Jeltelen sírban az áldozatok

Jeltelen sírban az áldozatok

Dr. Kárpáti Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) helyettes főigazgatója és Dr. Susa Éva antropológus, igazságügyi szakértő a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ártatlanul kivégzett szalézi szerzetes, Sándor István földi maradványainak megtalálásáról.

Susa Éva elmondta, a NÖRI-nek sikerült a 301-es parcellában megtalálni Sándor István földi maradványait, akit nem az 1956-os forradalmat követő megtorlásokban, hanem még 1953 júliusában ítéltek halálra és végeztek ki több sorstársával együtt és jeltelen sírba temették el. Ám nem csak az volt a tragédia, hogy jeltelen sírba temették, hanem az is, hogy semmilyen nyoma nem volt az eltemetés helyének.

Kárpáti Katalin hozzátette, az a helyszín, ahol megtalálták Sándor István maradványait, a Nemzeti Gyászpark területén van, ami a NÖRI felügyelete alatt áll. Itt sikerült 2016-ban egy látogatóközpontot létesíteni a kormány támogatásával, Itt egyfelől bemutatják a megtorlás szörnyűségeit, de mellette leróják a kegyeletüket az áldozatok előtt, bemutatva az életútjukat, munkásságukat. Azt is bemutatják, hogy mennyire kegyetlen módszereket alkalmaztak az áldozatok eltemetése kapcsán is.

Susa Éva beszélt a munkájáról, hogy harminc éve járt először a 301-es parcellában, az eltelt évek alatt nagyon sok ember sikerült exhumálni, beazonosítani. Megjegyezte, minden egyes sír kibontásakor rögzítik az eltemetés időszakának a kegyetlen voltát, a politikai okokból kivégzettek elföldelését. Sándor István esetében azt is tapasztalták, hogy egy sírban hatan voltak eltemetve. Ma az emlékezetpolitikában nagyon fontos lenne ezeknek a síroknak a pontos ismerete, mellette meg a látogatóközpontban azt is bemutatni, hogy milyen kegyetlenségek történtek az ötvenes években Magyarországon. De a történelem más időszakában is voltak ilyen tragikus történetek, vannak még feltáratlan tömegsírok, de mint megjegyezte, ő maga már közreműködött például a II. világháború során valószínűleg zsidó kivégzettek holttestét tároló tömegsír feltárásában Kőszegen.

Susa Éva arról is beszélt, hogy harminc év alatt sikerült egy adatbázist felépítenie a kollégáival együtt, ez segítette a munkájukat Sándor István földi maradványai esetében is. Azt is hozzátette, minden embernek, még a köztörvényes kivégzettnek is jár a végtisztesség, a neves sír.

Abban a sírban, ahol Sándor Istvánt megtalálták többen nyugodtak, de nem sikerült mindenkit beazonosítani a hozzátartozók hiányában, Sándor István esetében a testvére segített Susa Évának és munkatársainak.

Az igazságügyi szakértő munkájában még bőven van tennivaló, mindig van igény arra, hogy a múlt feltáratlan ügyeit napvilágra hozzák.

Sándor Istvánt a katolikus egyház már boldoggá avatta, a NÖRI pedig a hétvégén megrendezésre kerülő Emlékhelyek Napja Program keretében egy külön előadást is szervez az emlékének, a programot a szervezet honlapján találhatják meg az érdeklődők.

Sándor István életét feldolgozandó, a NÖRI és Szalézi Rend között már egy ideje tart egy nagyon jó együttműködés – mondta el a helyettes főigazgató, a tervek szerint idén ősszel jelölik meg a Nemzeti Gyászparkban a végső nyughelyét.