A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Salvini „szöget vert a bevándorláspárti politikusok koporsójába”, és Magyarország ugyan „kisebb szöggel”, de szintén csatlakozott ehhez a „művelethez” – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: Salvini bebizonyította, hogy hazudnak a bevándorláspárti politikusok, amikor azt mondják, nem lehet megállítani a migrációt. Ráadásul amióta Matteo Salvini Olaszország belügyminisztere, és nem engedi be a bevándorlókat szállító hajókat, azok nem is indulnak el, így radikálisan lecsökkent a vízbe fulladt migránsok száma – jegyezte meg. Azt is mondta, hogy örül a politikába belépő, új embereknek, akik lendületet hozhatnak a Brüsszelben megfásult bürokratákkal szemben, Salvini pedig új nyelvet beszél. Beszélt arról is, hogy panaszkodott Salvininek, „de azt nem mondom, hogy kisírtam magam.” Mindenféle marhaságra van pénz, de a határkerítésre nem ad az EU – tette hozzá. A kínai látogatásáról azt mondta: szerinte Kína felemelkedése nem veszély, hanem óriási esély. Kína nyitása hatalmas lehetőség, hiszen a magyar tudást és képességeket tudjuk kamatoztatni – közölte. A kormányfő szerint aki Kína gazdasági nyitásában részt vesz, az ennek nyertese lesz, aki pedig kimarad, az lemarad.

Növelte népszerűségét a Fidesz-KDNP, a biztos szavazók 57 százaléka a kormánypártokat választaná – olvasható a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásában. Az adatok szerint a kormánypártok támogatottsága egy százalékponttal magasabb a márciusi adatnál és tíz százalékponttal haladja meg a 2018 áprilisi országgyűlési választás belföldi listás eredményét. A Jobbik és az MSZP-Párbeszéd tábora némileg, hibahatáron belül zsugorodott március óta: előbbi 12 százalékról 11 százalékra rontott, utóbbi pedig 11-ről 10 százalékra. A Nézőpont Intézet becslése szerint a magyar mandátumok kétharmadát, azaz 14 képviselői helyet szerezne a Fidesz-KDNP egy most vasárnapi EP-választáson. Ez azt jelenti, hogy jelenlegihez képest kettővel több politikust küldhetne az uniós törvényhozásba.

Alacsonyabb szinten nagyon jól működnek a magyar-amerikai kapcsolatok – mondta Frank Tibor Amerika-szakértő. A szakértő szerint ezt támasztják alá az amerikai befektetések Magyarországon és a közös vállalatok, valamint jelentős a turisztikai forgalom. Frank Tibor közölte: Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök május 13-ai találkozója elsősorban szimbolikus jelentőséggel bír. Ugyanakkor az Egyesült Államok számára emeli Magyarország jelentőségét, hogy Ukrajna szomszédja és a szovjet érdekszféra tagja volt. Az aktuális témák között felmerülhetnek még energiapolitikai kérdések, például a cseppfolyós gáz szállítása – tette hozzá.

Külföld:

Nagyon fontos, hogy az Európai Unió együttműködjön a szabályozatlan migráció elleni küzdelemben az Afrikában gócpontnak számító Nigerrel – jelentette ki Angela Merkel német kancellár Niameyben, háromnapos nyugat-afrikai körútjának utolsó állomásán. „Az emberkereskedők ellen csak úgy tudunk sikeresen fellépni, ha növeljük a munkahelyek számát itt. Beindítottuk az első beruházásokat, de bővíteni kell ezeket, mert reményt kell adnunk az embereknek a térségben, amely a migránsok útvonala Líbia, majd Európa felé. Vissza kell szorítanunk a szabályozatlan migrációt, ebben Niger már nagy erőfeszítéseket tett, és mi, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és általában az EU segítjük ebben” – mondta a kancellár.

A kaliforniai szenátus törvényjavaslatot fogadott el arról, hogy a 2020-as választásokon az elnökjelölti listán csakis azok szerepelhetnek, akik öt évre visszamenőleg közzétették adóbevallásukat. A törvényjavaslatot nagy többséggel, 27:10 arányban fogadta el a helyi szenátus, elemzők szerint válaszként arra, hogy Donald Trump elnök kijelentette: más elnökjelöltektől eltérően ő nem kívánja nyilvánosságra hozni az adóbevallását, mert azt szerinte még mindig vizsgálja az adóhatóság.  Ha a törvényjavaslat a kaliforniai kormányzó aláírása után hatályba lép, és Donald Trump változatlanul nem hozza nyilvánosságra az adóbevallását – a törvény megkövetelte öt évre visszamenőleg – akkor előfordulhat, hogy a neve nem fog szerepelni az elnökjelölti listán az előválasztáson Kaliforniában. A nyugati parti állam az Egyesült Államok legnépesebb tagállama, és az első között tartja meg az előválasztásokat.

Gazdaság:

Négy százalékos vagy azt meghaladó növekedéssel számol a kormány 2023-ig az Európai Bizottsághoz benyújtott konvergenciaprogramjában – írta a Világgazdaság. A GDP az idén és jövőre is 4 százalékkal bővül, 2021-ben 4,1 százalékra, 2022-ben 4,2 százalékra gyorsul, és 2023-ban is 4 százalékos lehet a növekedés. A következő években konszolidálódik az államháztartás, a hiány csökken, a deficit az idei 1,8 százalék után jövőre a GDP 1,5 százalékára mérséklődik, 2023-ra pedig már nullszaldós költségvetést tervez a kormány. A gyors növekedés és a csökkenő hiány révén gyorsan mérséklődhet az államadósság: a prognózis szerint az adósság az idei 69,2 százalékról jövőre 66,7 százalékra, 2022-re pedig már 60 százalék alá csökkenhet, 2023-ban a GDP 55,9 százalékát teheti ki.

Az idén január-márciusban világméretekben 1053,3 tonna aranyra volt kereslet, 7 százalékkal többre, mint 2018 azonos időszakában, ezt bőven fedezte az 1150 tonnás aranykínálat, ami nagyjából megegyezett a tavalyi első negyedévivel – közölte a Conclude Befektetési Zrt. A befektetési célú nemesfémekkel foglalkozó társaság szerint a kereslet legnagyobb részét továbbra is az aranyékszerek adták, 2019 első negyedévében 530,3 tonna fogyott belőlük, 1 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Ez elsősorban az indiai vételeknek köszönhető, miután a világ második legnépesebb országának lakói a februári, márciusi esküvői szezonban hagyományosan sok aranyékszert vásárolnak. Abban, hogy a 125,4 tonnára rúgó vételeik 5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi időszakét, az is szerepet játszott, hogy az indiai rúpiában kifejezett aranyárak csökkentek – mutatott rá Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

Könnyű:

A felső-ausztriai Bad Schallerbach egyik fogadósa csúnyán megvert és megsebesített négy vendéget, köztük egy magyart, akik szóvá tették, hogy nem a megrendelt ételt vitték ki nekik. A két vendég ráadásul arcába kapta a kifogásolt ételt. A 41 éves magyar és 40 éves német barátja ugyanis amiatt volt felháborodva, hogy az 56 éves fogadós nem azt hozta ki nekik, amit rendeltek. Ezt annyira zokon vette a vendéglő tulajdonosa, hogy arcukba hajította a teli tálakat, majd gorombán sértegetni kezdte vendégeit. Amikor egyikük a rendőrséget akarta értesíteni, a fogadós ütlegelni kezdte őket. A megtámadott vendégek a szabadba rohantak, s egy négytagú család az incidenst látva szintén jobbnak látta menekülőre fogni a dolgot. A fogadós azonban ezt sem vette jó néven, s megverte a család két tagját is, egy 43 éves férfit és annak 71 éves apját. A vendégek számos kisebb sérülést szenvedtek a történtek során, a fogadós pedig a később kiérkezett rendőrök előtt sem hagyott alább durva és ellenszegülő viselkedéséből. A vendéglőst feljelentették.