A BreuerPress és  a HetiTV hírei

A BreuerPress és  a HetiTV hírei

 

 

 

Az Országgyűlés várhatóan utolsó ülését tartja hétfőn és kedden a május 26-ára kitűzött európai parlamenti választás előtt. A képviselők a kétnapos ülésen tizenhét javaslatról döntenek, köztük a kormány családvédelmi akciótervének bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokról is. A házelnök – parlament honlapján elérhető – napirendi javaslata alapján az ülés rendhagyó módon hétfőn 9 óra 30 perckor kezdődik, és lebonyolítása is eltér a megszokottól. A napirend előtti felszólalásokat követően a jobbikos Gyüre Csaba teheti le képviselői esküjét. A 2010-2018 közötti parlamenti ciklusokban is tevékenykedő ellenzéki politikus a Jobbikból kilépett Hegedűs Lorántné helyét foglalhatja el. A Ház ezután határozathozatalokat tart. Elsőként az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló törvényt módosíthatják Áder János köztársasági elnök észrevételei alapján, majd a kabinet családvédelmi akciótervéről döntenek. A parlament honlapján elérhető munkarend alapján az Országgyűlés várhatóan az EP-választás másnapján, május 27-én folytatja ülésezését.

 

Az Európai Bizottság a magyar kormány kérdésére adott válaszában beismerte, valóban kapott pénzzel feltöltött kártyát a szír terrorista – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba azt mondta: az uniós adófizetők pénzéből finanszírozott program keretében – amelyet, mint kiderült, a terroristák is kihasználnak -, a hivatalos összesítés szerint, csak januárban 60 ezren kaptak pénzt ilyen kártyára. „Nem azt mondom, hogy minden ide érkező bevándorló terrorista”, de sok példa van arra, hogy a könyörtelen támadásokat elkövető szélsőségesek magukat menekültnek mondva tartózkodnak Európában – fogalmazott az államtitkár. Dömötör Csaba szerint a szír Hassan F. esete is bizonyítja, a regisztráció ellenére sem tudják hatékonyan felügyelni, kik igényelnek ilyen kártyát, s ez tovább tágítja a rést Európa biztonsági pajzsán. Nem beszélve arról, hogy az efféle támogatás további millióknak jelent „meghívást” Európába.

 

Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint az aszály hatását a magyar társadalom közvetlenül az árak jelentős növekedésében fogja megtapasztalni. Schmuck Erzsébet a klímaváltozást „korunk legnagyobb kihívásának” nevezve azt mondta: egy tartós aszály dominószerűen sok ágazatot lehetetleníthet el. Az LMP évek óta szorgalmazza, hogy a kormány tegyen végre az éghajlatváltozás káros hatásaira felkészülés érdekében – mondta Schmuck Erzsébet. Hozzátette: az éghajlatváltozási stratégia vitájakor is felhívták a figyelmet a változó környezeti körülményekhez való alkalmazkodás sürgető feladatára, de „süket fülekre találtak” a kormánynál. Az ellenzéki párt szerint a legfontosabb feladat a mezőgazdaság alkalmazkodási képességének növelése lenne.

 

A többi között a Vár, a Parlament, és idén először a Gül Baba Kiállítóhely és Kulturális Központ is csatlakozott a Föld Órája kezdeményezéshez. Világszerte több milliárdan csatlakoztak a Föld Órája kezdeményezéshez és kapcsolták le este egy órára lakásuk fényeit, hogy ráirányítsák a figyelmet az éghajlatváltozásra, valamint a fenntartható életmódra. Számos helyen a városi díszkivilágítások is kihunynak.

 

Korszerű mentőhelikopterek állnak szolgálatba Szentesen, Debrecenben és Budaörsön. A Készenléti Rendőrség három mentőhelikoptert adott át üzemeltetésre az Országos Mentőszolgálat tulajdonában lévő Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-nek. A helikopterek közül kettő vasárnap Budaörsről szállt fel, hogy elfoglalja állomáshelyét a szentesi, illetve a debreceni légimentő bázison, a harmadik a budaörsi bázison állomásozik. A magyar tulajdonú helikoptereket modern mentéstechnikai eszközökkel, lélegeztető, újraélesztő, valamint ultrahang készülékekkel, a korábbiakhoz képest fejlettebb radar- és navigációs berendezésekkel, robotpilótával szerelték fel, alkalmasak éjszakai és kötéltechnikai légi mentésre is.

 

Átadta a 3-as metróvonal felújított északi szakaszát a főpolgármester. Tarlós István azt mondta: mégis megoldható a légkondicionálás a hármas metrón, de pontos határidőt nem közölt. Hozzátette: minden állomás akadálymentes, van, ahol új mozgólépcsők létesültek, a Dózsa György úti és az Árpád hídi megállónál felvonó is épül. A vakok és gyengénlátók közlekedése is könnyebb lesz az új jeleknek köszönhetően. A főpolgármester szólt arról is, hogy a felújítás április 6-án folytatódik a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között.

 

Külföld:

 

Magyarul is megköszönte a választók támogatását Szlovákia új elnöke. Zuzana Caputová kijelentette, annak örül, hogy anélkül tudott nyerni, hogy felszállt volna a populizmus vonatára. A liberális ügyvédnőt, aki a korrupció elleni harcot tűzte zászlajára, június 15-én iktatják be. Ő lesz az első női elnök Szlovákiában.

Az elnökválasztás második fordulója nem hozott meglepetést, a liberális jogvédő Zuzana Caputová a szavazatok 58,4 százalékát begyűjtve lett Szlovákia ötödik, egyben első női elnöke. Ellenfele, az Európai Bizottság volt alelnöke, Maros Sefcovic 41,59 százalékkal maradt alul. A részvétel ezúttal alacsonyabb volt, mint az első fordulóban, 41,79 százalékos, két hete a szavazásra jogosultak 48,74 százalék voksolt. A szlovákiai magyarság tömegesen a 45 éves jogvédőre voksolt, aki nemcsak elnökválasztási kampánya során, hanem eddigi tevékenységével is bizonyította, hogy az egyenlő jogokért és elbánásért száll síkra minden esetben. Caputova már első körben is kimagaslóan jól szerepelt a magyarlakta járásokban, annak ellenére, hogy Bugár Béla személyében magyar nemzetiségű jelölt is volt. A második fordulóban a legmagasabb támogatottságát a magyar többségű Dunaszerdahely járásban érte el a leendő elnök, itt a szavazatok 83,95 százalékát szerezte meg.  Andrej Kiska elnök megbízatása június 15-én jár le, ekkor iktatják be Caputovát.

 

Az exit poll-felmérések eredménye szerint Volodmir Zelenszkij humorista és Petro Porosenko jelenlegi államfő jutnak be az ukrajnai elnökválasztás második fordulójába. Timosenko pártja máris jelezte, hogy nem ismeri el az eredményt.

A vasárnap esti urnazárás után közzétett felmérések egyöntetűen azt mutatják, hogy a legtöbben Zelenszkijre szavaztak. A nemzeti exit poll szerint a választók 30,4 százaléka támogatta őt, míg Porosenko a szavazatok 17,8 százalékát szerezte meg. A harmadik helyen Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje végzett 14,2 százalékos eredménnyel. Timosenko stábja rögtön közzétette a Twitteren, hogy nem ismerik el az exit poll-eredményeket. Szerintük ezeket a felméréseket manipulálták. Timosenko az Ukrajisza Pravda hírportál szerint újságírók előtt kijelentette, hogy pártja saját exit poll-felmérést végzett. Arra szólította fel csapatát, hogy ne „essenek szét”, ne figyeljenek a „megvásárolt” exit pollokra, hanem éjfélig juttassák el a jegyzőkönyvek másolatait a választókerületekből a pártközpontba, ahol megkezdik a párhuzamos szavazatszámlálást.

 

A brit igazságügy-miniszter szerint, ha a parlament megszavazza a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) valamely enyhébb formáját, azt a kormány nem hagyhatná figyelmen kívül. David Gauke arra a kérdésre, hogy mi történne, ha az alsóház megszavazná például a vámuniós viszonyrendszer fenntartását az EU-val, Gauke úgy fogalmazott: ha az alsóházi képviselők „elsöprő többséggel” megszavaznak például egy olyan változatot, amely kizárja a megállapodás nélküli kilépést az Európai Unióból, és ezzel együtt a Brexit valamely enyhébb formájára voksolnak, nem lenne tartható álláspont a kormány részéről ennek figyelmen kívül hagyása. Hozzátette: ez azt is jelenti, hogy ebben az esetben a kormány nem dönthetne úgy, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg.

 

A vidéki Spanyolország elnéptelenedése ellen tiltakozók tömege vonult utcára Madridban. „Jövőt akarunk a falvainknak!”, „Beruházások nélkül… elnéptelenedés” – egyebek mellett ezekkel a transzparensekre írt jelszavakkal követleltek figyelmet a problémának a tüntetők, akik az ország különböző térségeiből érkeztek. Sokan öltöztek fehérbe vagy viseltek fehér kendőt, mert ez a szín jelképezi az elnéptelenedés jelenségét. Mintegy 90 spanyol civil szervezet rendezte közösen az eseményt, most először összefogva. A felvonulással a szervezők emlékeztetni akartak a nem teljesített ígértekre, arra, hogy az intézmények teljes térségekről feledkeztek meg, és azonnali intézkedéseket követelnek az elnéptelenedés megfékezésére.

 

Az internet törvényi szabályozására és ellenőrzésére kérte a kormányokat Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója és vezetője a The Washington Postban megjelent nyílt levelében. A 35 éves Zuckerberg szerint a kártékony tartalmak ellenőrzése és kiszűrése túlságosan is nagy felelősséggel járó feladat ahhoz, hogy ezt egyedül a Facebook végezze el.  Zuckerberg, aki jelenleg a Facebook 28,2 százalékának tulajdonosa, nemcsak a kártékony tartalmakat kívánná törvényi úton ellenőrizni. Emellett további három területen tartja fontosnak, hogy a különböző kormányok törvényi szabályozást vezessenek be: a választások biztonságossága és tisztességessége, a magánélet sérthetetlensége és az adathordozhatóság terén. „A törvényhozók gyakran mondogatják nekem, hogy túlságosan nagy a hatalmunk a szólásszabadság befolyásolásában, és ebben egyet is értek velük” – fogalmazott a nyílt levélben. Hozzáfűzte, hogy a vállalat létrehozott egy önálló testületet, amelynél a felhasználók előterjeszthetik panaszaikat és vitathatják a közösségi portál vezetőinek és működtetőinek egy-egy tartalom törlésére vonatkozó döntéseit.

 

Palesztinok ezrei vonultak a gázai-izraeli határhoz és összecsaptak izraeli katonákkal a palesztin tüntetés-sorozat kezdetének első évfordulóján. A gázai vöröskereszt szerint az összetűzésben három palesztin meghalt, csaknem 100-an megsebesültek. A térségben a Gázai övezetet uraló Hamász szervezett tömegdemonstrációt.

Izraeli tankok Hamász katonai pozíciókat támadtak, reagálva a korábban Gázából Izraelre kilőtt rakétákra. Az Izraeli Védelmi Erők Twitteren közölték, a tankok tüzet nyitottak “számos Hamász terrorszervezethez tartozó pozícióra” megtorlásul a rakétatűzre, melyre egy relatív nyugodt, de 3 halállal végződő határ menti tömegtüntetés után került sor. A Hamászhoz köthető Sehab híroldal szerint az egyik tank hajnali 3 óra körül Deir Balah-tól keletre lőtt szét egy hadállást. Sérülésről nem érkezett jelentés. Vasárnap helyi idő szerint 3/4 1 körül megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a Gázai övezettel határos Eskol régióban. Az izraeli hadsereg 5 Gázából Izrael felé indított rakétát azonosított. A lövedékek nyílt területen landoltak. Sérülésről vagy anyagi kárról nem érkezett jelentés.

 

Négynapos látogatásra érkezett Izraelbe Jair Bolsonaro, Brazília elnöke. A politikust Benjamin Netanjahu, a zsidó állam miniszterelnöke fogadta. Netanjahu közölte, hogy a látogatás révén nemcsak a politikai kapcsolatokat szeretnék erősíteni a két ország között, hanem gazdasági és turisztikai területen is új fejezetet szeretnének nyitni. Bolsonaro a látogatása során ellátogatott a Siratófalhoz is, valamint várhatóan hivatalos bejelentést tesz arról, hogy Brazília az Egyesült Államokhoz hasonlóan Jeruzsálembe helyezi nagykövetségét – írta az Israel Hayom.

 

Gazdaság:

 

Már májusban döntés születhet az Európai Unióban arról, hogy ismét adómentes legyen az otthoni pálinkafőzés. Az elképzelés megvalósításához arra volna szükség, hogy megváltozzon az alkoholok ügyével foglalkozó uniós irányelv. A felvetést a magyar kormány is pártolja – írja a Magyar Nemzet. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a lapnak elmondta: a magyar kormány korábban adómentessé tette bizonyos mennyiségig a pálinkafőzést, de Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított emiatt.

 

Időjárás:

 

Hazánkban hétfőn délelőtt közepesen vagy gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúl északi részein néhol alakulhat ki záporeső. Délután a napos és felhős időszakok egyaránt jelen lesznek, helyenként alakulhatnak ki záporok. A szél napközben erős északkeleti lesz. Hajnalban 4, 9 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 14, 20 fok között alakul. Késő este 4, 11 fok lesz. Hétfőn hidegfront érkezik térségünkbe. Az arra érzékenyek görcsös panaszokat tapasztalhatnak, emellett gyakori tünet lehet a vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. A pollenterhelés nem nő számottevően, de helyenként még mindig közepese-magas tartományban alakul a légköri pollenkoncentráció. A közlekedést helyenként záporok zavarhatják. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.