Közel-keleti helyzetkép a szakértő szemével

Közel-keleti helyzetkép a szakértő szemével

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő a Heti Tv Pirkadat című műsorában elemezte a közel-keleti helyzetet az izraeli választások előtt.

A szakértő az izraeli helyzettel kapcsolatban, hogy Netanjahu miniszterelnök a választás előtt azért is megy Moszkvába, hogy ezzel is megnyerje az izraeli oroszok szavazatát. Az Izraelben élő oroszoknak van egy erős sajtója, saját rádiójuk, egyáltalán nem mindegy, hogy miként tálalják ezt a találkozót és mit mondanak az izraeli-orosz viszonyról. A megbeszéléseken biztosan szó lesz a szíriai állapotokról, arról, hogy Irán miként nyomul előre és hogyan lehet koordinálni az eseményeket. Izraelnek egyáltalán nem mindegy az iráni előretörés, ahogy az sem, hogy miként alakulnak majd a béketárgyalások, bár az is igaz – tette hozzá Kis-Benedek József, hogy ez azért nem holnap fog bekövetkezni.

Ugyanakkor szükséges egy olyan katonatechnikai megállapodás előkészítése, amelyik megakadályozhatja az izraeli repülőgépek lelövését, ezek a gépek berepülnek a szír légérbe az iráni célpontok megtámadása végett. Ugyanakkor orosz légvédelmi rendszert létesítettek Szíriában, ez az együttműködést nehezíti a két ország között. Oroszországnak az érdeke az, hogy ez a rendszer bebizonyítsa a jó működését, mert akkor más országoknak is el lehet adni. Az is igaz, hogy létezik a forró drót a két ország között, például az izraeliek előre figyelmeztették az oroszokat, hogy légitámadást fognak végrehajtani.

A szakértő szerint biztosan szót váltanak még Moszkvában az amerikai elnök döntéséről, amely szerint elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsíkon, bár az biztos, hogy Putyin nem támogatja ezt a tervet. Ugyanakkor a volt egyiptomi elnök, Mubarak azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint Izrael visszaadta volna a Golánt, abban az esetben, ha Szíria elismeri a zsidó államot és nagykövetséget létesít Jeruzsálemben vagy Tel-Avivban és mindez természetesen fordítva is megtörtént volna.

Egyes hírek szerint Törökországnak az amerikaiak nem nagyon akarják leszállítani a megrendelt nehézbombázókat, elsősorban azért, mert Erdogan az oroszoktól rendelt légvédelmi eszközöket annak ellenére, hogy a törökök a NATO tagjai. Az biztos – tette hozzá, az Egyesült Államok nem fog belemenni, hogy az oroszokkal kötendő szerződés megvalósuljon, ha mégis, akkor biztosan lemondják a repülőgépek szállítását. Bár a hadiipar egyben üzlet is, de nem mindenáron, hiszen Amerikában minden haditechnikai üzletkötést a külügyminisztérium hagy jóvá, azaz nem szállíthatnak eszközöket bárhová. Kis-Benedek József szerint, ha valóban így történik, azaz nem kerülnek az F-35-ös gépek leszállításra, az mindenképpen gyengíti a török elnök helyzetét. Egyébként a gyengülés már látszik, hiszen a helyhatósági választás után több jelentős települést elveszített a kormánypárt.