Ez a magyar kormánynak, az országnak is egy óriási elismerés

Ez a magyar kormánynak, az országnak is egy óriási elismerés

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég szakértője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az európai helyzetet elemezte, külön kitérve a különböző csúcspozíciók várható jelöltjeire is, valamint a magyar miniszterelnök amerikai útjára is.

 

Az EP választás kapcsán a szakértő arról beszélt, ma azt látni, hogy a nagy európai pártcsaládokat korrupciós botrányok tizedelik, például kiderült, hogy a liberálisok is számos nagyvállalat lekötelezettjei, emiatt sem akart velük megállapodni például a francia elnök, Macron a választás előtt. De a Néppárt csúcsjelöltjét, Manfred Webert is elérte a botrány, akinek a képviselői iroda elhelyezése kapcsán történhetett némi ügyeskedés. Hozzátette, bármi is történt ezzel a saját házba bejelentett irodával kapcsolatban, az biztos, egy csúcsjelöltnek feddhetetlennek kell lennie.

Arra a felvetésre, esetleg lehet-e szó arról, hogy az Európai Néppárt nem a bajor politikust, hanem Michael Barnier-t támogatná inkább az Európai Bizottság elnöki posztjára, Lomnici Zoltán megjegyezte, Orbán Viktor már 2014-ben is a francia politikust támogatta. A francia politikus igazi nagyágyú, aki volt uniós biztos, jelenleg ő képviseli az EU-t a Brexit tárgyalásokon. A néppárti politikus egyébként még a francia elnök támogatását is élvezi.  Az igaz, hogy az elmúlt két ciklusban kisebb ország adta az Európai Bizottság elnökségét, ám most már lehet hallani arról, hogy Barnier esetleges elnöki posztja mellett a jelenlegi német kancellár, Angela Merkel lehetne az Európai Tanács elnöke. Hozzátette, amennyiben Barnier lenne az EB vezetője, akkor csökkenne az Európai Parlament súlya, az Európai Tanácsé, az állam és kormányfők testületé pedig növekedne. Az Európai Tanács mostani elnökének, Donald Tusknak sem volt elegendő súlya. Az Európai Bizottság tagjai is egészen különleges módon viselkednek, példaként hozta fel a magyar uniós biztos, Navracsics Tibor személyét a szakértő, akinek a véleményét egészen megváltoztatta a brüsszeli lebegő, hiszen magyar miniszterelnök-helyettesből lett biztos, aki addig a magyar érdekeket képviselte, majd lett belőle européer politikus. Ennek a mostani helyzetnek a megoldását az jelenti, ha megtudjuk, mit gondol Angela Merkel, a német hegemónia megkérdőjelezhetetlen, a kancellár asszony szava döntő lesz abban a tekintetben, hogy ki lesz az Európai bizottság leendő elnöke. Persze mindezek mellett a francia elnöknek is van és lehet szava, aki jelenleg a hazájában ügyesen sakkozik az EP választás előtt, jelenleg a népszerűségi listán hol az ő pártja, hol pedig a Le Pen féle Nemzeti Front áll, mindenki más nagyon le van maradva.

Ugyanakkor fontos szerep hárul Olaszországra, azon belül Matteo Salvinire és pártjára is. Ő az a politikus, aki fellép a menekültek beérkezésével szemben, a szakértő véleménye szerint ezt a lépést már az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO adatai is igazolják, melyek szerint igen jelentős egészségügyi válság, járványveszély mutatkozik Afrikában, ahonnan elindulnak a menekültek, akiket az embercsempészek igyekeznek behozni a kontinensre.

Ezzel kapcsolatban arra a kérdésre, hogy miért nem törtétek még ítéletek az embercsempészekkel szemben, miért nem lépett fel az Európai Bizottság, ifj. Lomnici Zoltán kifejtette, semmit nem tett a bizottság, nem hozott még ítéletet a nemzetközi bíróság sem. pedig csak a múlt héten rengetegen fulladtak a tengerbe az embercsempészek felelőtlensége miatt. Azt lehet látni, hogy a déli országok, mint például Görögország is a németek pénzét költik a határvédelem címén.

Németország szerepe a kelet-közép-európai térségben is jelentős, komoly beruházásokat hajtanak végre, ugyanakkor ezekre kérnek és kapnak is az itteni kormányoktól kedvezményeket, a V4-es országok amúgy is többször is szavaznak együtt a németekkel különböző európai ügyekben. Ugyanakkor érdemes figyelni arra is, hogy a németek és az amerikaiak között elhidegülni látszanak a kapcsolatok, ez onnan is látszik, hogy a németországi amerikai nagykövet is rendszeresen ütközik a német kormányzattal.

Mindeközben a mai napon Washingtonban fogadja Trump elnök Orbán Viktort. A szakértő szerint ez a találkozó történelmi jelentőségű, már azért is, mert pont az EP választás hajrájában fogadják a V4-es országok egyik miniszterelnökét, ez pedig a magyar kormánynak, az országnak is egy óriási elismerés. Hozzátette, idősebb George Bush elnöksége óta talán nem volt ilyen jó a kapcsolat a két ország között, mint most. Jelenleg Magyarországon dolgozik az utóbbi évtizedek legjobb amerikai nagykövete David Cornstein személyében, ami szintén hozzájárul a jó viszonyhoz, hiszen segített az elmúlt időszak hullámait kisimítani. A két állam viszonyában több közös pont is van, ezek közé tartozik a migrációról alkotott vélemény, de az Izraellel kapcsolatos politika is.