Két jövőkép közül kell választani májusban

Két jövőkép közül kell választani májusban

Hollik István kormányszóvivő, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a családról, a reptéri helyzetről, de szóba került még az EP választás kapcsán Európa jövője is.

A kormányszóvivő a családvédelmi akciótervvel, a család fogalmával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, mind a törvény, mint a kormány családpolitikájának a középpontjában a gyermek áll. Éppen ezért került a családvédelmi törvénybe olyan megfogalmazás a család kapcsán, hogy a család alapja a házasság vagy az egyenesági leszármazás. Ez azt jelenti, ahol van szülő, gyermek, tehát van egyenesági leszármazott, az minősül családnak a törvény szerint. Hozzátette, ezért sem igaz az ellenzék azon állítása, hogy a kormány számára csak a házasságban élők a fontosak. Összességében, aki élettársi kapcsolatban él, netán abban sem, aki örökbe fogad, ott van egyenesági leszármazás, tehát az családnak minősül.

Hollik István visszatért a tegnapi Kormányinfón feltett kérdésre, amelyik a ferihegyi reptéren uralkodó áldatlan helyzetre utalt. Megerősítette Gulyás Gergely miniszter szavait, kirívóan rossz az a példa, ami jelenleg Magyarországon van. Véleménye szerint az egyik legnagyobb bűne volt az MSZP-SZDSZ kormánynak, hogy a repteret eladták. Arra a felvetésre, hogy immár kilencedik éve a Fidesz-KDNP pártszövetség van kormányon a politikus hozzátette, ez valóban így van, de egy nagyon előnytelen szerződést kötöttek az elődeik. Egyrészt olcsóbban adták el az értékénél, ráadásul a szerződésben nagyon meg van nehezítve, hogy az állam visszavásárolja a repteret. Jogilag is nehezen lenne megoldható, arról nem beszélve, hogy irdatlan pénzösszeget emésztene fel. A pénzmennyiséggel kapcsolatban annyit árult el a kormányszóvivő, hogy a paksi beruházás mértékéhez hasonló számról kell beszélni, ám ez utóbbi évekre képes biztosítani az ország energiabiztonságát és az olcsó áramot. Mindez azt jelenti, hogy bár a kormány is tudja, ismeri a helyzetet, nagyon is jónak tartaná, ha állami kézbe kerülne a reptér, de egyelőre erre nincsen esély. Annyit lehet tenni, hogy a hatóság szigorával lépjen fel az állam, hogy a Budapest Airport tartsa be a nemzetközi szabályzatokat, ami a légiközlekedés és az utasok biztonságát garantálja. Vannak azért állami tulajdonú repülőterek, ezek közül a debreceni a legismertebb, amelynek a fejlődése érzékelhető.

Hollik István elmondta azt is, hogy ugyan a kormány nem annyira, de a főváros igenis sokat tesz a különböző fesztiválok sikere érdekében, tarlós főpolgármester minden esetben a budapestieket képviseli.  Ez igaz azokra a rendezvényekre, amelyek bejönnek a Budapesten élőknek és bizony azoknál is, amelyek nem.

Az EP választások kampánya megkezdődik, a politikus szerint ezen idő alatt azokkal a témákkal foglalkoznak, mint az európai intézményrendszer rossz, nem hatékony működése. A mostani együttműködés – Hollik István szavai szerint, békeidőben, amikor sem gazdasági, sem pedig a migrációs válság nem fenyegetett, el-elműködött, ám most az látszik, nem hatékony az EU, az együttműködés nem képes sikereket felmutatni. Európa, mint gazdasági térség folyamatos térvesztésben van, a versenytársaihoz képest egyre gyengül. A kormány úgy véli, a siker kulcsa abban van, ha sikerül visszatérni az eredeti együttműködés gondolatához, azaz a nemzetek Európájához, a szabadabb együttműködéshez. Ki kell jelenteni, az uniós intézményrendszer csupán egy eszköz arra, hogy a tagállamok a saját polgáraik számára megteremtsék a jólétet, a biztonságot, azaz önmagában nem cél az európai integráció. Ezzel szemben vannak, akik azt mondják, az integrációt folytatni kell, egy Európai Egyesült Államok irányába, a bevándorlók beengedésével.

Ez azt is jelenti, ma van két egymásnak feszülő jövőkép – emelte ki a kormányszóvivő. Ezek egyike az Európai Egyesült Államok, amelyik multikulturális, bevándorló kontinenssé tenné Európát, ezzel szemben áll többek között Magyarország, amelyik a nemzetek Európáját akarja, amelyik képes megőrizni a zsidó-keresztény kultúra gyökereit. E kettő közül kell választani május 26-án. A kormányszóvivő szerint nekik a kampányban a legfontosabb, hogy elmondják, fontos ez a választás, mert valamilyen irányba el kell indulni. Már azért is, mert ahogy most működik az Európai Unió, az biztosan nem jó, ezt a jelenlegi állapotot fenntartani nem szabad, el kell indulni valamelyik irányba.

A kormány szerint Magyarország felkészült egy leendő európai gazdasági válságra, Hollik István hozzátette, a jelenlegi adatok azt mutatják, a világ gazdasága alapvetően jól teljesít, azaz világgazdasági válságra nem kell számítani. Ugyanakkor az is látszik, az európai gazdasági térség már nem teljesít ilyen jól, az euróövezet és azon belül a német gazdaság is egyre gyengébben szerepel. Ám az a jó hír – tette hozzá, hogy most nem az van, mint eddig, azaz a német gazdaság teljesítménye hatással volt a magyarra, mert a hazai gazdaság továbbra is szárnyal. Az európai válsághelyzetre dolgozta ki a kormány a gazdaságvédelmi akciótervét, ezzel lehet megakadályozni, hogy a tervezett 4 százalékos növekedés alá essen az ország. Ehhez keresi most az eszközöket a kormány, pár héten belül a nyilvánosság is megismeri ezeket.