Ma a magyarság az egyik leginkább üldözött nemzet Európában

Ma a magyarság az egyik leginkább üldözött nemzet Európában

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a családvédelmi akcióterv keretében elfogadott törvényekről, valamint a két erdélyi ártatlanul bebörtönzött magyar fiatalemberről.

A képviselő beszámolt az Országgyűlés hétfői ülésnapjáról, ahol a családvédelmi akciótervvel kapcsolatos törvényeket fogadták el. Mint elmondta, jelentős többséggel, 176 igen szavazattal fogadták el az akcióterv első csomagját, egyedül a DK képviselői voltak azok, akik nem támogatták az előterjesztést. A családvédelmi akciótervnek a költségvetésre vonatkozó hatásáról azt jegyezte meg a politikus, hogy a számítások szerint a GDP-nek a 0.11 százalékát jelentik a kiadások, a megközelítőleg 44 milliárd forintot, de ez csak idén, az összes javaslat elfogadása esetén 200 milliárd forint felé kúszik ez az összeg.

Bajkai István szerint a már megszavazott törvénycsomag, valamint azok is, amelyek később kerülnek elfogadásra változást hozhat a jelenlegi termékenységi mutatóban, ami most 1.51 százalék, azaz többen halnak meg, mint amennyien születnek. Ennek a mutatónak jóval 2 százalék felett kellene állnia, mert minden társadalom számára alapvető kérdés, hogy képes-e újratermelni önmagát. A most elfogadott akciótervnek az egyik célja, hogy elősegítse a gyermekvállalást, de mellette a családok életét is segíti – tette hozzá a képviselő. Példaként hozta fel a gyermekvállalásra adható 10 milliós szabadon felhasználható összeget, amelyik igenis megkönnyíti a családok életét a babavárás időszakában. Ugyanide sorolható a nagycsaládosoknak nyújtandó gépjármű vásárlási támogatás, ami szintén a teljes családot segíti. A képviselő elmondta, a munka folytatódik, bár az EP választások miatt egy ideig szünetelteti munkáját az Országgyűlés, de a májusi voksolás után ismét felgyorsul majd a törvénykezés. Ugyanakkor azt is hozzátette, az, hogy az egyik párt képviselői hozzá sem szóltak a parlamenti vitához, az azt jelenti, nekik nincs véleményük a magyar családok jövőjéről.

Bajkai István a mai parlamenti szavazások után elindul Erdélybe, ahol is meglátogatja a két ártatlanul bebörtönzött romániai magyar fiatalt. Itt igyekszik felkészíteni őket az április 9-i tárgyalásra, amelyet a román Legfelsőbb Bíróság tart az ügyükben. A politikus szerint a két fiatalembert egy jogalap nélküli perben ítélték el öt éves szabadságvesztésre, az állam erőszakos megdöntésére irányuló kísérlet vádjával. A román legfelsőbb bírói testület közel három héttel hamarabbi időpontra tűzte ki a tárgyalását az eredeti tervekhez képest, Bajkai István véleménye szerint az, hogy előbbre hozták a tárgyalást, még nem jelenti önmagában a kedvező döntést. Ugyanakkor az is igaz, hogy ez az egész ügy mindazok számára, akik valóban komolyan veszik a demokráciát Romániában, már nagyon kellemetlen.

A miniszterelnök és helyettese tegnap fogadta a Néppárt magyar EP képviselőit, többek között azokat, akik Romániából nyerték el a mandátumot. Arra a kérdésre, hogy ezek a politikusok Brüsszelben tesznek-e valamit a két bebörtönzött fiatal érdekében, Bajkai István azt felelte, aki követi a magyarajkú EP képviselők tevékenységét, az látja, hogy milyen sokat tesznek. Minden fórumon elmondják, ma a magyarság az egyik leginkább üldözött nemzet Európában, a külhonban élő számos atrocitásnak vannak ma is kitéve. Tőkés László református püspök, szintén európai képviselő szintén mindenhol kijelenti, ma a magyarok Erdélyben jogfosztott állapotban élnek. sajnálatos módon – tette hozzá Bajkai István, az Európai Néppárt (EPP) nem kellően aktív a két bebörtönzött magyar fiatal ügyében, véleménye szerint nem azért, mert ne értenének egyet a magyarokkal, hanem sokkal inkább egyéb politikai megfontolások vezérlik az EPP-t. Azt is megjegyezte a politikus, azok a civil szervezetek, amelyek a magyar kormány bírálatában hangosak, a két ártatlanul bebörtönzött fiatal esetében nem szólaltak meg, de ugyanígy nem hallatják a hangjukat a kárpátaljai magyarságot ért súlyos jogsértések ellen, hogy Ukrajna az ígérete ellenére sem alakította át a jogrendszerét. Velük szemben a magyar kormány többször is szót emel, mint a miniszterelnök, aki tusványosi beszédében is kitért erre a két magyar fiatalra.  Bajkai István úgy véli, most, amikor biztossá vált, hogy Ferenc pápa ellátogat Csíksomlyóra, azt teszi indokolttá, hogy szót emeljenek az egyházfőnél a két bebörtönzött érdekében. Mellette jó lenne, ha véleményt nyilvánítana a pápa abban az ügyben is, hogy Románia komoly elmaradásban van az egyházi ingatlanok visszaadása ügyében, ez utóbbi témában több katolikus civil szervezet is kérést intézett már a Vatikánhoz.

A politikus értékelte az ukrajnai elnökválasztás első fordulóját, megjegyezve, egyelőre csak bizakodással tud tekinteni az esetleges új elnökkel kapcsolatban, bár már sok csalódás is érte a magyarországi és a kárpátaljai magyarokat. Előfordulhat, hogy a kisebbségi háttérrel rendelkező jelölt győz, aki megnyerte toronymagasan az első fordulót és ő talán értőbben kezeli majd a magyarok ügyét, de az is igaz – tette hozzá Bajkai István, hogy például Romániában egy szász származású elnök van, de mégsem érzékeli kellően az erdélyi magyarok problémáit.