Nem tanítani, hanem megnyerni kell a szövetségeseket

Nem tanítani, hanem megnyerni kell a szövetségeseket

Gyarmati István az EBESZ volt misszióvezetője, nagykövet beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a magyar miniszterelnök amerikai útjáról, valamint az Európai unió jövőjéről.

A volt nagykövet elmondta, az EBESZ azért ne küld megfigyelőket az EP választásra Magyarországra, mert valószínűleg nem tartanak attól, hogy választási csalást követnének el.

A diplomata a miniszterelnök amerikai útját is értékelte. Véleménye szerint Orbán Viktor látogatása egyértelműen sikeres volt, az majd később derül ki, hogy mi is hangzott el a szűkkörű megbeszélésen. Hozzátette, a mostani látogatás is mutatja az amerikai álláspontot, amely szerint nem tanítani, hanem megnyerni kell a szövetségeseket, leginkább azokat, akik nagyon sok tekintetben támogatják az USA politikáját. Hozzátette, Magyarország az amerikaiak számára több okból is fontos, ezek egyike, hogy a magyar kormány, mint a V4-ek meghatározó ereje gyakorlatilag minden tartalmi kérdésben támogatja Izraelt. Ezzel azt tudja elérni Trump elnök, hogy ne alakuljon ki egy egységes európai álláspont Izrael és ezzel együtt Amerika ellen. Ez egyébként az eljövendő amerikai béketerv kapcsán kap fontos szerepet. A másik, szintén fontos dolog, hogy a közép-európai térség felértékelődik, hiszen kezdeni kell valamit Oroszországgal és Kínával, hiszen mindkét nagyhatalom nyomulni próbál itt. Ugyanakkor az is igaz, hogy ebben az ügyben nem a legnagyobb az egyetértés a magyar és az amerikai álláspont között. Az Egyesült Államok ebben a tekintetben is arra jött rá, meg kell nyerni a térség országait, egy olyan egyensúlyt kialakítani, amelyik nem zavarja az országok érdekeit, mellette viszont nem akadályozza az amerikai, a NATO érdekeket. Ebből a szempontból is fontos lépés volt a tegnapi találkozó, aminek a folytatásaként lesz előrelépés.

Mindeközben az amerikai külügyminisztériumban fogadtak két ellenzéki politikust is, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert és Kész Zoltán volt országgyűlési képviselőt. Gyarmati István ezzel kapcsolatban megjegyezte, az amerikai politikának mindig is szokása volt, hogy tájékozódnak a szövetséges és nem szövetséges országok helyzetéről minden oldalt áttekintve. Ezt a célt szolgálhatta az ellenzéki vezetők fogadása is, ami beleilleszkedik az amerikai politikába, majd hozzátette a volt nagykövet, helyes is ennek a meglépése.

Gyarmati István arra a kérdésre, hogy előfordulhat-e, hogy Németország és Angela Merkel az EP választás után magához veszi a döntéseket, elmondta, bár eddig is jelen volt a német vezetés, de most törnek előre látványosan. Azt elképzelhetőnek tartotta, hogy a jelenlegi német kancellár az Európai Unió egyik vezető tisztségviselője lehet, ez egyébként odahaza is jó megoldás lehet, hiszen Merkel ma már nem tölti be annak a mágnesnek a szerepét, amelyik vonzaná a szavazókat. Arról nem beszélve, hogy a CDU-CSU szövetség sem úgy fordulna rá az ottani választásra, ahol egy olyan kancellár szerepel, aki utána nem fogja ezt a posztot betölteni, azaz okos lehet menetközben kancellárt váltani. Kér lehetőség áll fenn, az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki posztja, az első azért nem lenne jó a volt nagykövet szerint, mert jelenleg az EB erősen politizálódik, amit Angela Merkel sem tudna megszüntetni. Az Európai Tanács elnöki posztja viszont az, amelyik a legmegfelelőbb lenne számára. Ebben a tisztségben biztosan sok ütközése lenne az uniós állam- és kormányfőkkel, de ez most is megvan, ami nagyon nem baj, talán most új helyzet lesz és nem fogják elkenni a problémákat az EU-ban, ami eddig azért jellemző volt.

A francia elnök, Emanuel Macron is komoly súllyal rendelkezik, a volt nagykövet szerint, ha Barnier francia politikust választanák meg az Európai Bizottság elnökének, azzal elégedett lenne.

Ugyanakkor a kisebb országoknak is kell valamilyen szerepet adni az új EU-ban, Gyarmati István szerint akár a külügyi főtárgyaló is lehetne egy közép-európai politikus.