A rabbi és a múzeum is tud autentikus válaszokat adni a zsidóknak és a nem zsidóknak egyaránt

A rabbi és a múzeum is tud autentikus válaszokat adni

Darvas István főrabbi és Toronyi Zsuzsa, a Zsidó Múzeum vezetője beszéltek az emlékezés kultúrájáról.

 

 

 

 

 

 

 

Mindkét vendég beszélt rabbi Menachem Mendel Taubról, a kállói rebbéről, aki 96 éves korában halt meg Izraelben. Darvas István elmondta, a rabbi volt az egyik utolsó képviselője a magyar gyökerekkel rendelkező haszid irányzatoknak, ő volt az, aki mindenhol elénekelte a Szól a kakas már kezdetű dalt, ami az egyik felmenője nevéhez köthető. Taub rabbi Holokauszt túlélő volt, olyan ember, akin Auschwitzban Mengele is kísérletezett, aminek a következtében később nem lehetett gyereke, szakálla sem nőtt. Ő volt az, aki más haszid rabbikhoz képest, nem csak beszélt a Holokausztról, de még nyilvános előadásokat is tartott.

Toronyi Zsuzsa beszélt arról a múzeumról, amit Taub rabbi alapított, ahol egy egészen eltérő muzeológiai koncepcióval, mint a Jad Vasemé mutatják be a Holokausztot.  Véleménye szerint mindkét kiállítást meg kell nézni, amit a kállói rebbe alapított, az korábbi, mint a Jad Vasem, itt például lehet látni egy Tóra tekercsből kialakított viharkabátot. A tárlaton bemutatják azt a világszemléletet, amit a haszidok képviseltek, de azt az iszonyatos veszteséget is, amit elszenvedtek. Amint azt megemlítette, a Zsidó Múzeum vezetőjeként szerette volna felvenni a kapcsolatot a kálló rebbe által alapított intézménnyel, de még nem kapott választ a megkeresésére.

Idén Izraelben május 2-án, azaz Niszán hó 27-én emlékeznek meg a Holokauszt áldozatairól, ez a Jom HaSoa. Ez a megemlékezés teljesen más, mint a Magyarországon, Európában megszokottak, ahol több emléknap is van, amik ki is olthatják egymást, hiszen Auschwitz felszabadulásáról, a Győzelem Napjáról, minden országban vannak külön emléknapok, Magyarországon április 16-asőt országokon belül is vannak lokális megemlékezések, mint a pesti gettó felszabadulása, január 18 Izraelben a megemlékezésnek a zsinagógai naptárba illesztve van egy emléknapja. Ezt követi azonnal Jom Haatzmaut, a Függetlenség Napja.

Arra a kérdésre, hogy miért követi szorosan egymást ez e két nap, Darvas István azt felelte, hogy nem csak a rabbik tudnak autentikus választ megfogalmazni, hanem az olyan intézmények is, mint a Zsidó Múzeum. Jom HaSoa kapcsán úgy vélte, minden egyes nap van alkalom Kadist mondani a Holokausztban meggyilkoltakért, de ez a nap Izrael Állam narratívájának egy jeles napja. Nem kell vele teljesen azonosulni, mert mint megjegyezte, ennek az emléknapnak Niszán havába való beillesztése komoly vallásjogi kételyeket ébresztett sokakban. Ez a nap Magyarországon is fontos, de inkább pedagógiai, mint sem az aktív emlékezet szempontjából.

Az interjú a 2019. május 3-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.