A szövetség szeretne érmeket is látni a magyaroktól a tokiói olimpián

A szövetség szeretne érmeket is látni a magyaroktól a tokiói olimpián

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a sikeres sportágáról, a magyarországi zsidók kiemelkedő szerepéről a magyar sportéletben.

Németh Szilárd a Magyar Birkózó Szövetség elnökeként a szövetség nevében ma köszönti az Európa bajnokságon érmet szerzett sportolókat, köztük az aranyérmet szerzett Bartha Emesét, aki egyébként Csepelen sportol. Kiemelte, a magyar küldöttség sikeresen mutatta meg tudását, mindezt úgy, hogy ráadásul nem is a legerősebb csapattal utaztak ki a versenyre. Mint elmondta, a romániai Európa bajnokságot jól szervezték meg, de itt is mindenki elmondta, a tavaly budapesti vébé nagyon magasra tette a lécet a szervezés színvonalát illetően. Az idén Kazahsztánban lesz a világ legjobb birkózóinak az összecsapása, most rajtuk a sor, hogy a magyarok nyomdokaiba lépjenek.

Az olimpiai felkészülést illetően arról számolt be Németh Szilárd, hogy már elindultak a kvótaszerző versenyek, Magyarország is megpályázza egy ilyen megrendezését, erre van is esély. Ez azért is fontos, mert egy hazai rendezésű versenyen a közönség által komoly támogatást kapnak a sportolók egy olimpiai kvóta megszerzésére. A szövetség szeretne érmeket is látni a magyaroktól a tokiói olimpián, ezért mindenki a szövetségi kapitányok, az edzők, a versenyzők mindent megtesznek.

A politikus nagy örömmel beszélt a New Yorkban bemutatott kiállításról, amelyik a magyar zsidó sportlegendákat mutatja be, amelyet a magyar külügyminiszter nyitott meg tegnap. Hozzátette, nagyon is aktuális volt ennek a kiállításnak a megrendezése, hiszen idén kerül sor a Maccabi Európa Játékok megrendezésére Budapesten. Hozzátette, a kiváló magyar zsidó sportolók között helye van az 1936-ban olimpiai aranyérmet szerző Kárpáti Károly szabadfogású birkózónak is.

A magyar zsidók szerepe sportban mindenhol kiemelkedő volt, mint Aschner Lipóté, Weiss Manfrédé, akiknek az volt az egyik fontos feladatuk, hogy a gyárukban dolgozó munkásoknak létrehozzanak egy testedző kört, így tudott például megalakulni 1912-ben a Csepel SC. A Weiss család volt az, amelyik a sportéletet jelentősen támogatta Csepelen, az összes szakosztályával egyetemben, legyen szó atlétikáról, birkózásról, súlyemelésről, ökölvívásról, labdarúgásról. Ezek a nagytőkések az erőt látták ebben, akik ma a stadionokat kritizálják, pedig semmilyen elképzelésük sincsen a sport világáról. Megjegyezte, amíg felépül egy stadion, addig az több ezer embernek ad munkát, ha felépül, akkor azt üzemelni kell, de ezért be is indul a támogatói világ. Példaként hozta fel a politikus a Fradiit, amelynek a stadionjában, az azt körülvevő közegben elképesztő gazdasági potenciál jelenik meg, az a beruházás talán már régen megtérült.

Németh Szilárd beszámolt arról is, hogy már épül Csepelen a birkózó csarnok, amelyik egy többfunkciós intézmény lesz, itt nem csak a birkózó és más sporteseményeket fognak megrendezni, hanem kulturális rendezvényeknek is otthonául szolgál, mint megjegyezte, eddig nem volt a kerületben olyan nagyobb terem, ahol a Jedlik Ányos gimnázium megtarthatta volna a szalagavatóját, ám most már erre is lesz lehetőség.