Nagyrabecsülését fejezte ki a Mazsihisz elnöke az Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében, amiért a kormány a hónap közepén megnyitotta a jeruzsálemi magyar külgazdasági képviseletet.

A BreuerPress és a Heti TV hírei 

                  Nagyrabecsülését fejezte ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke az Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében, amiért a kormány a hónap közepén megnyitotta a jeruzsálemi magyar külgazdasági képviseletet. Ebben a Mazsihisz elnöke azt írta: büszkeséggel vette hírét, hogy március 19-én a magyar kormány megnyitotta diplomáciai státuszú külgazdasági képviseletét Izrael fővárosában, Jeruzsálemben, a zsidó-keresztény kultúra bölcsőjében. Az elnök a Mazsihisz nevében kifejezte nagyrabecsülését Orbán Viktornak – mint fogalmazott – ezért a bátor lépésért. Heisler András felidézte: Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek a Dohány utcai zsinagógában tett történelmi látogatásakor megemlítette a magyar zsidóság reményét Jeruzsálem elismerésével kapcsolatban. „Erre a mondatomra talán kevesen figyeltek, mégis jó tudni, hogy miniszterelnök úr nem csak megérezte vágyaink súlyát, de tett is azért, hogy közelebb kerüljünk álmaink megvalósulásához” – fogalmazott. Hozzátette: „a reménykeltő diplomáciai lépés” határozott jelzés mindazok felé, akik a modern Izrael megalakulása után 70 évvel figyelmen kívül hagyják a realitásokat Jeruzsálem státuszával kapcsolatban. „Bízom benne, hogy más országok is követik a magyar példát, és még a mi életünkben eljön az a pillanat, amikor a képviseleteket sorra váltják fel a teljes jogú nagykövetségek” – fogalmazott a Mazsihisz elnöke az Orbán Viktornak írt levelében.

 

Az LMP szerint azzal, hogy a magyar kormány megvétózta az Európai Parlament klímatervét, egyértelművé vált, a német autóipar profitérdekeit támogatja a tiszta magyar környezet helyett. Kanász-Nagy Máté, az LMP Országos Elnökségének titkára arról beszélt: Németország és Magyarország, összefogva az autóipari szövetségekkel, megvétózta az Európai Parlament ambiciózus klímatervét, amely 2030-ra 45 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását az Európai Unióban, 2050-re pedig teljes karbonmentességet érne el. Így újra egyértelművé vált, hogy a magyar kormány nem a magyar embereket, a tiszta magyar környezetet és a tiszta levegőt támogatja, hanem a német autóipar profitérdekeit – jelentette ki.

 

Eladja a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központot az államnak a fővárosi önkormányzat. A Fővárosi Közgyűlés 18 igennel, 9 nem ellenében támogatta a Bálna eladását. A testület a Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés elfogadásával úgy döntött: elfogadja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. február 28-ai előzetes ajánlatát. Így nettó 11 milliárd 223 millió 970 ezer forintért eladja az államnak a Bálna kulturális központot, valamint a vele funkcionálisan egységet képviselő ingóságokat. A szerződés szerint a vételárat a birtokbaadás napján, de legkésőbb az azt követő munkanapon kötelesek átutalni a fővárosi vagyonkezelő központnak. A 3 milliárd 30 millió 472 ezer forint áfát az MNV fizeti meg közvetlenül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

 

Együttműködnek és közös jelölteket állítanak a parlament ellenzéki pártjai a veszprémi önkormányzati választáson – közölték az érintett politika erők képviselői. Hartmann Ferenc, az MSZP veszprémi szervezetének elnöke közölte: az ellenzéki összefogás a közös programalkotásban, a városi fejlesztések mellett való kiállásban, az összehangolt kampányban és a közös jelöltállításban ölt testet. Mesterházy Attila szocialista országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy a parlamenti képviselők demonstratív jelleggel állnak ki közösen az összefogás érdekében, mert meggyőződésük, hogy így van nagyobb esély a Fidesz elleni győzelemre. Helyi ügyeken már többször megvalósult az ellenzéki összefogás – mutatott rá.

 

Nyomós családi okokra hivatkozva nem indul el a polgármester-választáson Szalma Botond, a KDNP korábbi budapesti elnöke, így az ellenzéki pártoknak új közös jelölt után kell nézniük. A közelmúltban összefogott az ellenzék, hogy Újpesten a fideszes Wintermantel Zsolttal szemben mindössze egy jelölt álljon az őszi polgármester-választáson, ám a KDNP korábbi budapesti elnöke, Szalma Botond a Facebookon is megerősítette: visszalép a jelöltségtől. Mint az ujpestihirmondo.hu oldalon is olvasható közléséből kiderül, a mögé állt ellenzéki pártok közleményt juttattak el a laphoz, amelyből kiderül, Szalma Botond „nyomós családi okok miatt” nem tudja a továbbiakban vállalni az ellenzéki polgármesterjelölti feladatokat. „Mint mindenki más számára, nekem is a családom és a családom biztonsága az első” – szögezte le Szalma Botond a közleményben. Mint írta, „teljes mellszélességgel támogatja” az ellenzéki pártok széles körű összefogását és együttműködését Újpesten „a kormánypárti polgármester leváltása érdekében”, mert „a közélet békéjére, tisztességen és becsületen alapuló városvezetésre van szükség Újpesten is”.

 

Külföld:

 

A fideszes európai parlamenti képviselők egyelőre annak ellenére is maradnak az Európai Néppárt (EPP) frakciójában, hogy a pártcsaládban a múlt héten felfüggesztették a nagyobbik magyar kormánypárt tagságát – írta a Politico egy magas rangú tisztségviselőre hivatkozva. Esteban González Pons, az EPP-képviselőcsoport egyik alelnöke arról számolt be, hogy nem érkezett kérelem egyik fideszes politikus frakcióbeli felfüggesztésére sem. „A parlamenti frakció más, mint a párt. A frakcióban eddig senki nem kezdeményezett semmilyen döntést a fideszes képviselők tagságával kapcsolatban” – mondta a brüsszeli hírportál beszámolója szerint. Ennek értelmében például Szájer József is megtarthatja alelnöki pozícióját a néppárti frakcióban. Hozzátette, a képviselőcsoportnak megvan a maga eljárása egyes tagpártok vagy tagok kizárására vonatkozóan, sőt arra is van lehetőség és precedens, hogy valaki csak a frakciónak legyen tagja, az Európai Néppártnak nem.

 

Theresa May brit miniszterelnök utalást tett arra, hogy a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről novemberben elért, a londoni alsóház által azonban eddig kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodást a kormány a héten ismét az alsóház elé terjesztheti vitára és szavazásra. A képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi órájában egy kormánypárti képviselő felrótta, hogy jóllehet May az elmúlt hónapokban „száznál is többször” megígérte a kilépés pénteken lejáró eredeti határidejének betartását, az utolsó pillanatban mégis a Brexit elhalasztását kérte az EU-tól. Válaszában Theresa May kijelentette: a kormány a Brexitet mindenképpen garantálni tudja, abban az esetben, ha a kérdező képviselő és kollégái „ezen a héten” támogatják a kilépési feltételeket tartalmazó megállapodást. A brit EU-tagság eredetileg ezen a héten, pénteken, brit idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szűnt volna meg.

 

Az uniópárti britek megérdemlik, hogy részt vegyenek a május végén esedékes európai parlamenti választásokon – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Tusk kijelentette, hogy április 12-ig bármi lehetséges Nagy-Britannia uniós tagsága megszűnésének (Brexit) ügyében. Az Európai Uniónak nyitottnak kell maradnia Nagy-Britannia és állampolgárai felé. Időt kell biztosítania, ha Londonnak arra van szüksége uniós tagságának megszűnését érintő végleges döntése meghozatalához – mondta az elnök, az unió halasztást biztosító engedékenységét bíráló kijelentéseket pedig „elfogadhatatlannak” nevezte. A kiválás elhalasztása esetén a szigetországnak részt kell vennie az EP-választáson – mondta.

 

Elutasította a bukaresti képviselőház azt a tervezetet, amely az Erdély Romániával való egyesülését egyoldalúan kimondó 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat nemzeti kisebbségekre vonatkozó ígéreteit foglalná törvénybe. Az RMDSZ-frakció a tavaly decemberi centenárium után terjesztett törvénytervezetet a bukaresti parlament elé a nyilatkozatban szereplő autonómiaígéret jogi kodifikációjával. A jogszabály előírná, hogy a román állam biztosítson a nemzeti kisebbségeknek lakosságarányos képviseletet a választott intézményekben, így a helyi és a megyei önkormányzatokban, a román és az Európai Parlamentben, valamint a bíróságokon és ügyészségeken. A képviselőházban 23 képviselő támogatta, 239 ellenezte a jogszabályt. Az ügyben a szenátus hoz végső döntést.

 

Könnygáztámadást követtek el a koblenzi tartományi bíróságon, tizenegy ember megsérült a vegyszer belélegzése miatt, egy nőt kórházba kellett szállítani. Az ügyészség és a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. A törvényszék közlése szerint többeknél légzési nehézségek, köhögés és fejfájás lépett fel. A támadást feltételezések szerint a bírósági épület előcsarnokában követték el. Miközben a tűzoltóság különleges szellőztető berendezésekkel kicserélte a levegőt, a dolgozóknak és az épületben tartózkodó többi személynek az irodákban és tárgyalási termekben kellett maradniuk. A törvényszék előcsarnokát és bejáratának környékét rövid időre lezárták. Egyelőre nincs semmi nyom sem az elkövető kilétére, sem az indítékára vonatkozóan.

 

David Friedman az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) washingtoni naggyűlésén megjelent 18 ezer résztvevő előtt mondott beszédet. A diplomata hitet tett amellett, hogy a Trump kormányzat nem torpan meg Jeruzsálem és a Golán elismerése után. Bár könnyebb lenne az eddigi sikerek dicsőségének a fényében sütkérezni, és kerülni a további kockázatvállalást, mégsem fogja egy következő, Izrael iránt esetleg kevésbé elkötelezett adminisztrációra hagyni a közel-keleti béke megteremtésének a terhét. Konkrétan ugyan nem nevezte meg a demokratákat, de beszédében többször is utalt rá, hogy egy következő kormány akár arra is vetemedhet, hogy Izraelt büntesse, mert vette magának a bátorságot, hogy életben maradjon ebben az életveszélyes környezetben. Az Egyesült Államok izraeli nagykövete emlékeztetett arra: két generáció óta minden izraeli politikai irányzat azt hirdeti, hogy a Golán a nemzeté, amit soha többé nem lehet elválasztani Izraeltől. A fennsík magaslata nélkül Izrael alattomos ellenségei fenyegetésének lenne kiszolgáltatva. Ez sosem történhet meg Trump alatt – mondta Friedman.

 

Gazdaság:

 

A GKI Gazdaságkutató Zrt. a tavalyi 4,9 százalékosnál lényegesen alacsonyabb, 3,5 százalékos GDP-növekedésre számít ebben az évben, hosszabb távon pedig további lassulást prognosztizál. A GKI előrejelzése a korábbi 3,2 százalékosról fölfelé módosította az idei GDP várakozását, amit a várakozásokat meghaladó tavalyi növekedéssel és a kormányzati gazdaság-élénkítő intézkedésekkel, mint családvédelmi akcióterv, magyaráz. A tavalyi gyors növekedés mindenekelőtt az EU-támogatások, illetve azok megelőlegezésének hatására következett be, ezek dinamizáló szerepe azonban idén is markánsan csökken – jósolja a GKI.

 

Időjárás:

 

Hazánkban csütörtökön délelőtt csak kevés felhő lesz az égen, gyorsan melegszik a levegő. Csapadék nem várható. Délután a napos időszakok mellett egyre több gomolyfelhő is megjelenik az égen, de ezekből csapadékra nem kell készülni. A szél napközben élénk északi lesz. Hajnalban 0, 5 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 10, 15 fok között alakul. Késő este 6, 11 fok lesz. Csütörtökön tovább tart a frontmentes időszak. A nap első felében többeknél jelentkezhetnek ízületi panaszok és fokozódik a megfázásveszély is, de a délelőtt folyamán gyorsan mérséklődnek a tünetek. A szabadban kellemes hő- és komfortérzetre számíthatunk, a napsütés pedig javítja a hangulatot és a közérzetet. A szélre érzékenyek körében enyhébb fejfájás léphet fel, és itt néhány fokkal a mért értékek alatt alakul az érzett hőmérséklet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.