Fel kell tenni a kérdéseket

Fel kell tenni a kérdéseket

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az EP választás kampányáról, fontosságáról, céljáról is beszélt.

 

 

A politikus elmondta, a Fidesz egészen az EP választásokig folytatja az aláírásgyűjtését, amelyben Orbán Viktor programjához kérik az emberek támogatását az utcán és a lakásokban egyaránt. Saját tapasztalatai kapcsán azt jegezte meg, amikor az utcán állt az aláírásgyűjtő pult mellett, akkor a legtöbb esetben az emberek megszólították őt, a személyes véleményét kérdezve, majd elmondva. Hozzátette, az emberekben igenis van egy óriási igény a párbeszédre, hogy meghallgassák őket, így ezekben az esetekben nagyon jó beszélgetések is kialakulnak. Az is hasznos és ilyenre is volt példa, amikor kisebb viták is kialakultak. Mindezek mellett az őket felkeresők közül nem kevesen vannak olyanok is, akik valamilyen konkrét javaslattal állnak elő, ezeket a képviselő lejegyzeteli, mert mint elmondta, ezek között sok értékes gondolat is van.

Bajkai István beszámolt arról is, hogy az elmúlt napokban több rendezvényen is megjelent, ezek közül azt a megemlékezést emelte ki, ahol Buzánszky Jenőre, az Aranycsapat kiváló labdarugójára emlékeztek a Bazilika altemplomában. Ő maga itt arról is beszélt, hogy Buzánszky Jenő volt az, aki mondta és meg is mutatta, mindig érdemes és kell újrakezdeni.

A közelgő EP választás és a közvélemény-kutatások kapcsán arról beszélt a politikus, hogy az embereknek mindig van véleménye, ezt majd május 26-án ki is fejtik, amikor eldöntik, melyik párt az, amelyik érdemes a bizalmukra. Ezzel a szavazattal nem csak pártot választanak, hanem mellette véleményt is formálnak Európa jövőjéről, arról, hogy az egyes pártok miként is állnak az ország biztonságához, az ország kultúrája megőrzéséhe.

Azokra a véleményekre, amelyek szerint a Fidesz és Orbán Viktor esetleg az EU-n kívül képzeli el Magyarország jövőjét, Bajkai István kijelentette, a kérdés nem úgy szól, hogy Európa vagy nem Európa. A Fidesz határozottan egy olyan Európát képzel el, amelyik a nemzetek Európája. Fel kell tenni a kérdéseket, milyen legyen ez az Európa, milyen politikája legyen, milyen identitása, milyen biztonságpolitikája legyen. Bajkai István szerint, jelenleg aki ilyen kérdéseket fogalmaz meg, azt kiátkozzák, ezt pedig nem lehet demokratikus eljárási módnak nevezni. Ha valaki az alapkérdésekről akar vitatkozni, arra bizony lehetőséget kell adni.

Arra a felvetésre, hogy az Európai Néppárt hajlandó lehet-e megfontolni eddigi véleményét a Fidesz felfüggesztésével kapcsolatban, ha látják, a pártnak vannak más „kérői” is, a képviselő megjegyezte, a májusi választás eredménye fogja majd meghatározni a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyát.

Mindezen elképzeléseket a Fidesz igyekszik ismertetni, nem csak az aláírásgyűjtések alkalmával, hanem az ország számos pontján szervezett lakossági fórumokkal. Bajkai István is tartott már ilyet a Terézvárosban, de már készülődik a következő, amelyik Erzsébetvárosban lesz megrendezve.

Bár a májusi választás miatt a Parlament szünetelteti a tevékenységét, de a kormányzati munka folyik, előkészítik a különböző jogszabályokat, törvényjavaslatokat.

A képviselő még a választási kampányban tett ígéretet a társasházi törvény módosítására, ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy a szükséges törvényjavaslatot elkészítette, ezt megelőzően több alkalommal is tartott szakmai egyeztetéseket, a reményei szerint a kormányzat támogatásával a Parlament elé is viszik.