A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Sikerült megerősíteni minden tekintetben Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai szövetségét – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután hazatért Washingtonból, ahol előző nap Donald Trump amerikai elnökkel tárgyalt. A kormányfő – az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének átadásán és egy új Renoir-festmény beszerzésének bejelentésén – a hétfői találkozót értékelve azt mondta: „jól mértük fel a helyzetet valamikor a 2010-es évek elején”. Világos, hogy nagy változások előtt áll a világ, és „ennek a szelét hamarosan érezni is fogjuk”- kommentálta a megbeszélést Orbán Viktor. A miniszterelnök Facebook-oldalán hosszabban is beszélt az előző napi találkozóról. A miniszterelnök a közelgő európai parlamenti (EP-) választásról is ejtett néhány szót, úgy fogalmazva, hogy a magyaroknak kultúrájuk megőrzése a tét. Szavai szerint ma Európát olyan emberek vezetik, akik „nagy hívei a kulturális önfeladásnak”, akik „nem bánják, ha a kontinensünk kulturálisan feladja magát”, hiányzik a gondolkodásukból az a dimenzió, amely ahhoz szükséges, hogy Európa meg tudja védeni kulturális identitását. Márpedig a magyaroknak semmi sem fontosabb annál – mondta -, minthogy „azok maradjunk, akik voltunk”.

 

Egyelőre nagyon kevés delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba az európai parlamenti (EP-) választáson listát állító pártok – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. Az EP-választáson listát állító pártok a több mint tízezer hazai szavazókörbe két-két tagot küldhetnek, a listát állító kilenc párt tehát összesen mintegy 185 ezer delegáltat jelenthet be május 17-én 16 óráig. Pálffy Ilona kiemelte: a hétfői adatok szerint mindössze 1200-1500 delegáltat jelentettek be a pártok, holott ez nagyon fontos garancia lenne. Az NVI elnöke elmondta azt is, hogy múlt hétfőn postázták a szavazási levélcsomagokat azoknak a magyar állampolgároknak, akik sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nem rendelkeznek lakóhellyel, de regisztráltak a választásra és így jogosultak levélben szavazni. Ezeket a levélcsomagokat hétfőtől a külképviseleteken – személyesen – is át lehet venni.

 

A gyermekvédelem ügye nem tűr kompromisszumokat – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára. Fülöp Attila úgy fogalmazott, ha gyermekről van szó, senki nem köthet kompromisszumot, nem lehet félmegoldásban gondolkodni; mindent el kell követni annak érdekében, hogy ha egy fiatalt bármilyen trauma, stresszhelyzet ér, felnőve rendezett életet élhessen. Az államtitkár kiemelte: a speciális szükségletű gyermekek védelme és neveltetése nem a fiatalok és nevelőik magánügye, hanem a közösség ügye. Az intézményekből kikerülő, rendezett körülmények között élő fiatal ugyanis már nemcsak a saját életét, hanem a város, a megye, és az ország életét is befolyásolja – tette hozzá.

 

Az Európai Uniónak a dolgozó emberek gondjaival kell foglalkoznia – mondta Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke, amikor bemutatta pártja programját a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásra. A pártelnök azt mondta, jelenleg az unió mindennel foglalkozik, csak a dolgozó emberek problémáival nem. Példaként említette: ha annak idején odafigyeltek volna arra, hogy a pénzintézetek ne adjanak devizahiteleket, akkor ma százezrek élete lenne könnyebb. Mi azt szeretnénk, ha magyarok maradnánk az Európai Unióban; amikor közös intézményeket hoznak létre, akkor voltaképpen elnyomják a nemzeteket – folytatta Thürmer Gyula, hozzátéve: a Munkáspárt úgy gondolja, hogy Európa forrásai „a mi tudásunkban, a szellemi kapacitásunkban vannak”, ezért a nemzetek Európája mellett vannak.

 

Európai uniós testület létrehozását sürget az EU-s források elosztására a Demokratikus Koalíció (DK). Dobrev Klára, a DK európai parlamenti (EP-) listájának vezetője a Medián 1200 fő megkérdezésén alapuló felmérésére hivatkozott, miszerint a teljes népesség 65 százaléka, ezen belül a Fidesz szavazóinak fele is egyetért azzal, hogy a korrupció visszaszorítása érdekében az Európai Uniótól (EU) kapott támogatásokat a jövőben ne a magyar kormányzat, hanem független európai intézmény ossza ki és felügyelje. Emlékeztetett, pártjuk az elmúlt három évben több ilyen javaslatot is készített.

 

Külföld:

 

EP-választási mandátumbecslést készített a Politico brüsszeli szaklap. A felmérés Magyarországra vonatkozó eredményei szerint a Fidesz-KDNP a szavazatok 55,31 százalékát megszerezve 14 mandátumot kaphat. Az MSZP-Párbeszéd 11 százalékkal 3 helyet, a Jobbik 9 százalékkal 2 helyet, a Demokratikus Koalíció pedig 8,9 százalékkal szintén 2 helyet kaphat. A becslés szerint az LMP és a Momentum nem küldhet képviselőt az új uniós parlamentbe. Márciushoz képest a Politico a Jobbik népszerűségének csökkenését mérte. A párt bő egy hónappal ezelőtti, 15 százalékos népszerűségével még megelőzte volna az MSZP-P-t. A Politico azzal számol, hogy a Fidesz-KDNP az Európai Néppártban marad, amely így két magyar mandátummal bővülhet. Az MSZP-P és a DK képviselőivel 5 képviselő kerülhet a Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportjába. A Politico szerint azt még nem tudni, hogy a Jobbik milyen uniós formációhoz csatlakozik. A Politico oldalán államonként is lehet keresni és látni lehet az összesített mozgásokat: eszerint az Európai Néppárt 45 helyet veszíthet ebben a ciklusban és 171 mandátumra számíthat, a szociáldemokraták 43-at gyengülve 143-ra, a liberálisok 37 pozíciót erősödve 105 székre ülhetnek le.

 

Több németországi közszolgálati rádióadót kötelezett bíróság arra, hogy lejátsszák a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) EP-választásokra vonatkozó politikai hirdetését.  A Bayerischer Rundfunk bajor tartományi közszolgálati médiatársaság meg akarta tagadni az NPD hirdetésének leadását arra hivatkozva, hogy a reklám gyűlöletkeltő. A szélsőjobboldali párt az EP-választásokra vonatkozó kampányhirdetésében összekapcsolta a migráció és a biztonság kérdését. „Németország határainak 2015-ös, szándékos megnyitása és az azt követő, ellenőrizetlen tömeges migráció kezdete óta, németek napi rendszerességgel válnak áldozattá” – üzeni kampányhirdetésében a párt. Egy müncheni bíróság azonban kimondta, hogy az NPD hirdetésének tartalma nem számít uszításnak, amire hivatkozva a vállalat jogosan tagadhatná meg a hirdetés közlését. A döntés ellen a Bayerischer Rundfunk fellebbezett, de a bíróság elutasította keresetüket.

 

Magánvádas eljárás kezdődött Londonban Boris Johnson volt brit külügyminiszter, a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának zászlóvivője ellen a brit EU-tagságról rendezett népszavazás kampányában tett kijelentéseiért. Az eljárást Marcus Ball kezdeményezte magánvádlóként egy jogi iroda közreműködésével Johnson ellen a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága előtt. A bírói fórumnak, amely keddre tűzte ki az első meghallgatást az ügyben, azt kell eldöntenie, hogy indokolt-e a hivatalos vádemelés a kereset alapján. A magánvádlóként fellépő 29 éves Ball az elmúlt három hónapban 370 ezer fontot (csaknem 140 millió forintot) gyűjtött magánadományozóktól az eljárás finanszírozására.

 

Aláírta a kisebbségek által bírált ukrán nyelvtörvényt Andrij Parubij házelnök azután, hogy a parlament elvetette mind a négy előterjesztést, amely a jogszabály visszavonására irányult. Az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvényt a parlament április 25-én fogadta el. A jogszabállyal szemben hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény ugyanis a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást, bírságot, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén akár börtönbüntetést is kilátásba helyez.

 

Az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetsége terrortámadások és erőszakos tüntetések veszélyére hívta fel az amerikai állampolgárok figyelmét egy évvel azután, hogy Washington egy világszerte vitatott lépéssel Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztette diplomáciai képviseletét. A nagykövetség honlapján megjelent biztonsági figyelmeztetés szerint előfordulhat, hogy terrorcsoportok erőszakos tüntetéseket szerveznek vagy támadást hajtanak végre az évfordulón, amely egybeesik a Tel-Avivban május 14-18. között megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztivállal, illetve a Nakba napjával, május 15-ével. A Nakba arabul katasztrófát jelent, és a palesztinok Izrael állam 1948-as megalapítására utalnak a szóval. Ezen a napon minden évben tüntetéseket tartanak, amelyek sokszor erőszakba csapnak át. Tavaly hatvan tiltakozó palesztinnal végeztek az izraeli biztonsági erők a Gázai övezet határán a Nakba napján. A diplomáciai képviselet aláhúzta, hogy a Gázai övezet környékétől távolabb is előfordulhatnak biztonsági incidensek.

 

Gazdaság:

 

A visegrádi országokkal (V4) és Romániával összevetve 2014 óta Magyarországon bővült a legnagyobb ütemben, 30 százalékkal az ipar teljesítménye – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Az államtitkár szerint ez a kiemelkedő eredmény többek között annak köszönhető, hogy Magyarországon politikai stabilitás és biztonság van, az elmúlt években rendbe tették az ország pénzügyeit, így a magyar gazdaság stabilabb és ütésállóbb lett mint 2010-ben volt. A legfontosabb tényezőnek pedig a magyar kreativitást és a szorgalmat nevezte.

 

Időjárás:

 

Hazánkban szerdán délelőtt borult vagy erősen felhős lesz az ég, csak helyenként lehet szakadozottabb a felhőzet. Eső, záporeső sokfelé előfordulhat és helyenként zivatar kialakulására is számítani kell. Délután az erősen felhős, borult időszakok lesznek túlsúlyban, a csapadékzóna észak felé helyeződik át, dél felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A szél napközben változó lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 10, 20 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Szerdán melegfront alakítja időjárásunkat. A migrén, fáradékonyság mellett vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A szél hatására jelentkező panaszok továbbra is fennállhatnak, nyugtalanság és ingerlékenység jelentkezhet. A hő-és komfortérzet alacsony, ajánlott a réteges öltözet. A közlekedés során a csapadék okozz a fő problémát. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.