Az LMP továbbra is a schifferi úton jár

Az LMP továbbra is a schifferi úton jár

Moldován László, az LMP fővárosi elnöke, erzsébetvárosi önkormányzati képviselője a Városligetről, illetve pártja lehetőségeiről, esélyeiről beszélt az idei évi két választás kapcsán a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

Budapestnek, Erzsébetvárosnak nagyon fontos a zöldfelület, bár az is igaz, a kerületben egyelőre ilyen nem nagyon van. A politikus elmondta, nagyon szeretné, ha Erzsébetvárosban több lenne a zöld, ezért bizony parkosítana, utakat alakítana át, korlátozná az autóforgalmat, mert mint megjegyezte, a kerületben radikálisan kellene zöldíteni.

Jelenleg a Városligetben zajlanak az építkezések, pedig többen többször, így Moldován László is tiltakozott a Liget Projekt ellen. Arra a felvetésre, hogy mit értek el a tiltakozások azt felelte, nem ő hozott döntést erről a projektről, azt az Országgyűlés tette meg, nem ő döntött arról, hogy ez kiemelt beruházásnak minősül, ezt a kormány határozta el. Annyit elmondott, amennyiben a hetedik kerületben polgármesternek választják meg, akkor mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a nagy beruházás a lehető leggyorsabban befejeződjön. Bár az igaz, hogy a Városliget elején egy mélygarázs épül, de ez nem egy lényegi beruházás, hiszen a Ligetbe óriási múzeumokat akarnak építeni, mindezeket a zöldfelület kárára. Nagyon sok olyan hely van Budapesten, ahová el lehetne helyezni ezeket az intézményeket, több olyan jelenlegi rozsdaövezet van, mint a Józsefvárosi pályaudvar, a Rákosrendező, ahol meg lehet építeni ezt a részt, a Városliget pedig egy közpark. A Ligetbe nem múzeumokat kell telepíteni, hanem fel kell újítani, hogy azt az emberek a megfelelő módon használhassák. Bár a Városligetet is felújítják, ami hasznos, de Moldován László szerint érdemes például megnézni azt, hogy ok hatóság a Városliget Zrt. is arról beszél, hogy sikerült az azbesztmentesítés, de a Petőfi Csarnok bontásánál kiderült, ez nem felel meg a valóságnak. Az új Nemzeti Galéria építési engedélye is úgy lett kiadva, hogy közben az építkezés mellett most is megtalálhatóak az azbesztes törmelékek.

Moldován László a saját esélyeit illetően elmondta, jelenleg Erzsébetvárosban is a legjelentősebb támogatottsága a Fidesznek van, az ellenzéki pártok sorrendje így néz ki, MSZP, LMP, Jobbik, DK. Bár a baloldali pártok a DK jelenlegi EP képviselőjét, Niedermüller Péter nevezték meg polgármester-jelöltnek, de még egyáltalán nem biztos, hogy Erzsébetvárosnak baloldali polgármester-jelöltje lesz, hanem egy zöld jelölt, aki Moldován László lesz. Hozzátette, bírja a kerületi meghatározó ellenzéki pártok, az MSZP és a Jobbik, meg természetesen az LMP támogatását is. Az LMP politikusa szerint eddig a baloldali pártok beszéltek közös jelöltekről, de olyan jelöltekre van szükség, akiket minden ellenzéki párt támogat, mert csak így lehet a Fideszt legyőzni Erzsébetvárosban is 2019 októberében. Azt hogy miként kerül sor a közös, minden párt támogatását bíró jelöltek kiválasztására, előválasztással, más módszerrel, még nem lehet tudni.

Az LMP a helyhatósági választások előtt természetesen megméretteti magát májusban az EP szavazáson is, a fővárosi elnök szerint nagyon szeretnének egy, de akár két helyet is szerezni.

Moldován László kérdésre válaszolva megerősítette, az LMP továbbra is a schifferi úton jár, azaz azon az úton, amit a párt alapítója, egykori vezetője, Schiffer András határozott meg.

Az LMP vezetése hozott egy határozatot, mely szerint minden párttal hajlandók együttműködni, kivéve a Fideszt és a Mi Hazánk Mozgalmát. Arra a felvetésre, hogy mi lehet azokon a településeken, ahol a kormánypárt ellenzékben van, elképzelhető-e együttműködés, Moldován László azt felelte, minden helyi szervezetnek van lehetősége felvetni együttműködéseket, ám persze ezekről a párt vezetésének is van, lesz beleszólása.