A földeket nem lehet pénzzel meglocsolni

A földeket nem lehet pénzzel meglocsolni

Szanyi Tibor, az MSZP EP képviselője, a párt alelnöke a kampányról, valamint az európai mezőgazdaság súlyos helyzetéről beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

A pártja esélyeiről azt mondta Szanyi Tibor, hogy a nemrégiben közzétett kutatás szerint az MSZP listavezetője, Tóth Bertalan jó helyezést ért el az ismertség és a népszerűség tekintetében. Hozzátette, ne húzónévként szerepel a párt elnöke a lista élén, hanem ezzel a lépéssel éppen a párt egészét akarta megjeleníteni, ezzel is elismerve az EP választás fontosságát.

Arra a kérdésre, hogy mi a biztosítéka annak, hogy ígéretéhez híven nem megy Brüsszelbe a pártelnök, a politikus szerint biztosíték a politikában nincsen, ez is egy bizalmi kérdés. Szanyi Tibor szerint megvan az esélye annak, hogy akár három képviselője is lesz az MSZP-nek, már a mandátumok elosztásának matematikája szerint is, hiszen – tette hozzá, a be nem jutott pártra adott szavazatokat a bejutottak között osztják el. Az MSZP becslései szerint az LMP nem jut be, a Momentum még kérdéses. Ebben a képletben, a mai számok szerint még a négy mandátum is benne van.

Szanyi Tibor szerint, bár valóban vannak olyan hangok, amelyek az MSZP válságáról, nehéz helyzetéről szólnak, nem fedik a valóságot. Mint hozzátette, az ilyen hangok mindig is a szocialistákkal voltak. Természetesen a pártnak össze kell kapnia magát, a képviselő igyekszik is mindent megtenni, hiszen most is folyamatosan járja az országot.

Szanyi Tibor EP képviselőként többek között a mezőgazdasággal foglalkozik, a mostani szárazságra szerinte nincs megoldás, a megváltozott klíma most kezdi csak megmutatni, hogy milyen nagy bajokat csinált az emberiség. A jelentős vízhiány miatt valami hihetetlen csodára van szükség ahhoz, hogy ne omoljon össze az európai mezőgazdaság klimatikus háttere. A kormány által meghirdetett GMO mentességgel kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy valóban az emberi fogyasztásra szánt termékek nem génmódosítottak, de az állati takarmányokról már ez nem mondható el, a hazai állatállománynak legalább a fele GMO-s takarmányon él.

A mezőgazdaság veszteségeit nem lehet európai szinten sem teljes körben pótolni, vannak ugyan technikák, amelyek segíthetnek, de ezek is csak egy ideig képesek biztosítani a károk enyhítését, a földeket nem lehet pénzzel meglocsolni. Vannak még komoly problémák, mint például az európai méhállomány megfeleződése, ami a növények beporzásában jelent súlyos gondokat.  Látni kell, az ökológiai katasztrófa már itt kopogtat. Hozzátette, az Európai Parlamentben folyamatosan napirenden ez a kérdés, de az emberi reagálóképesség jóval lassabb, mint a természeté.

Mindezek a gondok az állattenyésztésben is megjelennek, példaként hozva felé a marhatenyésztést, aminek hihetetlen nagy a vízigénye. A politikus szerint az is előfordulhat, hogy 10-20 éven belül kikopik a marhahús az emberi fogyasztásból.