A BreuerPress és a HetiTV hirei

A BreuerPress és a HetiTV hirei

 

 

Megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Kazahsztánban. A kormányfő hivatalos látogatást tett Kazahsztánban, ahol Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel folytatott megbeszélést, majd közösen tettek sajtónyilatkozatot. Orbán Viktor kiemelte: a kapcsolatok erősítése a keleti, közép-ázsiai országokkal „nekünk könnyen megy”, mert történelmi gyökereink a közép-ázsiai térségben élő népekhez kötnek minket, ezért a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok intenzívebbé tételének megvan a kulturális talapzata. Úgy látja, minden, ami ma történik a nemzetköz politikában, erre az új helyzetre reflektál. „Korábban evidencia volt”, hogy a technológia, a gazdasági fejlődés kérdésében, „a sikeres politikai rendszerek kikísérletezése ügyében a Nyugat okkal úgy érezte, hogy a legnagyobb teljesítményre képes a világon”, de ez a helyzet most megváltozott, és a Kelet folyamatosan erősödik. A következő tíz évet is ebben az erőviszony-változásban éljük le – fűzte hozzá. Orbán Viktor Kazahsztánból a kínai fővárosba, Pekingbe utazott tovább.

 

A bírói függetlenség nem abszolút és öncélú – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a magyar bírói függetlenséget garantáló törvény elfogadásának 150. évfordulója alkalmából tartott konferencián. „… mindenféle kificamított államelméletekkel szemben a bírói kar nem külső tartozéka, hanem belső alkotóeleme az államnak, a bírói hatalom maga az államhatalom egyik megnyilvánulása, amelynek sorsában mindig osztozik. (…) A bírói hatalom nem lehet független az államtól, hiszen maga is része annak, sem az igazságtól, hiszen annak szolgálatára létezik” – fogalmazott a házelnök. Nincs veszélyesebb döntés egy államra nézve, mint egy megmásíthatatlan rossz ítélet, nincs veszélyesebb ellensége egy társadalomnak, mint egy alkalmatlan bíró: ez a felelősség teszi a bírói hivatást magasztossá – tette hozzá a házelnök. Az állam egyik sarokkövét alkotta meg az 1869. évi 4-es törvény, és nyolcvan évig hatott. Nem véletlen, hogy éppen addig élt, amíg a magyar állami függetlenség, a 20. század közepéig – mondta a házelnök. Szerencsés az a nemzedék, amely újjászervezheti az államot. 1990-ben a kommunizmust, 2010-ben a posztkommunizmust sikerült lezárni, és a 21. századra újjáépülhetett a magyar állam – mondta Kövér László.

 

Új eszközöket, köztük járőrautókat és védőruházatot kaptak a Magyar Honvédség tűzszerészei. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az ünnepélyes átadáson elmondta: a tűzszerészek évente mintegy 2500 riasztást kapnak, vagyis naponta öt-hat járőrt kell helyszínre küldeni szerte az országban. Közölte: még mindig számtalan feltárt és feltáratlan hely van Magyarországon, ahol a tűzszerészek munkájára van szükség. Fontos, hogy méltó módon elismerjék a katonák mindennapi helytállását és szolgálatát – jegyezte meg a miniszter, kiemelve: kötelességük, hogy a legjobb, legkorszerűbb, a legnagyobb biztonságot nyújtó eszközöket adják nekik.

 

Örömteli, hogy a magyar alaptörvény kimondja: minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez, mindhárom tényező fontos – hangoztatta Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára. Hozzátette: nemzeti erőforrásként tekintenek az egészségre. Horváth Ildikó azt mondta, becslések szerint a foglalkozás-egészségügyi rendszerre fordított kiadás 14 milliárd forint, ezen túlmenően 60 milliárd forintra tehető a munkavállalók forintban mérhető nyeresége azáltal, hogy az egészséges munkakörnyezet révén elkerülik többek között a munkahelyi baleseteket és betegségeket. Kitért rá, hogy a foglalkozás-egészségügy jelentős részben a megelőzésről szól. Az ezen a területen tevékenykedő orvosok 66 százaléka teljes, míg 34 százaléka részmunkaidőben dolgozik.

 

Egyelőre nem jut pluszforráshoz a főváros patkányirtásával megbízott cég, mert nem született erről döntés a Fővárosi Közgyűlés közbeszerzési bizottságának ülésén – közölte Karácsony Gergely (Párbeszéd) a bizottság tagja, Zugló polgármestere. Azért nem hagyták jóvá a határozatot, mert a fideszes képviselők egy részének távolmaradása miatt nem sikerült elfogadni az ülés napirendjét – mondta. Úgy vélekedett: ma Budapest egyik legfontosabb ügye, hogy megmarad-e patkánymentes városnak vagy hozzá kell szoknunk az utcán szaladgáló állatokhoz. Eközben a főváros vezetői megpróbálják elfedni a tényeket, folyamatosan érthetetlen döntéseket hoznak, amivel bevallják, hogy képtelenek a probléma megoldására – tette hozzá.

 

Három hónappal meghosszabbították a Magyarországon elfogott, terrorcselekménnyel gyanúsított szír férfi, Haszan F. letartóztatását. A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a letartóztatást az ügyészség indítványa alapján, azzal egyezően július 24-ig hosszabbította meg, a gyanúsított szökése, elrejtőzése, a bizonyítás megnehezítése és a bűnismétlés veszélyének kizárása érdekében. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség terrorizmus gyanúja miatt, kitoloncolás során, március 24-én vette őrizetbe Magyarországon a szír férfit, aki három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja, és 2016-ban kivégzésekben vett részt. A Fővárosi Főügyészség múlt csütörtökön azt közölte: a kényszerintézkedés elrendelését követően végrehajtott nyomozási cselekmények alapján a megalapozott gyanú tovább erősödött, ezért az ügyészség indítványt tett a gyanúsított letartóztatásának három hónappal történő meghosszabbítására.

 

Külföld:

 

Viktor Janukovics, a 2014-es Majdan-tüntetések nyomán leváltott és Oroszországba menekült volt ukrán elnök vissza akar térni Ukrajnába azután, hogy Petro Porosenko átadta az államfői tisztséget utódjának – közölte a megbuktatott elnök ügyvédje, Vitalij Szergyuk, akit az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett. Szergyuk szavai szerint Janukovics hazatérésén már évek óta dolgoznak ügyvédei. Rámutatott arra, hogy a menesztett elnök Oroszországban csak ideiglenesen tartózkodik. „Védői mindent elkövetnek, hogy helyreállítsák jogait, és bebizonyítsák, hogy az ellene felhozott vádak politikai és nem jogi természetűek voltak” – hangsúlyozta Szergyuk. Meggyőződése szerint a kijevi elnökváltás után esély lesz arra, hogy a Janukovics elleni eljárás ne legyen átpolitizált. Az orosz sajtó által megszólaltatott ügyvéd hozzáfűzte: a védelem kiáll Janukovics jogai mellett attól függetlenül, hogy Ukrajna megválasztott új elnöke, Volodimir Zelenszkij milyen álláspontot képvisel az ügyben.

 

Lemondásra szólította fel Srí Lanka elnöke a védelmi minisztert és az országos rendőrparancsnokot – jelentette be az colombói elnöki hivatal. A parlament elnöke pár órával korábban azzal vádolta meg a hírszerzési vezetőket, hogy nem tettek semmit a vasárnapi merényletsorozat megakadályozásáért, jóllehet figyelmeztetést kaptak az indiai titkosszolgálattól. Maithripala Sziriszena, Srí Lanka államfője már kedden bejelentette, hogy átszervezi a rendőrséget és a biztonsági erőket, és – mint mondta – elvárja, hogy 24 órán belül változás történjen a védelmi intézmények élén. Hogy kik kerülnek a megüresedő tisztségekbe, arról még nem szólt az államfő.

 

Bocsánatot kért kormánya nevében Abe Sindzó japán miniszterelnök a szigetországban több évtizeden át érvényben lévő eugenikai törvények miatt elvégzett kényszersterilizációkért, és bejelentette, hogy a most elfogadott jogszabály értelmében az áldozatoknak kárpótlást fizetnek. „Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy társadalmunkban többé senkit ne érjen hátrányos megkülönböztetés, sem betegség, sem fogyatékosság miatt, és azon dolgozunk, hogy egymást tiszteletben tartva éljünk egymás mellett” – áll a miniszterelnök által jegyzett közleményben. Tokió mostanáig azon az állásponton volt, hogy az 1948-tól 1996-ig érvényben lévő eugenikai törvények keretében elvégzett kényszersterilizációk – amelyekkel a „rossz minőségű utódok születését” akarták megakadályozni – abban az időben teljesen törvényesek voltak.

 

Donald Trump amerikai elnök az idén sem vesz részt a fehér házi tudósítók szokásos évi gálavacsoráján, és állítólag megtiltotta részvételt a munkatársainak és a kormányzat tagjainak is. A Fehér Ház már korábban jelezte, hogy az elnök az idei gálavacsorán sem vesz részt, és e hét szombatján – amikor a gálavacsorát tartják – egy wisconsini kampányrendezvényen lesz. Sajtóinformációk szerint azonban ezúttal a munkatársainak és a kormányzat tagjainak is megtiltotta a részvételt. Több amerikai lap – meg nem nevezett forrásokra hivatkozó – értesülései szerint Bill McGinley, a Fehér Ház kabinettitkára kedden közölte is ezt a munkatársakkal. Az elnöknek köztudomásúan feszült a viszonya a sajtó egy részével, kedden is több Twitter-bejegyzésében név szerint támadott újságírókat és lapokat.

 

Nem marad válasz nélkül az, hogy az Egyesült Államok szigorította a szankciókat az iráni olajipar ellen – figyelmeztetett Teheránban Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője. A Twitter közösségi oldalra feltett üzenetében azt írta, az Egyesült Államoknak tudnia kell, hogy ellenséges intézkedései nem maradnak válasz nélkül, és az iráni nép nem fogja ölbe tett kézzel nézni az ellenséges tevékenységet. A vallási vezető nem részletezte ugyanakkor, hogy milyen lehet az iráni válaszlépés. Mint hangoztatta, nem vezetnek sehova az iráni olaj eladásának bojkottálására irányuló amerikai erőfeszítések. „Eddig is annyi olajat exportáltunk, amennyi szükséges volt, és amennyit akartunk” – tette hozzá Hamanei.

 

Az izraeli biztonsági erők Szamáriában (Ciszjordánia), a Palesztin Hatóság irányítása alatt álló Zawiya közösségben lerombolták egy arab terrorista otthonát, aki múlt hónapban egy késes-fegyveres terrortámadásban megölt két izraelit, közölték az Izraeli Védelmi Erők Twitteren. A Palesztin Hatóság hivatalos hírügynöksége, a Wafa összecsapásokról számolt be a művelet során az izraeli erők és a lakosok között. A kődobálásra reagálva a csapatok tömegoszlató eszközökkel reagáltak, sérülésről nem érkezett jelentés. A családdal kedd éjszaka közölték, hogy el kell hagyniuk a házat. A hadsereg március 26-án értesítette a terrorista családját, hogy házuk lebontását tervezi. Omar Abu Laila (18) március 17-én reggel az Ariel-csomópontnál megkéselte Gal Keidan (19) törzsőrmestert, ellopta a fegyverét és tüzet nyitott az elhaladó járművekre, eltalálva a 12 gyermekes Ahiad Ettinger (47) rabbit, majd ellopva egy autót a közeli Gitai Avisar-csomóponthoz vezetett, ahol ismét tüzet nyitott és megsebesített egy másik katonát, Alexander Dvorsky-t. Ezt követően a közeli Burkin arab faluhoz hajtott, a járművet a közösség bejáratánál hagyta és gyalog folytatta a menekülést.

 

Gazdaság:

 

Célegyenesbe fordult a Budapesti Corvinus Egyetem modellváltásának jogi előkészítő folyamata. „Aláírtam az alapítvány alapító okiratát, és be fogjuk nyújtani a bíróságra” – mondta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Budapesti Corvinus Egyetemen, amely alapítványi fenntartásba kerül. A fenntartói jogköröket jelenleg gyakorló Palkovics László bejelentette, hogy benyújtja a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány alapító okiratát a bíróságnak. A kormány szándéka, hogy további más egyetemeket is hasonló formában alakítson át. A cél az, hogy a Corvinus bekerülne a világ 200 legjobb egyeteme közé és Európa 100 legjobb egyeteme közé. Hernádi Zsolt a kuratórium elnöke, Csák János, Lánczi András, Martonyi János és Palotai Dániel a kuratórium tagjai.

 

Időjárás:

 

Hazánkban csütörtökön délelőtt változó mennyiségű fátyol-és gomolyfelhő lesz az égen, északkeleten még néhol előfordulhat záporeső. Délután sok napsütésre készülhetünk, a gyengén felhős és közepesen felhős területek egyaránt jelen lesznek. Számottevő mennyiségű csapadék nem várható, északkeleten és a Duna-Tisza közén egy-egy futó zápor kialakulhat. A szél napközben eros délnyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön nem érkezik front. A napsütés jót tesz a hangulatnak és a közérzetnek. A csapadékos tájakon fülledté válik a levegő, az asztmások légszomjat, nehézlégzést és mellkasi fájdalmat tapasztalhatnak. Az erős szél fokozódó fejfájást eredményez. A melegedés hatására migrén és fáradékonyság jelentkezhet. A közlekedést az erős szél és zivatarok nehezítik. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.