A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Minél több embernek élnie kell demokratikus jogaival és el kell mennie szavazni a május végi európai parlamenti (EP-) választáson – mondta Áder János köztársasági elnök, miután cseh kollégájával, Milos Zemannal tárgyalt. Az államfő a Sándor-palotában nyilatkozva kiemelte: cseh partnerével egyetértettek az illegális migráció, a terrorizmus elleni fellépés, a régió és a visegrádi csoport (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) versenyképességének javítása, valamint az energiabiztonság kérdéseiben. Arról is azonos állásponton vannak, hogy az energiabiztonság szempontjából a nukleáris energia használata nélkülözhetetlen – közölte. Milos Zeman hangsúlyozta: a magyar és a cseh nemzet között rokonszenv, barátság van, Csehország tiszteletbeli szomszédjának tekinti Magyarországot. Méltányolandó, ahogy Magyarország az elmúlt években helytállt a migráció ügyében, még ha bírálni is szokták az álláspontjáért – vélekedett.

 

A babaváró támogatás mielőbbi előzetes jóváhagyására szólították fel a kormánypártok az Európai Bizottságot. Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője kifejtette: a brüsszeli bizottság előzetes jóváhagyása az előfeltétele annak, hogy július elején elinduljon a családvédelmi akcióterv keretein belül a babaváró támogatás. Értékelése szerint Brüsszel kettős beszédet folytat, hiszen a bizottság tagadja, hogy megtámadta volna a programot, de valójában pont a brüsszeli bürokrácia gáncsolja azt. Ezt jegyzőkönyvek is bizonyítják – hívta fel a figyelmet a kormánypárti politikus. Jelezte: előző nap a kormány nyilvánosságra hozta ezeket a dokumentumokat.

 

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint migrációs kérdésekben valótlanságokat állít a balliberális oldal EP-kampánya. Bakondi György azt mondta, az EP-választásokhoz közeledve Nyugat-Európából egyre többször halljuk, hogy a migráció véget ért, pedig ez nem igaz. A migrációs krízis körüli elhallgatások a nyugat-európai embereket megnyugtatására, érzékenyítése és befolyásolása szolgálnak – tette hozzá. Úgy fogalmazott: a nyugati politika nem a helyben segítésen, hanem „valamifajta homályos európai megoldáson” gondolkozik, amelyben a szolidaritásnak nem a kibocsátó országok segítése, hanem a migráció jó színben történő feltüntetése a cél.

 

A Demokratikus Koalíció továbbra is azt javasolja, hogy független EU-s testületek bírálják és osszák el a Magyarországnak járó uniós forrásokat. Németh Angéla, a XV. kerület Demokratikus Koalíció által is támogatott polgármestere azt mondta, hogy nyolcadik próbálkozásra sem tudták elfogadni a kerület költségvetését. A politikus mindezért a Fidesz kerületi szervezetét okolta, szerinte a Fidesz helyi és fővárosi szervezetei egyaránt cserbenhagyták a kerületet. Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője úgy fogalmazott: az elmúlt napokban bebizonyosodott, hogy a Fidesz megpróbálja sakkban tartani az önkormányzatokat, a tudományos életet, a civil szervezeteket. Orbán Viktor úgy tesz, mintha az uniós fejlesztési források az ő zsebpénzei lennének – tette hozzá, és kijelentette: a Demokratikus Koalíció el fogja érni, hogy az uniós támogatások a „korrupt Orbán-kormányt megkerülve”, közvetlenül jussanak el az emberekhez.

 

A magas vérnyomás a legelterjedtebb szív- és érrendszeri betegség, ezért fontos a rendszeres vérnyomásmérés – erre hívta fel a figyelmet a hipertónia világnapján a Gotttsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI). Azt írták, a magas vérnyomás világszerte növekvő egészségi probléma, évente tízmillió ember életét követeli, és ezzel a legjelentősebb a halálozáshoz, illetve a rokkantsághoz vezető tényezők közül. Magyarországon a diagnosztizált hipertóniás betegek száma elérte a 3,5 milliót, ezen belül körülbelül egymillióra tehető azon hipertóniások száma, akik nem részesülnek kezelésben, és 1,2 millióan a kezelés ellenére nem érik el a kívánt – 140/90 – vérnyomásértéket. Kiemelték, a tartósan fennálló, kezeletlen magas vérnyomás fokozatosan tönkreteszi a vérereket, súlyos szív- és agyi keringési zavarokat, veseelégtelenséget okozhat. Ezek a szövődmények gyakran halálos kimenetelűek, ezért kapta a betegség a „néma gyilkos” nevet.

 

Külföld:

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök kész találkozni Donald Trump amerikai államfővel, ha hivatalos meghívást kap – tudatta Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója azt követően, hogy Putyin Szocsiban tárgyalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel. Trump kijelentette, hogy a G20-csoport június végi oszakai csúcsán találkozik majd orosz és kínai hivatali partnerével, Putyinnal és Hszi Csin-pinggel. Usakov pár órával Putyin találkozási hajlandóságának bejelentése előtt azt mondta, hogy a G20-as Putyin-Trump találkozóval kapcsolatban nem született hivatalos megállapodás. Usakov a Szocsiban tartott megbeszélésről – Pompeo és Putyin között – azt mondta, hogy az egyeztetés nem hozott semmiféle áttörést, de „tárgyszerű légkörben” zajlott.

 

Helytelennek és veszélyesnek tartja Viorica Dancila román miniszterelnök, hogy az Európai Bizottság (EB) első alelnöke a 7-es cikk szerinti eljárással fenyegette meg Romániát. Dancila utalva arra, hogy Frans Timmermans az európai szocialisták csúcsjelöltje – az európai parlamenti (EP-) választásokkal hozta összefüggésbe azt a hétfőn nyilvánosságra került levelet, amelyben Timmermans jogállamisági eljárást helyezett kilátásba Románia ellen, ha hatályba lépteti a büntetőjog áprilisban elfogadott módosításait. A román kormányfő szerint az EB által 12 éve megfigyelés alatt tartott Romániával szemben Brüsszel kettős mércét alkalmaz. Dancila többi uniós polgárral azonos elbánást sürgetett a román állampolgárok számára.

 

Nincs felsőbbrendű civilizáció, ezért egyes civilizációk átalakítása vagy teljes helyettesítése katasztrofális eredményekhez vezet – mondta Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben, a Konferencia az ázsiai civilizációk dialógusáról (CDAC) elnevezésű rendezvény megnyitóján. A kínai elnök kijelentette: a kultúra és a civilizáció elengedhetetlen szerepet tölt be a globális kihívásokkal szemben, nem kevésbé fontos, mint a gazdaság és a technológia. Ázsia a kultúra valamennyi területén pótolhatatlan alkotásokkal gazdagította az emberiséget – emelte ki -, Kína pedig egyebek mellett olyan újításokkal járult hozzá a globális fejlődéshez, mint a papír, a puskapor, az iránytű, a naptár és a kínai filozófia. Hozzátette: a kínai civilizáció a világ többi népével való folyamatos tudáscsere segítségével formálódott, és Peking a jövőben még nyitottabb hozzáállással igyekszik majd hozzájárulni a civilizációk további fejlődéséhez. A konferencia a szervezők megfogalmazása szerint az ázsiai civilizációk közötti kapcsolatok és tudáscsere, valamint a közös jövőjű közösség témáira összpontosít.

 

Irán le fogja győzni az amerikai-izraeli szövetséget – jelentette ki Amir Hatami iráni védelmi miniszter a Washington és Teherán közötti feszültségek fokozódásáról beszélve. „Le fogjuk győzni az amerikai-cionista frontot” – hangoztatta a miniszter, akinek szavait az IRNA állami hírügynökség idézte. Egy névtelenül nyilatkozó, magas rangú iráni kormánytisztviselő a nap folyamán szintén óva intette a washingtoni vezetést egy újabb közel-keleti háborútól. Egy ilyen konfliktus elképzelhetetlen következményekkel járna – mondta, és hozzátette: a teheráni vezetés nem kíván háborút, de felkészült a „konfrontációtól egészen a diplomáciáig” terjedő minden eshetőségre.

 

Bekérette Izrael varsói nagykövetét a lengyel külügyminiszter, miután kedden atrocitás érte tel-avivi missziójának vezetőjét. A lengyel média szerint Marek Magierowski lengyel nagykövetet a tel-avivi külképviselet épülete előtt „testi és szóbeli” támadás érte. A lengyel sajtó által idézett izraeli rendőrségi szóvivő szerint az elkövető rángatta és leköpte Magierowskit. Az elkövetőt – egy 67 éves férfit, a lengyel köztévé szerint egy ismert izraeli építészt – őrizetbe vették. A lengyel külügyi tárca szóvivője az izraeli nagykövet szerdai látogatását követően a médiával közölte: a találkozón az ügy tisztázását és az Izraelben akkreditált lengyel diplomaták számára a nemzetközi egyezményeknek megfelelő védelmet kérték. A szóvivő szerint Magierowski nem sérült meg.

 

Gazdaság:

 

A magyar gazdaság növekedési lendülete az első negyedévben is kitartott, Magyarország gazdasági teljesítményét tekintve az Európai Unió tagországainak sorában az elsők között foglal helyet – mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály kiemelte, az első három hónapban mért 5,3 százalékos GDP-bővülés hátterében elsősorban a beruházások, az export és a munkahelyek számának bővülése, a bérek emelkedése áll. Külön kiemelte, hogy az export a világgazdaság lassulása ellenére is növekedni tudott az európai és az Európán kívüli piacok tekintetében egyaránt. Elmondta, hogy idén és jövőre is 4,1 százalékos GDP bővülésre számít a kormányzat, amit alátámaszt az ipar teljesítménye, a beruházások bővülése, az hogy a keresetek növekedésével élénkül a fogyasztás, a belső kereslet. Beszámolt arról is, hogy szerdán megkezdi a kormány a jövő évi költségvetés tárgyalását, a tervei szerint a 2020-as költségvetés tervezetét június 4-én tudják benyújtani az Országgyűlésnek.

 

Időjárás:

 

Hazánkban csütörtökön délelőtt a Dunántúlon és a középső tájakon felhős idő várható, helyenként fordulhat elő gyenge eső, záporeső. A keleti országrészben többnyire közepesen felhős lesz az ég, ezeken a területeken nem valószínű csapadék. Délután a Dunántúlon erősen felhős vagy borult lesz az ég, az ország más részein hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap. Számottevő mennyiségű csapadék nem várható, de a Dunántúlon helyenként gyenge eső, záporeső kialakulhat. A szél napközben mérsékelt északnyugati lesz. Hajnalban 2, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 19 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Csütörtökön nem érkezik front. A Dunántúlon élők vérnyomásproblémákra készülhetnek, a keleti tájakon a melegfronti jellegű panaszok fokozódására kell készülni. Helyenként előbújuk a nap, ez kedvez a hangulatnak, emellett elsősorban a Tiszántúlon javul a hő-és komfortérzet. A közelekedést nedves útszakaszok nehezítik. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.