyon eltérő szemléletű pártokról van szó, ami megmutatkozik például a migrációs politikában. „Ez is egy oka annak, hogy az EPP miért nem nyit Salvini úr pártja felé” – mondta Angela Merkel. Hozzátette: „biztos, hogy Manfred Weber nem teszi függővé magát az ilyen pártok szavazataitól”, ha az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltéséről szavaznak az Európai Parlamentben.

 

Az amerikai védelmi minisztérium 646 millió dolláros szerződést kötött egy céggel az amerikai-mexikói határfal egy szakaszának újjáépítésére. A megbízást egy új-mexikói székhelyű vállalat kapta, amelynek meg kell terveznie és újra kell építenie az arizonai-mexikói határon álló falat. A munka befejezésének határideje: 2020. január 31. A tárca nem közölte, milyen hosszú ez a falszakasz. Donald Trump elnök még januárban – miután a kongresszus nem szavazta meg a falépítésre kért összeget – arra utasította a védelmi minisztériumot, hogy csoportosítson át pénzalapokat a falépítésre. Patrick Shanahan ügyvezető védelmi miniszter a múlt héten hagyta jóvá, hogy másfél milliárd dollárt csoportosítsanak át a tárca költségvetéséből egy több mint 130 kilométeres falszakasz megépítésére.

 

Bill de Blasio New York-i polgármester bejelentette, hogy versenybe száll, hogy megszerezze a Demokrata Párt elnökjelöltségét a 2020-as amerikai elnökválasztáson. Az 58 éves politikussal együtt eddig 23-an jelezték, hogy a demokraták elnökjelöltjeként indulnának a választáson. Köztük Joe Biden korábbi alelnök a legnépszerűbb, valamint Bernie Sanders vermonti szenátor is ringbe száll, aki a legutóbb Hillary Clintonnal szemben maradt alul a párt előválasztási sorozatában. De Blasio bejelentése valószínűleg nem arat majd osztatlan sikert a New York-i lakosok körében, akiknek 76 százaléka egy friss felmérés szerint nem támogatja a polgármester indulását.

 

Irán hivatalosan leállította a 2015-ös többhatalmi atomalku keretében vállalt egyes kötelezettségeinek teljesítését – közölte az ISNA teheráni hírügynökséggel az ország atomenergetikai tanácsának egy jól értesült tisztségviselője. Teherán a tervezett lépésről a múlt héten már értesítette a megállapodást aláíró hatalmakat, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot, Kínát és Oroszországot. Az akkori tájékoztatás szerint a döntést egy évvel azután hozzák meg, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan kilépett az atomalkuból, és visszaállította a korábbi szankciókat Iránnal szemben. A 2015-ös egyezmény értelmében Iránnak engedélyezték, hogy 300 kilogramm alacsony fokon dúsított uránt állíthat elő, valamint nehézvizet, de készleteit 15 évre szólóan 130 tonnában korlátozták. A 130 tonna feletti nehézvíz mennyiséget Teherán elszállíthatja az országból tárolásra külföldre, illetve eladhatja. A nyilatkozó tisztviselő szerint ezentúl nem léteznek korlátok Irán számára a dúsított urán és a nehézvíz előállításában. A Reuters anyagában azt írta, úgy tűnik, hogy Irán kezdeti lépései egyelőre nem sértik a többhatalmi egyezményt. Teherán ugyanakkor arra figyelmeztetett, ha a dokumentumot még jegyző hatalmak hatvan napon belül nem védik meg az iráni gazdaságot az Egyesült Államok szankcióitól, akkor Irán visszatér az urán magasabb szintű dúsításához.

 

A Palesztin Hatóság hivatalosan benyújtotta listáját a Washington ellen felhozott vádakról az ENSZ Nemzetközi Bíróságának, hogy bírósági végzést szerezzen az amerikai nagykövetség Jeruzsálemből való eltávolítására. Donald Trump amerikai elnök 2017 december 6-i bejelentése, hogy hivatalosan elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként és átköltözteti az amerikai nagykövetséget a szent városba, kemény nemzetközi kritikát vont maga után, valamint erőszakos tiltakozásokat robbantott ki Júdea és Szamáriában (Ciszjordánia), Kelet-Jeruzsálemben, Gázában és a muzulmán világban. Számos európai városban tartottak Izrael-ellenes gyűléseket, amelyek közül néhány antiszemitizmusba fordult. Az amerikai nagykövetség Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetésére tavaly május 14-én került sor. A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász válaszul Trump béketervét arcul csapásnak nevezte, mely sérti a palesztinokat, és kijelentette, hogy népe egyik pontját sem fogja elfogadni, és az Egyesült Államok már nem szolgálhat a béketárgyalások közvetítőjeként.

 

Gazdaság:

 

Áprilisban 0,6 százalékkal, 40 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6378 milliárd forintot kezeltek – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége. Az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 2 milliárd forintot mutatott, így a vagyongyarapodás főként a pozitív hozamoknak köszönhető. Az elmúlt hónapok trendje nem változott: továbbra is az ingatlanalapokba érkezik a legtöbb befektetés, míg az abszolút hozamú alapokból távozik a tőke.

 

Időjárás:

 

Hazánkban pénteken délelőtt az ország nagy részén közepesen gomolyfelhős lesz az ég, néhol alakulhatnak ki futó záporok. Délután a változóan gomolyfelhős ég mellett több órára kisüt a nap, elszórt jelleggel alakulhatnak ki záporok, helyenként zivatarok. A szél napközben mérsékelt déli lesz. Hajnalban 4, 9 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 23 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Pénteken nem érkezik front. A melegedés hatására fejfájás, fáradékonyság és alvászavar jelentkezhet. A kialakuló záporok, zivatarok környezetében fülledté válik a levegő, az asztmások nehézlégzést és mellkasi fájdalmat tapasztalhatnak. A több órás napsütés következtében javul a közérzet és a hangulat, ajánlott pár órát a friss levegőn tölteni. A közlekedést zivatarok nehezítik. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.