Pompeo szerint a Trump-kormány jobb életet akar mind az izraeliek mind a palesztinok számára.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

 

 

Belföld:

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője kezdeményezi, hogy töröljék el a zuglói parkolási díjakat addig, amíg a rendszer ráfizetésesen működik és egy „új, alkalmas polgármester” nem rendezi a helyzetet a kerületben. Kocsis Máté arról is beszámolt, hogy a kormánypártok szombatig több mint félmillió támogató aláírást gyűjtöttek össze Orbán Viktor hétpontos programjához a bevándorlás megállítására. A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, a XIV. kerületben az autósok és az önkormányzat is egy előnytelen szerződésbe dobálja a pénzt, a Párbeszéd társelnökének hibái pedig rengeteg pénzükbe kerülnek az ott lakóknak. Felszólította a polgármestert, hogy vállalja a felelősséget az elkövetett hibákért, a kifogásolt parkolási szerződést pedig mondja fel. Kifejtette: az új zuglói parkolási rendszer egymilliárd forintos kiesést okozott az önkormányzatnak, vagyis a zuglóiaknak naponta 1 millió forintjukba kerül Karácsony Gergely alkalmatlansága. Ráadásul korábban a Közbeszerzési Döntőbizottság is egymillió forintra büntette a XIV. kerületet a parkolási tender szabálytalanságai miatt – idézte fel. Kitért továbbá arra is, hogy a fővárosi kerületek Zugló kivételével nyereségesen tudják üzemeltetni a parkolást, a korábban általa vezetett Józsefvárosnak például évente 4-500 millió forintos bevétele származott abból, amit a közbiztonság javítására és fejlesztésekre tudtak fordítani.

A Fideszt egyik legsikeresebb tagpártjának tartja a középjobb és jobboldali pártokat tömörítő Nemzetközi Demokrata Unió (angol rövidítéssel IDU) egymást követő három kétharmados választási győzelméért – mondta Novák Katalin.  Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondt az IDU számára a Fidesz szövetséges, látják, hogy ugyanazokat az értékeket képviseli, amelyeket az IDU is sajátjának tart, így a demokráciát, a vallásszabadságot, a kereszténység védelmét, családügyben a hagyományos, konzervatív értékek oltalmát. Novák Katalin kitért arra, hogy Magyarországon – szavai szerint – létrejött egy olyan ellenzéki szövetség, amelyben összeállt a szélsőjobb és a baloldal, és ez olyan jelenség, amelyet mindenki  aggodalommal figyel, hiszen – mint mondta – „nyíltan antiszemita politikai erők már a baloldallal szövetkeznek csak hogy hatalomhoz tudjanak jutni”.

A Demokratikus Koalíció egységes és kiszámítható párt, amely a megalakulása óta egyetlen jelentős politikai fordulatot sem tett – mondta Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke a DK európai kampánynyitó rendezvényén. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: mutassanak neki egy másik olyan pártot, akár kormánypártit, akár ellenzékit, amelyik „nem cikcakkokban próbálta megközelíteni a jövőt”. A Demokratikus Koalíció soha, egyetlen percig nem alkudott meg a Fidesszel, sem politikai, sem üzleti ügyben – folytatta felsorolását. Nem kell taktikázni, nyugodtan lehet nemet nyomni az igazságtalan családvédelmi akciótervre, nem kell tartózkodni – utalt parlamenti szavazásukra. Harmadik érvként leszögezte, a DK a legeurópaibb magyar párt. Az előttük álló feladatokról azt mondta, sokaknak lehetetlennek tűnik az a vállalkozás, amibe a DK belefogott, de meg kell próbálni a lehetetlent. Előbb-utóbb célhoz fogunk érti – tette hozzá. A küzdelem sikeres megvívásához semmi másuk nincs a hitükön és igazukon kívül, miközben egy olyan hatalommal állnak szemben, amelyik elfoglalta az országot – jelentette ki.

Szabad és zöld, élő és élhető Budapestet ígért kampányindító rendezvényén Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje. Zugló polgármestere olyan várost szeretne, ahol jobb minőségben és tovább élhetnek a lakosok. A Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott: nem erős vezető, hanem egy erős város vezetője szeretne lenni. Hozzátette: ragaszkodik az előválasztáshoz és ahhoz is, hogy a budapestiekkel együttműködésben határozzák meg programjának legfontosabb feladatait.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint tovább nőtt Tarlós István népszerűsége a fővárosban. A Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásból kiderül, hogy fél évvel a főpolgármester választás előtt a budapestiek 48 százaléka a hivatalban lévő város vezetőt támogatja. Karácsony Gergelyre a szavazók 29, Puzsér Róbertre pedig a budapestiek 9 százaléka voksolna. A fővárosban 1 millió 400 ezren szavazhatnak. A felmérés március 28-a és április 5-e között ezer ember telefonos megkérdezésével készült.

További intézkedéseket vár a kormánytól a Magyar Kórházszövetség a bérek emelése, valamint az ösztöndíjak biztosítása mellett. A szervezet a pénteken zárult 3 napos kongresszus után kiadott közleményében azt hangsúlyozza: egyetért Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások miniszterével abban, hogy a jelenlegi finanszírozási rendszer gyökeres változtatására van szükség, és ehhez strukturális átalakítások is kellenek. A Kórházszövetség azt is szeretné, hogy az Egészséges Budapestért Programban a központi régióban is hasonló kórházi beruházások valósuljanak meg.

A kormány célja, hogy Magyarország 2030-ra Közép-Európa vezető turisztikai térsége legyen – mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Rogán Antal Zalaszabarban arról beszélt: ehhez a kabinet minden hazai és európai uniós forrást megad. A Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark több mint 1 milliárd forintos fejlesztésének átadásán a politikus arról is beszélt, hogy a következő évtizedben 828 milliárd forint forrást szán a kormányzat a magyar turizmus kifejezetten Budapesten kívüli fejlesztéseire.

Törvénymódosítással segítené a gyermeket vállaló pedagógusok előrelépését a Demokratikus Koalíció. Arató Gergely, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese elmondta: a párt, kezdeményezi a pedagógus előmeneteli rendszer változtatását, hogy a gyermeket vállaló tanárok is nagyobb eséllyel juthassanak fizetésemeléshez. Úgy vélte: a kormány megtagadja az előrelépés lehetőségét azoktól a pedagógusoktól, akik bár korábban sok évi szakmai gyakorlatot szereztek, 2013 után gyermeket vállaltak és gyedre mentek.

A Felvidékről kitelepítettekre emlékeztek Komáromban. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt: a Benes-dekrétumok nélkülözték a nemzetközi jogi és az emberi alapokat. 1947-ben ezen a napon kezdődött a szlovákiai magyar lakosság kitelepítése. Csaknem 170 ezer magyar hagyta el az állam területét.

Külföld:

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ó azt mondta, nem hiszi, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök utalása az izraeli szuverenitás kivetéséről Júdea és Szamária telepeire ártana a Trump-kormány nagy érdeklődéssel várt béketervének. „Úgy gondolom, hogy az elképzelésünk, amelyet majd bemutatunk, jelentős változást fog reprezentálni a korábbi modellekhez képest,” mondta Pompeo a CNN riporterének, Jake Tappernek. „Rengeteg ötletünk volt 40 évig. Ezek nem teremtettek békét az izraeliek és palesztinok között… mi egy olyan elképzelést terjesztenénk elő, amely új ötleteket tartalmaz, amelyek különbözőek, egyediek, amelyek megpróbálják átfogalmazni és átformálni azt, ami egy megoldhatatlannak problémának tűnik.” Pompeo szerint a Trump-kormány jobb életet akar mind az izraeliek mind a palesztinok számára. Az izraeli választásokat megelőző napokban Netanjahu azt nyilatkozta, hogy amennyiben győz, szándékában áll fokozatosan kivetni az izraeli jogot az összes telepre, és reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja ebben.

Alexandria Ocasio-Cortez egy holokauszt-idézettel védte meg Ilhan Omart A demokrata képviselőnő tiltakozását fejezte ki, amiért Donald Trump amerikai elnök Ilhan Omar 9/11-el kapcsolatos szavait támadta — olvasható az i24NEWS oldalán. Mint arról az amerikai média az utóbbi napokban beszámolt, Ilhan Omar demokrata kongresszusi képviselőnő azért került támadások kereszttüzébe, mert egy előkerült videófelvételen így utalt a 9/11-es merényletre: „Valakik csináltak valamit”. Donald Trump egy videót osztott meg Twitter-oldalán, ahol Omar szavai hallhatóak a merénylet képsoraival összevágva. Az Omart védő demokraták közé állt Alexandria Ocasio-Cortez is, aki egy olyan bejegyzéssel védte meg képviselőtársát, melyben Martin Niemöller híres holokauszt-verse szerepel, benne a sorral: „A zsidókért jöttek, de nem szóltam, mert nem voltam zsidó”.

Az amerikaiak egyharmada a holokauszt történetének alapvető tényeivel sincsen tisztában — írja a Jediot Aharonot. Az amerikaiak egyharmada szerint csupán 2 millió áldozata volt a holokausztnak, és az ezredfordulós generáció 66 százaléka soha nem is hallott Auschwitzról — legalábbis ez derül ki egy amerikai kutatásból, melyet a Claims Conference rendelt meg. A megkérdezettek 45 százaléka nem tudott megnevezni egyetlen koncentrációs tábort vagy gettót sem, ez a szám azonban még nagyobb a fiatalok között.

Újabb izraeli űrhajó megy a Holdra. A SpaceIL elnöke, Morris Kahn jelentette be, hogy „újabb szondát fogunk a Holdra küldeni, és [ezúttal] sikeres lesz a küldetés”. A dél-afrikai születésű milliárdos azt is közölte, hogy vasárnap fog összeülni a csapat a feladat megvitatására. Héberül hozzátette: „Minden fiatalnak üzenem: ha elsőre nem megy, álljatok fel, és próbáljátok meg újra! Én is ezt teszem”. Az első Bérésit szonda csütörtök este érte el a Holdat, minden bizonnyal az égitest felszínébe csapódva, majd felrobbanva.

Az orosz főrabbi az orosz-izraeli kapcsolatok javulásában reménykedik. A vallási vezető szerint ismét egyértelművé vált, hogy Benjamin Netanjahu nagy tiszteletnek örvend Oroszország elnökénél — írja a Jerusalem Post. „Reméljük, hogy a választások után a két ország közötti kapcsolat még tovább erősödik majd… a már mostani jó kapcsolat is nyilvánvaló Putyin elnökünk és Benjamin Netanjahu miniszterelnök között” — fogalmazott Berel Lazar, Oroszország főrabbija. A rabbi utalt a két politikus közelmúltbeli moszkvai találkozójára, amely pár nappal az izraeli választások előtt történt, és amely során a vallási vezető szerint ismét egyértelművé vált, hogy a zsidó állam vezetője nagy tiszteletnek örvend Oroszország elnökénél. „Nagyon remélem, hogy Oroszország meg fog tenni mindent azért, hogy segítse Izraelt és cserében Oroszország is számíthat mindenre, amit csak Izrael nyújtani tud neki” — tette hozzá Berel Lazar főrabbi.

Jair Bolsonaro brazil elnök csütörtöki szavait korrigálta, amikor is arról beszélt, hogy a nácik bűneit „meg lehet bocsátani”, de nem lehet elfelejteni. Szombat este Izrael brazíliai nagykövete, Josszi Selli a következő szöveget osztotta meg Bolsonarótól: „Izrael népének a következő üzenetet írtam a jeruzsálemi Jad Vasem múzeum emlékkönyvébe: »Aki elfelejti a múltját, annak nincsen jövője.« Szavaimnak minden egyéb értelmezése csakis azoknak az érdekeit szolgálja, akik el akarnak engem szakítani zsidó barátaimtól”. Az üzenetben továbbá szerepelt, hogy „a megbocsátás személyes dolog. A beszédemet nem történelmi kontextusban akartam, hogy értelmezzék, főleg nem egy olyan esetben, ahol több millió ártatlan áldozatról beszélünk egy kegyetlen népirtás során”.

Bocsánatot kért Aleksandar Vucic szerb államfő a Szerbiában élő magyaroktól a szombati ellenzéki tüntetésen elhangzott gyűlöletbeszéd miatt. „Ami szombaton elhangzott a mi magyar polgárainkról, az nem a többségi Szerbia álláspontja. Bocsánatot kérek ezért tőlük. Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé” – mondta Vucic, miután felkereste a belgrádi központi kórházban folyó építkezést. Szavait idézték szerbiai hírportálok. Vucic arra reagált, hogy a szombati belgrádi ellenzéki tüntetésen Sergej Trifunovic, a Szabad Polgárok Mozgalma nevű párt vezetője sértő kijelentéseket tett többek között a magyarokra is. Azt mondta, hogy Vucic „szíriaiakkal és magyarokkal népesíti be Szerbiát”.

A legfrissebb felmérések szerint a brit ellenzék vezető erejének, a Munkáspártnak valós kormányalakítási esélyei lehetnének, ha a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatában beállt patthelyzetből az előrehozott parlamenti választások kiírása kínálná a kiutat. Az Electoral Calculus nevű, elsősorban matematikai modelleket alkalmazó online politikai előrejelző cég által a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lap számára elvégzett széleskörű kutatás azt mutatta ki, hogy a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt egy „azonnali” parlamenti választáson 296, a jelenleg is kisebbségben kormányzó Konzervatív Párt 259 képviselői helyet szerezne a londoni alsóházban. A konzervatívoknak jelenleg 313, a Munkáspártnak 246 képviselője van.

Legalább 121 halottja és 561 sebesültje van eddig a Tripoliért vívott harcoknak – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Twitteren. A WHO líbiai irodája egyúttal elítélte, hogy ismételt támadások érik az egészségügyi alkalmazottakat és a mentőket Tripoliban, amelyekben eddig egy mentősofőr és két orvos vesztette életét. A tobruki ellenkormányt támogató Halífa Haftar tábornok április elején indított offenzívát a nemzetközileg elismert egységkormány székhelye, a líbiai főváros ellen. A 75 éves Haftar a magát Líbiai Nemzeti Hadseregnek nevező katonai alakulat vezetője. Bírálói azzal vádolják a tábornokot, hogy katonai diktatúrát akar kiépíteni az országban. Basszám Radi egyiptomi elnöki szóvivő közölte, hogy Abdel Fattáh esz-Szíszi államfő Kairóban tárgyalt a líbiai helyzet legújabb fejleményeiről Haftar tábornokkal. A szóvivő részletekbe nem bocsátkozott. Az ENSZ líbiai missziója (UNSMIL) figyelmeztette a harcoló feleket, hogy ne támadják meg a civilek lakta területeket.

Nagyobb figyelmet kell fordítania Németországban a szövetségi alkotmányvédelmi hivatalnak (BfV) a szélsőjobboldali szerveződésekre – mondta a nemzetbiztonsági szolgálat vezetője. Thomas Haldenwang arra a kérdésre, értelmezhető-e elhatárolódásként elődjétől, Hans-Georg Maassentől, hogy hivatalba lépésekor a szélsőjobb elleni határozottabb fellépést ígérte, kiemelte, nem szeretné, hogy folyton összehasonlítsák a BfV előző vezetőjével. Hozzátette, hogy már öt hónapja irányítja a belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálatot, és önállóan jelöl ki súlypontokat. Ilyen súlyponti elem a hatóság munkájában a „fokozott figyelem” a szélsőjobboldal tevékenységére.

Irán a nemzetközi közösség állásfoglalását várja arról, hogy az Egyesült Államok terrorszervezetté nyilvánította a Forradalmi Gárdát – közölte Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter. „Üzenetet fogunk küldeni minden ország külügyminiszterének, hogy közöljük velük, állást kell foglalniuk, illetve arra figyelmeztessük őket, hogy ennek a példátlan és veszélyes amerikai intézkedésnek voltak és lesznek következményei” – idézte Zarífot az IRNA iráni hírügynökség. A külügyminiszter közölte, hogy António Guterres ENSZ-főtitkárnak és a Biztonsági Tanácsnak is levelet küldött, amelyben tiltakozik „a törvénytelen amerikai intézkedés ellen”.  Donald Trump amerikai elnök hétfőn jelentette be, hogy az Egyesült Államok külföldi terrorszervezetnek minősíti a Forradalmi Gárdát. Válaszul Irán Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácsa ugyancsak terrorszervezetnek nyilvánította az Egyesült Államok hadseregét.

A Jeruzsálembe bevonuló Jézusnak a mai világhoz szóló üzenetéről beszélt Ferenc pápa virágvasárnapi homíliájában a Szent Péter téren bemutatott misén, amellyel megkezdődtek a húsvéti nagyhét szertartásai a Vatikánban. Ferenc pápa szerint Jézus a kereszthalálát megelőző jeruzsálemi bevonulásával már megmutatta, melyik életutat kívánja példaként felmutatni az emberiségnek.  Az alázat útját járta a diadalittasság helyett, az igazságot választotta a hamis kompromisszumok, a „mindenáron a győztes szekerére való felkapaszkodás helyett” – mondta az egyházfő. A virágvasárnapi szertartás a Szent Péter tér közepén kezdődött, ahol Ferenc pápa megáldotta a pálmafa- és olajfaágakat.

Ezrek tüntettek a szigorú ausztrál bevándorlási politika ellen a szigetország több városában. Több mint ezren gyűltek össze Canberra központjában a helyi muszlim közösség vezetésével. A tiltakozók azt követelték, hogy a kormány vessen véget annak a széles körben bírált gyakorlatnak, amely szerint a tengeri úton érkező migránsok nem léphetnek ausztrál területre menedékjogi eljárásuk lezárása előtt. Ezeket az embereket 2013 óta Naurun és a Pápua Új-Guineához tartozó Manuson tartják fogva. „Ebből elég” – mondta Katherine Rainger, az anglikán egyház illetékese a canberrai megmozduláson. „Véget kell vetni annak, hogy határozatlan ideig fogva tartjuk azokat, akik nem követtek el semmiféle bűncselekményt” – tette hozzá.

Gazdaság:

Görögország előtörlesztené az IMF-fel szembeni adósságának csaknem a felét. A görög pénzügyminisztérium várakozása szerint az erről szóló megállapodást akár már a közeli napokban aláírhatják. A görög lépés mögött az áll, hogy Athén a pénzügyi válság tetőfokán kapott hitelt a Nemzetközi Valutaalaptól, amikor a kamat évi 5 százalék körüli volt. Ennek az adósságnak a finanszírozása ma már jóval költségesebb, mint ha a piacról vonnának be forrásokat, ahol a 10 éves kötvényhozam 3,3 százalék körüli. A gyakorlatban ez refinanszírozást jelent, azaz az előtörleszteni kívánt összeggel megegyező értékű kötvényt bocsátanának ki, ami után viszont kevesebb kamatot kell fizetni, mint a jelenlegi 5 százalék.  Görögországnak csaknem 9,3 milliárd dollárt kell visszafizetnie az IMF-nek 2024-ig. A Reuters április elején azt közölte, hogy értesülései szerint Görögország júniusban bocsát ki adósságpapírokat az IMF-kölcsön egy részének a visszafizetésére. Görögország az euróövezet legeladósodottabb országa, az államadósság a GDP 180 százaléka.

Februárban az import euróban számított értéke 7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a bővüléshez hozzájárult a beruházások és a fogyasztások dinamikus növekedése – közölte a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője. Regős Gábor azt mondta, a beruházások hosszan tartó növekedése elvezethet a export kívánt bővüléséhez is. A legfrissebb KSH-adatokat idézve hozzátette: februárban az export euróban számított értéke 6,9 százalékkal nőtt, a külkereskedelmi mérlegtöbblet pedig 49 millió euróval bővült az egy évvel korábbihoz képest. Megemlítette, hogy a 3 százalékos inflációs célt márciusban jóval meghaladta a fogyasztói árak növekedése, amely 3,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A közgazdász a turizmusról szólva közölte, jelenleg már látszik minimális növekedés az ágazatban, ehhez hozzájárult az árak növekedése és az, hogy Budapesten jelentős a kapacitások kihasználtsága.

Könnyű:

Emlékutak indulnak Csontváry Kosztka Tivadar halálának 100. évfordulója alkalmából, a program résztvevői Dalmáciában és Bosznia-Hercegovinában azokat a helyeket keresik fel, ahol a festőművész alkotott. Az utazás az UNESCO-val közösen ünnepelt Csontváry-évfordulóhoz kapcsolódik, egy tematikus kulturális út többet ad a művészet iránt érdeklődőknek, mint egy album vagy egy előadás – mondta Békefi Anna turisztikai szakember. Hozzátette, különleges élmény az eredeti helyszínek felkeresése. Az első emlékút április végén indul, de Békefi Anna tájékoztatása szerint a nyáron és ősszel is indulnak Csontváry-emlékutak. Ludmann Mihály művészettörténész kifejtette: Csontváry sokat utazott, így különösen izgalmas felfedezni, hogy honnan látta a képein megjelenő helyszíneket.