A Spinoza ott van Budapest kulturális térképén

A Spinoza ott van Budapest kulturális térképén

Sándor Anna, a Spinoza Ház igazgatója tevékenységét Erzsébetváros ismerte el, erről és a színházcsinálás, a közösségépítés nehézségeiről is beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában, de szóba kerültek a színház áprilisi bemutatói is.

 

Sándor Anna örömmel számolt be arról, hogy Erzsébetváros egy kitüntetéssel elismerte azt a munkát, amit már tizenhetedik éve folytat a kerületben, hozzátéve, ő akkor úgy gondolta, hogy a városrészt szellemileg is rehabilitálja, visszahozva azt a háború előtti hangulatot, hiszen egykor itt közel 50 színház, kabaré működött.

A Spinoza Színhát befogadóképessége maximum 80 fő, ez sajnos azt is jelenti, hogy így ez a játszóhelynek nem elegendő, hogy fenntartsa magát, főleg úgy, hogy állami támogatást sem kapnak. Ám mindezek ellenére úgy érzi, ezt csinálni kell tovább és ami a legfontosabb, itt, a Dob utcában. Mint megjegyezte, bár a színház sikeres és elismert, de mégis saját magát elsősorban közösségépítőnek tartja.

A Spinoza Színház április műsora mindjárt a hónap első napján egy premiert kínál, egy zenés játékot Szenes Hannáról, de mellette kínálnak még Rejtő kabarét, standup comedyt, de nézhetnek még drámát, operát is a nézők. A színháznak a különlegességét az adja, amire a vezető nagyon is büszke, hogy a darabokat ők maguk írják, íratják, itt adják elő őket, majd ezt követően exportálják azokat, több darabjukat megvették és bemutatták Izraelben, de Amszterdam és Pozsony is helyet adott a Spinoza előadásainak.

Ami a pénzügyi helyzetet illeti, Sándor Anna megemlítette, már többször is pályáztak például az NKA-hoz, eddig egyszer sem nyertek, de meg sem indokolták az elutasítást, pedig azt lehet tudni, a Spinoza ott van Budapest kulturális térképén, az előadásaikhoz rengeteg visszajelzés érkezik. Hozzátette, a mostani erzsébetvárosi díjához járt pénzből a Spinoza Baráti körnek vásárol majd színházjegyeket.

Sándor Anna beszélt a Spinoza fesztiválról, amelyik a Zsidó Kulturális Fesztivál után kezdődik, így elmondható, hogy Budapest egy hónapon keresztül a zsidó kultúra fővárosaként tündökölhet. A Spinoza Fesztivál vendégeinek már közel az ötöde érkezik külföldről.