A Pészah és minden más ünnep szerethető egy nem zsidó ember számára is

A Pészah és minden más ünnep szerethető egy nem zsidó ember számára is

Darvas István főrabbi a Heti Tv Pirkadat című műsorában a Pészahról, a Szédes estéről beszélt.

A főrabbi elmondta, az OR-ZSE zsinagógájában, a Bét Jehudában is a két Széder este közül is csak az elsőt üli meg a közösség péntek este. A második estét pedig mindenki, így a főrabbi is a családjával tölti.

A Pészah alatt szombaton és vasárnap teljes ünnep van, majd vasárnap estétől kezdődik az úgynevezett félünnepi időszak csütörtökig, majd ezt követi a teljes ünnep újra, majd a Szombat. Darvas István megjegyezte, bár tudja, hogy a hétköznap a híveknek munkanap, de arra szokta felhívni a figyelmet, hogy Pészah ünnepe nyolcnapos, azaz a második Széder estével ne tekintsék az ünnepet befejezettnek.

A Pészah alatt kovászosat nem szabad fogyasztani, azokat el kell tüntetni a házból, vagy az oda nem illő termékeket, a homecet az ünnep idejére el kell adni. Megjegyezte, nem csak az tekinthető homecnek, amiről biztosan tudjuk, mint például a kenyér és a sör, de azok is, amikről az ember nem tudja biztosa, hogy az Pészahra kóser. Az askenáz zsidók a Pészah alatt hüvelyes növényekből készült ételeket sem fogyasztanak.

Arra a kérdésre, hogy ezekre miért van szükség, a főrabbi elmagyarázta, egyrészt egy tórai parancsolatról van szó, másrészt pedig spirituálisan úgy tekintenek a zsidók a homecre, mint az emberben lévő rossz ösztön szimbólumára, amitől egy időre megszabadulhatnak.

A zsidók az egyiptomi kivonulással a szabadságot választották, az ismeretlent a már megszokott helyet. Darvas István szerint az, hogy ez mennyire volt jó akkor a zsidóknak, ez ma milyen hatással van, az a kivonulással egyidős kérdés. A kivonulást követő negyvenéves vándorlás során azért többször is felmerült, hogy nem kéne-e visszamenni Egyiptomba, a biztosba, de rabszolgaságba. A főrabbi szerint a szolgaság helyett mást választottak, de ez nem a mai értelemben vett demokrácia volt, ahol mindenki hallatja a hangját, inkább az, hogy azok beszélnek, akik valójában értenek is hozzá, mint Mózes.

Mózes és az Örökkévaló kapcsolatáról azt mondta el a főrabbi, hogy ma is igaz, ha valaki igazán közel kerül az istenhez, az a számára nehéz döntéseket is el tudja viselni, mint isteni döntést.

Az ünnep kapcsán arról beszélt még, hogy Pészah és minden más ünnep szerethető egy nem zsidó ember számára is. ahol a gyerekeké az egyik főszerep.

Széder este is így van, amikor is őket igyekeznek minél tovább bevonni az ünnepbe. Ehhez tartozik, amikor megtalálják az áfikomant, amit csak valamilyen ajándékért cserébe adnak vissza a felnőtteknek. Az esti vacsora alatt a gyerekek énekelnek, aktívan vesznek részt az estében. A Széder este a galutban, a szétszóratásban tart két napon át, Izraelben egynapos.

Darvas István a Bét Jehuda zsinagógai közösségről is beszélt, aminek a világi vezetője egy nő, a főrabbi szerint a közösség tagjai a legalkalmasabb jelöltet választották, aki történetesen nő. Szóba került a nők szerepe, Darvas István szerint mindig is csak hálás szívvel lehet a nőkre tekinteni, akik munka mellett igyekeznek ellátni a zsidó háziasszonyi szerepeket, amik Pészah idején nehezebbek egy kissé. A mai zsidó gondolkodásban fontos az is, hogy a nők is eljárjanak a zsinagógákba, mert ott is fontos a jelenlétük.

A főrabbi értékelte a nemrégiben lezajlott tisztségviselő választást a BZSH-ban, szerinte az a lehető legnormálisabban zajlott, a végeredmény is igazolta, majd reményét fejtette ki, hogy a Mazsihiszben rövidesen megrendezendő választás is így zajlik le.