A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Újra Heisler Andrást választották a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökévé a szervezet tisztújító közgyűlésén. Heisler Andrást a 106 jelen lévő küldött közül 74 támogatta, 32 szavazat érvénytelen volt. Az elnöki posztra a közgyűlést megelőzően két jelölés érkezett. Heisler András mellett Ács Tamást, a Budapesti Zsidó Hitközség korábbi vezetőjét javasolták a tisztségre, ám utóbbi az ülésen úgy nyilatkozott, hogy családi okok miatt nem vállalja a jelölést. Heisler András a szavazást megelőzően arról beszélt, hogy a Mazsihisz legfőbb feladata a szervezet belső békéjének megteremtése. Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy kormányzattal a Mazsihisz tovább konszolidálja a kapcsolatot, ami a Sorsok Háza projekt megvalósításáig harmonikus volt. Kooperálni kell, de nem kollaborálni – mondta, ismertetve, hogy Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter levélben tárgyalást javasolt a Mazsihisznek az európai parlamenti választás után. Heisler András a Mazsihisz országos hálózatát a szervezet egyik legnagyobb értékének, a közéleti erő kulcsának nevezte. Ezért fontos a vidéki közösségek munkájának megbecsülése – mutatott rá. Az elmúlt év sikerei között említette a zuglói és a szegedi zsinagóga felújítását, a miskolci zsinagóga rehabilitációjának megkezdését, a székesfehérvári zsidó kulturális napok és a kiskunhalasi közösségi táborok megrendezését, illetve az elhagyott zalai zsidó temetők rehabilitációját.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatóját. A megbeszélésen áttekintették a paksi atomerőmű-építési projekt állását, és tárgyaltak a további teendőkről. Orbán Viktor szerint a két új atomerőművi blokk megépítése jelentősen növeli Magyarország energiabiztonságát, hozzájárul hazánk energiafüggetlenségéhez és a klímavédelmi célok eléréséhez is. A beruházás tehát teljes mértékben összhangban van Magyarország nemzeti érdekeivel – hangsúlyozta a kormányfő.

A családtámogatási programot ért támadás még egy ok arra, hogy májusban irányváltást kényszerítsünk ki Brüsszelben – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba arról beszélt: Brüsszelnek a programmal kapcsolatban elsősorban versenyjogi felvetései vannak, de „valójában ez egy jogi köntösbe bújtatott támadás a magyar családtámogatási rendszer ellen”. Úgy fogalmazott, ez a jogi kötözködés a kettős mérce sokadik bizonyítéka, mert úgy finanszíroznak Brüsszelből több tízezer migránskártyát, hogy az alapvető biztonsági szempontok sem érvényesülnek. Ezzel szemben, amint a példa mutatja, a gyermekvállalást segítő lépéseket megpróbálják „elkaszálni”, ami teljes nonszensz – közölte az államtitkár. Hozzátette: az ügy jól mutatja a szemléletbeli különbséget, hiszen Brüsszelben a migrációval, Magyarországon pedig a családok célzott támogatásával kezelnék a népesedési problémákat.

Egészen megdöbbentő, hogy a hírek szerint Brüsszel a babaváró támogatást támadja, de a migránskártyát osztogatja – mondta Dunai Mónika fideszes országgyűlési képviselő. A kormánypárt politikusa szerint a brüsszeli bizottság ismét kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben: a migránsoknak mindent lehet, nekik minden támogatás és ellátás jár, de ami a gyermekes családokat, a gyermeknevelést segíti, azt rögtön nagyítóval kezdik vizsgálni és tiltott állami támogatást emlegetnek – fogalmazott. Dunai Mónika kifejtette, az Európai Bizottság bevándorlók tízezreinek utalgat havonta pénzt név nélküli migránskártyákra, amelyekből a jelek szerint a Haszan F.-hez hasonló terroristáknak is jutott.

Az Európai Bizottság (EB) nem támadta meg a kormány babaváró hitelprogramját, mivel arról nem is indított vizsgálatot – közölte a testület magyarországi képviselete.  A hitelprogram kapcsán a magyar hatóságok kezdeményeztek egyeztetést, az EB hivatalos állásfoglalást nem adott ki – írták. A közlemény a kormány családpolitikai céljait üdvözölve kiemelte, hogy az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok a gazdasági verseny érdekében születtek, a magánszemélyeknek járó juttatásokra nem érvényesek.

Az LMP küldetésének tartja az Európai Unió kiszabadítását azoknak a nagyvállalatoknak a rabságából, amelyek rabul ejtették a közösség fő döntéshozó szerveit – mondta az ellenzéki párt európai parlamenti (EP-) választási listavezetője. Vágó Gábor úgy fogalmazott, a profithajhász nagyvállalatok alacsony szinten tartják a környezetvédelmi- és munkaügyi szabályozást, és ezért történik például a klímaváltozás. Példaként említette, hogy a száz legnagyobb vállalat felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának kétharmadáért. „Ők azok, akik a negyedéves profitjuk érdekében tönkreteszik a bolygót” – mondta, majd hozzátette, Európa gazdasági és társadalmi kettészakadása szintén a nagyvállalatoknak tudható be.

A Demokratikus Koalíció (DK) egyebek mellett az európai minimálnyugdíj bevezetését és a korábban megszerzett nyugellátások megvédését ígéri európai uniós programjában. Az ellenzéki párt európai parlamenti (EP-) listavezetője hét pontban sorolta fel a DK nyugdíjasokat érintő elképzeléseit. Dobrev Klára elsőként a korábban már többször bejelentett elképzelésükről, az úgynevezett európai minimálnyugdíjról beszélt. „Emberi minimumnak” nevezte, hogy a legalacsonyabb nyugellátás mértéke érje el „a normális, tisztességes élethez” szükséges szintet. Emellett a nyugdíjemelés kiszámításakor újra a vegyes rendszert alkalmaznák, vagyis az infláció mellett a bérek változására is tekintettel lennének. Kérdésre hozzátette, a DK úgy számol: a minimálnyugdíjnak a minimálbér mintegy 70 százalékát kell elérnie.

A magyar egészségügyben is be kell vezetni egy európai egységes minimálbért, ami megmentheti az ágazatot az összeomlástól – mondta Korózs Lajos, a szocialisták országgyűlési képviselője. A parlament népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke gyalázatnak nevezte, ami az egészségügyben zajlik, de szerinte nem lehet csodát várni abban az ágazatban, ahol a „miniszter a leggyámoltalanabb ember”. Hangsúlyozta, az idén 2,1 százalékos béremelés történt az egészségügyben, ami a 3,1 százalékos infláció mellett reálbércsökkenést jelent. Nincs mit csodálkozni, ha az ágazatban dolgozók elhagyják a pályát – mondta Korózs Lajos, aláhúzva, európai minimálbérre vonatkozó programjuk megvalósulása esetén az egészségügyi szakdolgozók bérének legalább 750 ezer forintra, az orvosok juttatásának pedig minimum 1,5 millió forintra kell emelkednie a következő európai parlamenti ciklusban.

Az európai parlamenti (EP-) kampány kezdete óta szinte változatlan a pártok aktivitása a Facebookon, a Fidesz megőrizte a fölényét, az ellenzéki pártok közül Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció a leghatékonyabb az internetes közösségi oldalon. A Médianéző Központ szerint az összes felhasználói reakció 51 százaléka köthető a Fideszhez, vagyis a pártok 1 millió 300 ezer interakciójából 684 ezer. A kormánypárt ráadásul egyre aktívabb, hiszen az utóbbi két hétben már 62 százalékra növelte a részesedését – írták. A DK 235 ezer interakcióval lett az ellenzék leghatékonyabb pártja a virtuális közösségi térben, noha egy hónapja még azonos szinten álltak a Jobbikkal. Utóbbihoz már csak 182 ezer interakció köthető a Facebookon, oldaláról naponta körülbelül 70-en iratkoznak le. Az elemzés az elmúlt hónap másik nagy vesztesének az MSZP-t nevezi, mivel a párt csak 76 ezer interakciót tudhat magáénak, és átlagosan napi 7 feliratkozót veszített. Hozzátették, hogy az elpártolást egy-egy esemény tovább gyorsította, hiszen Bangóné Borbély Ildikó patkányozós kijelentése óta naponta 9-en hagyják el a szocialisták oldalát, a Jobbik pedig egy nap alatt 326 követőt vesztett, miután egyik politikusuk, Gyöngyösi Márton egy közös interjún szövetségi ajánlatot kapott az MSZP-s Ujhelyi Istvántól. Jelentősebb arányt a kis pártok sem tudtak elérni, hiszen a Momentum csupán 45,5 ezer, az LMP pedig 11,1 ezer aktivitást ért el – derül ki az összesítésből.

Bezárják a Keleti pályaudvart, komoly átalakítás kezdődik. A felújítás két hétig tart, rengeteg vasútvonalat és vonatot érint, hiszen félezer vonatot fogad naponta a pályaudvar, ezek a munkálatok két hete alatt több pályaudvarra kerülnek át. Javítják a vasúti pályát a pályaudvar teljes hálózatán, a csarnok egész területén újraaszfaltozzák az utasperonokat, karbantartják a teljes állomás felsővezeték-hálózatát, a biztosítóberendezést, az energiaellátási hálózatot és a térvilágítást. Új utastájékoztató LED-kijelzőfalat telepítenek a csarnokba, lebontják a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat, kicserélik a padokat, a szemeteseket és az utastájékoztató piktogramokat. Helyreállítják a károsodott falakat a csarnokban és az utasforgalmi területeken. Virágosítják és rendezik a főbejárat, valamint az oldalsó kapuk közelében lévő zöldterületeket.

A csodákra nem várni kell, mert azok a gyermekekben, a jövő nemzedékeiben rejtőznek, és hittel, szeretettel, valamint kitartással mindig átlényegíthetik az életet – mondta Kövér László házelnök, a Fiatalok a Polgári Magyarországért díj ünnepélyes átadásán. A Polgári Magyarországért Alapítvány kitüntetését az idén a Szentegyházi Gyermekfilharmónia közössége vehette át a Millenáris Parkban rendezett V. Székely Fesztivál keretében. Az alapítvány kuratóriumának tagjaként Kövér László úgy fogalmazott, felsorolni is nehéz, mennyit tesz ez a zenei együttes a székely és magyar öntudat erősítése, a zenei hagyományok őrzése, a gyermekek érzelmi és jellembeli fejlődése, valamint a tehetséges fiatalok képzése érdekében. „A szívből jövő zene olyan lelki táplálék, amelynek hiánya lelki vérszegénységhez vezet” – fogalmazott a Fidesz politikusa a Szentegyházi Gyermekfilharmónia zenéjét jellemezve, hozzátéve, a most átadott díj egyszerre a kiemelkedő teljesítmény elismerése, valamint szerény ösztönzés a folytatásra.

 

Külföld:

 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a heti kabinetülésen a kormányalakításra adott idő meghosszabbításáról és egy új közösség alapításáról is beszélt a Golán-fennsíkon, melyet Donald Trump amerikai elnökről neveznének el. Reuven Rivlin elnök április 17-én bízta meg Netanjahut a kormányalakítással. A miniszterelnöknek 28 nap áll rendelkezésre a legalább 61 széket biztosító koalíciós megállapodások megkötésére. Amennyiben szükséges, az elnök 14 nappal meghosszabbíthatja a rendelkezésre álló időt. A Likud szombat este jelezte, Netanjahu kérni fogja Rivlintől a kormányalakításra adott idő kiterjesztését. “Ez nemcsak elfogadható, de szükséges is, az ütemterv korlátai miatt, amiket az események sokasága – a Pészach, a Holokauszt Mártírok és Hősök Emléknapja, katonáink és a terror áldozatainak Emléknapja, a Függetlenség napja és a Gázai övezet körüli biztonsági események – okozott,” magyarázta Netanjahu. “Ezen a héten kerül sor az amerikai nagykövetség jeruzsálemi megnyitásának első évfordulójára. Az amerikai nagykövet hivatalos rezidenciája szintén Jeruzsálembe költözik, végrehajtva a kongresszus állásfoglalását. Nagyra értékeljük Trump elnök úr eme történelmi döntését, ahogyan nagyra értékeljük történelmi döntését, hogy elismeri Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett.” Tavaly május 14-én 40.000 gázai vett részt a 13 helyszínen zajló tüntetéseken a határ mentén, az amerikai nagykövetség ünnepélyes megnyitója napján. 58 tüntető meghalt, több mint 2700 megsérült az erőszakos összecsapások során az izraeli erőkkel. Ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó nap Gázában a 2014-es izraeli-gázai háború óta. “Ígéretet tettem egy Trumpról elnevezett közösség létrehozására,” folytatta Netanjahu. “Most pedig bejelentem, hogy már meg is találtuk az új közösség helyét a Golánon, és megkezdtük a létrehozás folyamatát. A döntést az új kormány elé fogom terjeszteni hivatalos jóváhagyásra, amikor megalakul.” Netanjahu Pészáchkor egy videóüzenetben jelentette be, hogy közösséget nevezne el Trumpról a Golán-fennsíkon, hetekkel azután, hogy az amerikai elnök elismerte Izrael szuverenitását az északi régióbeli terület felett.

Két korábbi írása miatt is a figyelem középpontjába került Andrew Murray, a brit Munkáspárt elnökének egyik vezető tanácsadója — közölte a The Jewish Chronicle. Egy 2005-ös cikkében arról írt a Morning Star nevű szélsőbaloldali lap hasábjain, hogy szerinte a 2001. szeptember 11-ei támadások inkább bűncselekménynek, sem mint háborús bűnnek minősültek. „Világszerte milliók számára a háború valójában akkor kezdődött, amikor az arab földek angol-francia elkobzása megkezdődött az Oszmán Birodalom hanyatlásakor, és az 1917-es Balfour-nyilatkozat zöld lámpát adott a cionista gyarmatosításnak” — írta cikkében Murray, aki más alkalmak során is hasonló gondolatokat fogalmazott meg. Négy nappal az amerikai ikertornyok elleni merényleteket követően például — szintén a Morning Starban– azt állította, hogy „New York az új világrend harci színterévé vált” és „a palesztinok az igazi áldozatok, ám a naponta keletkező szenvedéseiket a világmédia nagyrészt figyelmen kívül hagyja, miközben most a Világkereskedelmi Központ romjai fölött kesereg”. Idén márciusban a The Times magazin is Murray botrányos megjegyzéseiről számolt be. A lap szerint a pártjában kiemelt szerepet betöltő politikai tanácsadó azt mondta 2008-ban: „Hitlert csak azért pécézték ki egyedülálló módon, mert minden áldozata fehér európai ember volt”.

Irán nem enged a politikai és gazdasági nyomásnak – jelentette ki Haszan Róháni elnök az országa és Washington között egyre súlyosbodó feszültségek közepette. „A megadás nem összeegyeztethető a kultúránkkal és a vallásunkkal, népünk ezt nem fogadja el, így nem szabad megadnunk magunkat; megoldásokat kell találnunk” – mondta az iráni államfő politikai aktivistáknak. Az iráni elnök szerdán kilátásba helyezte, hogy országa nem fogja teljesíteni az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben elfogadott többhatalmi megállapodás bizonyos pontjait. Így például visszatér az urán magasabb szintű dúsításához, amennyiben az egyezmény részes felei nem védik meg az iráni érdekeket az amerikai szankciókkal szemben. A bennmaradó öt országnak hatvan napot adott arra, hogy valóra váltsák az iráni olaj- és a pénzügyi szektor megvédéséről szóló ígéreteiket.

Az iráni dzsúdó szövetség beleegyezett, hogy véget vet az izraeli sportolókkal szembeni bojkottnak. A Nemzetközi Dzsúdó Szövetség (IJF) által közzétett levélben az Iráni Olimpiai Bizottság és a helyi dzsúdó szövetség megállapodott abban, hogy „teljes mértékben tiszteletben tartja az Olimpiai Chartát és a megkülönböztetésmentesség elvét.” Az IJF nyilatkozata megjegyzi, a levél több fordulós tárgyalások eredménye a „zavaró jelenségről, amely magában foglalja az iráni sportolók hirtelen ‘lesérülését’, vagy a mérlegelésen való elbukásukat”, hogy elkerüljék a megmérettetést bizonyos országok sportolóival. Sem Irán, sem az IJF nem említette név szerint Izraelt, de az iráni sportolók több alkalommal vesztettek el mérkőzéseket, hogy a következő fordulóban ne kelljen izraeli sportolóval versenyezniük.

Az ukrán Ukrtransznafta vállalat újra elindította a tranzitszállítást a Barátság kőolajvezetéken az európai felhasználók felé – számolt be Facebookon az ukrán cég. Az Ukrtransznafta közleménye szerint a szállítás szombat délután indult meg. A tájékoztatás alapján az Oroszországból származó kőolaj tranzitjának újraindítása részben azért valósulhatott meg, mert a magyar Mol vállalat szakértői kiegészítő vizsgálatnak vetették alá a csővezetékben lévő nyersolajt, és megerősítették, hogy készek átvenni a szállítmányt. Ukrajna saját területén április 25-én állította le átmenetileg a Barátság kőolajvezetéken át érkező orosz kőolaj tranzitját, mert az európai megrendelők nem voltak hajlandók átvenni a szállítmányt, hivatkozva annak magas szerves klórvegyület tartalmára, amit a fehérorosz Gomeltransznyeft Druzsba vállalat április 19-én jelzett – emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség.

A sárgamellényesek akciói arra utalnak, hogy a francia társadalom válsága egyre szélesebb tömegeket érint, az „emelkedés” lehetősége már nem csupán a bevándorlók előtt zárult be – mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő. Véleménye szerint a válság egyik oka a franciákat végletekig megterhelő bevándorlás, ami az országot a lehetőségei határára vitte. A menekültellátó-rendszer túltelített, nincs elég férőhely, az ügyintézési határidőt az egymás után életbe lépő rendelkezések hiába próbálják csökkenteni – tette hozzá. A franciák viszonyát a bevándorláshoz ennek ellenére felemásnak nevezte a szakértő, hiszen – mint mondta – bár egyre többen fölvetik az integráció és a kiutasítások kérdését, de közben az emberi jogok hazájaként tekintenek magukra.

A közel-keleti keresztények üldöztetése Európa erkölcsi és szellemi válságát is jelzi, hiszen a kontinens nem csupán tehetetlen, de nem is érzi úgy, hogy cselekednie kéne – mondta a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Speidl Bianka kiemelte, hogy sem az EU külpolitikájában, sem az európai közbeszédben „nincs helye” a keresztények védelmének, noha a Közel-Keleten kívül Afrika és Ázsia sok országában népirtás áldozatai, megfélemlítő akciók és merényletek, vagy állami szintű üldöztetés célpontjai. Az erőszakos, erőltetett szekularizáció, illetve a sorozatos templomrongálások Európában is hasonló folyamatot vetítenek előre – tette hozzá. A kutató különösen veszélyesnek nevezte, hogy sok menedékkérő az útja során emberkereskedők és fegyvercsempészek hatására radikalizálódik, és iszlamistaként érkezik akkor is, ha egyébként békés céllal indult.

Az Európai Unióban (EU) élő gazdagok és szegények közötti szakadék egyre szélesebbé vált az utóbbi évtizedekben, de az egyenlőtlenségek ellen kifejtett uniós küzdelemnek köszönhetően még mindig kisebb mint a világ más régióiban – írta a vagyoni egyenlőtlenségeket elemző francia intézet (WID) friss jelentésében. A vagyoni egyenlőtlenséget mérő Gini-együttható adatai szerint a legjobb mutatókkal világszinten az Európai Unió országai és Kanada rendelkezik. Az index értéke a nulla és 100 pont között skálán mozog, és minél alacsonyabb, annál kisebbek a jövedelmi egyenlőtlenségek. Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) a héten kiadott jelentése szerint az Európai Unió 28 tagállamát együttvéve 2017-ben 30,7 pontra, az eurózóna 19 országában pedig 30,5 pontra rúgott a Gini-index értéke. Az egy évvel korábbihoz képest az unióban 0,1 ponttal, az euróövezetben pedig 0,2 ponttal javult az együttható. (A tavalyi évre még csak hat országból van adat.)

Új-Zélandon megkezdte a csendes-óceáni térség déli részének országaiba vezető körútját António Guterres ENSZ-főtitkár vasárnap, hogy figyelmeztessen, a világ rossz irányba halad a felmelegedés csökkentésével kapcsolatos célok elérését illetően. Az éghajlatváltozás elleni lépéseket sürgető üzenetében Guterres úgy vélte, hogy megkopott az egyes országok eltökéltsége. Hozzátette, hogy „az első vonalban lévő” kis szigetországok szenvednek majd a legtöbbet. A szeptember 23-i New York-i klímaértekezlet előtt a világszervezet főtitkára Új-Zélandról ellátogat a Fidzsi-szigetekre, Tuvalura és Vanuatura, amelyeket egyaránt fenyeget az éghajlatváltozás miatti vízszintemelkedés.

A szaúdi biztonsági erők végeztek egy terrorista sejt nyolc tagjával, akik támadásokat terveztek végrehajtani „létfontosságú intézmények és biztonsági pontok” ellen a síita többségű, kelet-szaúdi Katíf tartományban. A szaúdi állambiztonsági igazgatóság szerint a biztonsági erők bekerítették a lakást, amelyben a sejt berendezkedett, és megadásra szólították fel a terroristákat. Ők azonban tüzet nyitottak a biztonságiakra. A tűzpárbajban a sejt nyolc tagja vesztette életét. Senki sem sebesült meg sem az egyenruhások, sem a ház többi lakosa közül. Az olajtermelő szaúdi tartományban gyakoriak az ellentétek a szunnita dominanciájú kormányzat és a síita kisebbség tagjai között, akik sérelmezik, hogy hátrányosan megkülönböztetik és kitaszítják őket. A szaúdi hatóságok ezt tagadják.

Közel háromszázan tüntettek a délkelet-szlovéniai Crnomelj városában a migráció ellen, mert szerintük a kormány és a rendőrség nem tesz eleget az állampolgárok biztonsága érdekében – közölte a szlovén közszolgálati televízió. A tüntetők egy öt pontból álló petíciót fogalmaztak meg, amelyben azt követelték a kormánytól, hogy állítsa meg az illegális migrációt, védje meg a helyi lakosokat és vagyonukat, küldjön több rendőrt, valamint katonát a határokra, módosítsa a menekültekről szóló törvényt, továbbá állítsa le a tervezett befogadóközpont építését. Bár már korábban is voltak tüntetéseket a Bela Krajina térségben (amelyhez központja Crnomelj), mert a kormány a horvát határhoz közeli őrvidéken szeretne befogadóközpontot építeni, a mostani demonstrációt azonban egy nemrég történt bűncselekmény váltotta ki.

A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nyerte a Dél-afrikai Köztársaságban a héten tartott választásokat a közzétett végleges eredmények szerint. Bár a párt a szavazatok 57,5 százalékát szerezte meg, ez a legalacsonyabb voksarány, amellyel választást nyert. Az ANC fő kihívója, a Demokratikus Szövetség (DA) a voksok 20,8 százalékát gyűjtötte össze. A radikális baloldali Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) 10,8 százalékával közel kétszer annyi szavazatot szerzett, mint a legutóbbi, 2014-es választásokon, amikor a voksok alig több mint 6 százalékát kapta meg.

Elhalasztotta Constantin Toma, Dormánfalva polgármestere az úzvölgyi katonai temető román parcellájának a május 17-re tervezett felavatását. A polgármester a Mediafax hírügynökség tudósítóját tájékoztatta a halasztásról. Megjegyezte: az emlékműavatás új időpontját később fogják kijelölni és nyilvánosságra hozni. A polgármester az európai parlamenti választások kampányára hivatkozott. Kijelentette: azt szeretné, hogy az esemény örömet okozzon mindenkinek, akinek hősi halottai nyugszanak a temetőben. Constantin Toma azt is közölte, hogy döntését sajtótájékoztatón jelentette be szombaton. A Dormánfalvi polgármesteri hivatal honlapján azonban továbbra is a május 17-re kijelölt emlékműavató meghívója jelenik meg a főoldalon.

Az Egyesült Államok alapvető hibát követett el, amikor úgy ítélte meg, hogy az amerikai-kínai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok egyoldalúan Kína érdekeit szolgálják, továbbá súlyosan alábecsülte Kína tűrőképességét – fogalmazott a Global Times kínai pártlap. A cikk két nappal az után jelent meg, hogy a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások tizenegyedik fordulójának lezárása után pénteken Donald Trump amerikai elnök utasítást adott arra, hogy kezdjék meg a pótvámmal eddig nem terhelt, évi mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai importtermékek esetében a vámok emelését célzó eljárást. A szerző hangsúlyozta: politikai berendezkedésének és társadalmi felépítésének köszönhetően Kína más országokkal szemben sokkal jobb helyzetben van ahhoz, hogy kiállja a kereskedelmi háború okozta próbatételeket. Hozzátette, Washingtonnak nem lenne szabad „valószerűtlen ábrándokat” dédelgetnie arról, hogy a kereskedelmi háború elmérgesedésének esetén Kínának nem lesz semmi a tarsolyában, ami alku tárgyát képezhetné a tárgyalásokon.

Gazdaság:

A kedvező gazdasági hangulatnak köszönhető a belföldi fogyasztás jelentős mértékű bővülése, a gyártói kapacitásokat ugyanakkor új területekre kell kiterjeszteni – mondta Csath Magdolna közgazdász. A szakértő szerint az ázsiai országokkal szembeni külkereskedelmi hiány és a növekvő behozatal is arra utal, hogy bővíteni kell a Magyarországon előállított termékek körét, és ehhez új piacokat is szerezni kell. Különösen a magas hozzáadott értékű, egyre keresettebb okoseszközök és szolgáltatások jelentőségét emelte ki, hozzátéve, hogy az utóbbi téren uniós viszonylatban Magyarország érte el a legnagyobb fejlődést az elmúlt években. Csath Magdolna megjegyezte, hogy a fogyasztási különbségek térségenként jelentősek, véleménye szerint nagy részben a bérek közötti különbségek miatt. Hozzátette azonban, hogy a főváros fogyasztási többletéhez a turizmus is jelentős mértékben hozzájárul, ám sokszor csak közvetve, a kiskereskedelmi adatokban nem látható módon.

Minden harmadik adófizető megnézte az adóbevallási tervezetét, másfél millióan az interneten tekintették át az iratot – mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte: az adatok azt mutatják, hogy a lakosság körében is egyre népszerűbbek az egyszerű, online megoldások, így néhány éven belül a közigazgatás első papírmentes hivatala lehet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Még nyolc nap van hátra, és az szja-bevallási tervezetek automatikusan véglegessé válnak, a bevallási határidő ugyanis május 20-án lejár. A tárcavezető kiemelte, hogy immár harmadik éve áll a lakosság szolgálatában az e-szja, amellyel a magánszemélyek mentesülnek a legbonyolultabb adminisztrációs terhüktől, a bevalláskitöltéstől. Míg korábban a határidő lejárta adóhivatali felszólítást és mulasztási bírságot jelentett, most azt, hogy sokaknak bármiféle teendő nélkül érvényes bevallása lesz. Tavaly például hárommillió magánszemélynek lett így végleges a bevallása – jegyezte meg a pénzügyminiszter. Több mint kétmillió ember nézte már meg azt az adóbevallási tervezetet, amit az adóhivatal készített a számára.

Könnyű:

December elején debütál a német és svájci mozikban a Michael Schumacher világbajnok Formula 1-es autóversenyzőről szóló dokumentumfilm. A Schumacher című dokumentumfilm beharangozó reklámszpotját a kedden kezdődő cannes-i filmfesztiválon is levetítik az alkotók. Az utómunkáinál tartó produkciót két német filmes, Michael Wech és Hanns-Bruno Kammertöns készíti. Sabine Kehm, Schumacher menedzsere hangsúlyozta, hogy a versenyző rendkívüli pályafutását bemutató dokumentumfilm, amely 25 évvel első Formula 1-es bajnoki címének elnyerése után kerül a mozikba, méltó megemlékezés. A produkcióban Schumacher felesége, Corinna és gyermekeik, Gina és Mick is megszólal, interjú készült apjával és versenyző riválisaival, de az egykori sportoló egészségi állapotával nem foglalkozik a film.