A Szabadság megvilágosítja a világot – új Múzeuma van a Szabadság Szobornak

New York, illetve az USA egyik legfontosabb jelképe a Szabadság-szobor, amelyet évente mintegy négy és fél millióan keresnek fel. A szigeten mától egy új látványosság, egy új, 26.000 négyzetméteres múzeum látogatható, amely történelmi emlékekkel és interaktív kiállításokkal rendelkezik, s áll a turisták rendelkezésére. A létesítményt bemutatták a sajtónak. Tudósítónk is ott volt a bemutatón és beszámol az új múzeumról.New York, illetve az USA egyik legfontosabb jelképe a Szabadság-szobor, amelyet évente mintegy négy és fél millióan keresnek fel. A szigeten mától egy új látványosság, egy új, 26.000 négyzetméteres múzeum látogatható, amely történelmi emlékekkel és interaktív kiállításokkal rendelkezik, s áll a turisták rendelkezésére. A létesítményt bemutatták a sajtónak. Tudósítónk is ott volt a bemutatón és beszámol az új múzeumról.

A Lady Liberty megvilágítja a világota Szabadság megvilágosítja a világot

A női alakot formáló – innen a név Lady Liberty – Szabadság-szobor New Yorkban a Hudson folyó torkolatában, egy kis szigeten található. A szobor rézből készült, s ez volt Franciaország ajándéka az Amerikai Egyesült Államok számára, a függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A szobrot Frédéric Auguste Bartholdi készítette, szerkezet mérnöki munkáit Gustave Eiffel tervezte.

A New York-i Szabadság-szobor az amerikai emberek számára talán a legfontosabb jelkép.  Különösen igaz ez az állítás a szobor megnevezésére. Nem véletlenül, hiszen ha a szobor neve elhangzik, akkor ahhoz rendszeresen hozzáteszik, hogy Lady Liberty Enlightens the World!” Magyar fordításban a Lady Liberty megvilágítja a világot, de a lehet a fordítást tágabban értelmezve úgy is hallani, hogy a Szabadság megvilágosítja a világot! A szobor tervezője – Bartholdi – a szobor céljaként “világ megvilágosítása!” kifejezést használta.

A női alak egyik kezében egy fáklya, míg a másik kezében egy könyv található. Ennek a felirata JULY IV MDCCLXXVI. Ennek jelentése 1776. július 4., amely dátum az Egyesült Államok függetlenségének kikiáltását idézi fel. A szabadság jelképeként, a női alak láncokon áll, mutatva, hogy a szabadság az, ami az amerikai emberek számára a legfontosabb. A szobor, a női alak mintája Eugène Delacroix “A Szabadság vezeti a népet” című képének főalakja volt.

A szoborról a tudósító már hallotta azt turistáktól, hogy “hát nem is olyan nagy ez a szobor, mint amekkorának képzeltük.”

Valójában a szobor teljes magassága a talajszinttől a fáklya tetejéig 93 méter. A talpazat 47 méter, maga a szobor 46 méter magas.

A szobor tömege 204 tonnát nyom.

Múzeum: a szobor története és jelentősége

A régi Múzeum belseje, a kiürített tárlók.

Mindeddig a szobor talpazatának belsejében, annak második emeletén volt egy múzeum, amely bemutatta a szobor történetét, azonban a mai naptól egy új múzeum áll a turisták rendelkezésére. A tudósító számára, aki már korábban járt a régi múzeumban, s furcsa volt látni, hogy a tárlók hogyan ürülnek ki, s viszik át a tárgyakat a  kifejezetten erre a célra épített új kiállítóhelységekbe. A sajtóbemutató alkalmával, ottjártamkor azt láttam, hogy az utolsó simításokat végezték az új kiállításon.

Az új Múzeum egy részlete

Korábban csak sorban állás után lehetett a régi múzeumba belépni, hiszen az meglehetősen kicsi volt. A Liberty szigetre 20 percenként mintegy 500 vendég érkezik a hajókkal, s a régi múzeum csupán négyezer látogatót tudott fogadni naponta, ezért szükségessé vált egy új, korszerű interaktív múzeum létesítése.

Az új múzeum tervezői, kivitelezői és vezetői a sajtóbemutatón büszkén mondták el, hogy a múzeum létrehozására a pénzt egy alapítványon keresztül adományokból gyűjtötték össze. Hangsúlyozták, hogy a múzeum létesítéséhez közpénzt nem használtak fel. Az Alapítvány elnöke hozzátette, hogy az átlagos adományok összege 35 dollár volt, (ebből 40.000 volt) de kaptak egy öt millió dolláros adományt is.

A sárgaréz, a fáklya és a korszerű interaktív bemutató

A New York-i Szabadság-szobor történetét bemutató kiállítás egyik fő attrakciója – egy teljes termet felhasználva erre a célra – a szobor alkotásának a folyamatát mutatja be hagyományos kiállítási eszközökkel. A szobor alkotásának pillanatait kísérhetjük végig a látogatók, a tervezéstől, a sárgaréz mintázásán keresztül, a szobor felállításáig.

A másik attrakció a huszonegyedik század technikájának megfelelő. Három teremben, óriási méretű, a szobor formájára utaló hajlított vetítő felületeken, az ötlettől, a tervezés, a kivitelezés folyamatán keresztül egészen a szobor szimbolikájának és hatásának a képeit láthatja a látogató három rövidfilm segítségével, amely a történelmi dokumentumokat, állóképeket ötvözi a legmodernebb animációs technikával.

A kiállítás főterének attrakciója igazán a huszonegyedik század technikájának megfelelő. A Szabadság falának elnevezett vetítő felületre bármely látogató felkerülhet. A számítógép és több nagyméretű computer monitor segítségével a látogató elkészítheti selfi-jét, kiválaszthatja azt a hét a szimbólumot jelképező fényképet, vagy festményt, amelyet a legfontosabb üzenetnek tart a maga részéről, majd az elküldés gomb segítségével “felküldi” üzenetét a Szabadság falára. Az üzenetet a Múzeum számítógépe megőrzi, s láthatóvá teszi más látogatók számára is.A Múzeum létrehozói számára a legfontosabb tárgy az eredeti fáklya, amely a kiállítás főterében látható. Ezt a fáklyát az 1980-as években leszerelték, mert az esővíztől rozsdásodott, súlyosan károsodott és ezért újra cserélték. A látogató számára az eredeti fáklya látványa lenyűgöző, hiszen egyszerre látható a kiállítási térben az eredeti fáklya, a háttérben az  amerikai zászló és persze maga a Szabadság-szobor is teljes valóságában.

Bár az UNESCO által a világörökség részének minősített Szabadság-szobor New York városának nem a hivatalos jelképe, mégis, a Big Apple,  a “nagy alma” kifejezés – mellett, ha valaki meghallja New York városának nevét, akkor biztos, hogy a Szabadság-szoborra gondol. S ha valaki személyes meg is látogatja, akkor az új Múzeumban megismerheti a szobor történetét.

A szobor arca

A szobor lába

A szobor talpazata

Lady Liberty, ahogyan kevesen fényképezik

 

 

 

 

WBPI – New York